הם מכילים כמות נכבדת של סיבים תזונתיים, מסייעים למניעת מחלות כרוניות, טעימים, עסיסיים וניתנים לשילוב כמעט בכל מתכון. הישראלים מאוהבים באגסים ויש להם סיבות טובות לכך. יובל בר נר, איש האגסים, מספר עוד על סגולות הפרי שישדרג לכם כל ארוחה.
את המיתוג של ישראל כמעצמת הייטק כולנו מכירים, וכך גם את הגאווה הנובעת מהצבא החזק וממזג האוויר החמים ממנו אנחנו נהנים כמעט לאורך כל השנה. אך מסתבר שישנו תחום נוסף בו מצטיין העם היושב בציון: אגסים, ובעיקר צריכתם. מדי שנה נחטפים בארץ כ – 35 אלף טון אגסים מהמדפים, מתוכם כ – 25 אלף טון מיוצרים כאן. את השאר מייבאים ממדינות שונות בעולם כמו צרפת, ספרד, איטליה, תורכיה, יוון וארצות הברית. כשמדובר בידידינו האמריקאים, הרי שאגסי האנג'ו והבוסק המיובאים ממדינות מושלגות כמו וושינגטון ואורגון, הם משובחים במיוחד ומצטיינים בעסיסיות ובטעם קרמלי מתוק-חמצמץ מרווה ומשביע.
אם כבר הכתרנו את עצמנו כמעצמת אגסים, הרי שניתן גם להכתיר את האדם המזוהה ביותר איתם. יובל בר נר, שכבר זכה לכינוי 'איש האגסים', מנהל רומן ארוך שנים עם הפרי, במסגרת עבודתו עם משרד החקלאות האמריקאי. בשנים האחרונות יכולתם גם לצפות בו על גבי המרקע, כשהוא מגיש תכנית בישול המתמקדת במתכוני אגסים בערוץ האוכל ובערוץ עשר. "הגעתי מתחום הפרסום ולאחר מכן עברתי לתחום האסטרטגיה השיווקית" מספר יובל, "במסגרת הזו אני עוסק בפיתוח שווקים בינלאומיים בתחום המזון, ובין היתר גם למשרד החקלאות האמריקאי. בנושא האגסים אנחנו עושים עבורם פיתוח שוק מעשי, הכולל שירותי פרסום ומודעות, בניית מותג, עזרה בנושאי רגולציה ויחסים עם הממשל, כשרות ועוד".
יובל בר נר. צילום יח"צ
איך התחלת לעבוד עם משרד החקלאות האמריקאי בנושא האגסים?
"אני מכיר את התחום מקרוב ויש לי הרבה ניסיון בכל הנושאים שהם צריכים. אני מכיר את הנפשות הפועלות ועם השנים הראינו תוצאות יפות מאוד בעבודה איתם. ישראל כיום היא השוק השלישי בגודלו בעולם בצריכת אגסים אמריקאים, אחרי השוק המקומי בארצות הברית כמובן וכן השוק המקסיקני. זה נתון מרשים מאוד, שכן אנחנו מקדימים בכך מדינות גדולות אחרות בעולם כמו למשל קנדה ואחרות".
איך משווקים פירות בכלל ואגסים בפרט, בעידן בו נדמה שהמזון שלנו מעסיק כמעט כל מדיה אפשרית?
"מדף המזון בארץ התפתח מאוד בשני העשורים האחרונים ויש מקום לכולם. התוצר לנפש כאן בישראל עלה באופן מרשים, כוח הקנייה גדל, הצורך במוצרים חדשים ובגיוון עלה, וכאן נכנסת הייחודיות של האגס האמריקאי ששונה מאוד מאגסים אחרים. יש שני זנים של אגסים אמריקאים המיובאים לכאן, האנג'ו האדום והבוסק החלוד. אלה אגסים שלהם יש טעמים ייחודיים, מאוד עסיסיים ועם חלק פנימי לבן ויפה. הסיבה לאיכות האגסים האמריקאים היא שהם גדלים במדינות קרות בארצות הברית, בהן גזעי העצים מצויים במשך כשלושה או ארבעה חודשים בשלג וזה מעניק לאגסים הגדלים בהם טעם מיוחד".
האם ישנם גם יתרונות בריאותיים לאגסים. תוכל לספר עליהם?
"אגסים מספקים מגוון רחב של חומרים מזינים הדרושים לניהול אורח חיים בריא. אגסים הם מקור מצוין של סיבים. כל אגס בינוני מספק כ- 24% מהערך היומי הנדרש של סיבים תזונתיים. מחקרים שנעשו בתמיכת מועצת האגסים של צפון מערב ארה"ב (PBNW), מצאו כי לאלה הצורכים דרך קבע אגסים טריים, היה פרופיל תזונתי טוב יותר בהשוואה לאלה שאינם אוכלים אגסים טריים. לדוגמה, מי שאוכל דרך קבע אגסים נהנה מצריכה מוגברת של סיבים תזונתיים, ויטמין C, נחושת, מגנזיום ואשלגן. נמצא גם, שאגסים הם מרכיבים מניעתיים משמעותיים בתזונה כנגד מחלות כרוניות שונות ועשויים לסייע בניהול משקל הגוף. כל אלה נותנים יתרונות בריאותיים ואנחנו מאוד שמחים וגאים לספק אותם".
בשנים האחרונות אתה מגיש תכנית טלוויזיה בנושא האגסים. תמיד בישלת?
"כן אני מאוד אוהב לבשל ועשיתי זאת מימים ימימה. במסגרת התכנית ובכלל, אנחנו רוצים ללמד אנשים שני דברים משמעותיים לגבי אגסים. הראשון הוא לגבי מידת הבשלות של האגס האמריקאי. ניתן לבדוק זאת על ידי לחיצה קלה בצוואר האגס. אם האגס מגיב בחיבה,, כלומר הוא רך, זה אומר שהוא בשל. אם לא, כדאי לחכות עד שהוא יתרכך. יש הבדל של יום ולילה בין אגס בשל לכזה שלא, גם בעסיסיות וגם בטעם. הדבר השני שאפשר לראות בתכנית, הוא שניתן לעשות עם אגסים ולשלב אותם בהרבה סוגי מאכלים. למרות שזה כיף גדול לתת ביס באגס חי, אפשר ליהנות מהאגסים גם בבישול, אפייה ועוד. יש הרבה שימושים שמוציאים מהאגס טעמים וארומות שונות והם מתאימים להרבה מתכונים".
באיזה מנות עיקריות אפשר להשתמש באגסים?
"אנחנו כל הזמן מנסים מתכונים חדשים ומחפשים מתכונים המתאימים לחיך הישראלי המקומי. לאחרונה למשל הכנו מקלובה עם אגסים וכן פיתחנו סינייה עם אגסים, מתכון המשלב אגסים ממולאים בבשר וצנוברים בשילוב עם טחינה. אפשר להוסיף אגסים למרקים כדי לקבל טעם מיוחד, אפשר להוסיף אגסים לכל סוגי הסלטים ואפשר לעשות אנטי פסטי מאגסים. אפשר לשלב אגסים במתכונים מכל העולם, אם במאכלים הודים ואם בטורטיות מקסיקניות".
איך משתלבים האגסים בקינוחים?
"יש המון מתכוני קינוחים עם אגסים. יש עוגות אגסים, פבלובה עם אגסים ואפילו כנאפה, אותה ניתן להכין עם גבינה ואגסים, כשמלמעלה במקום לשים מי סוכר ניתן לשים מרקחת אגסים. אפשר לעשות ארוחות שלמות עם אגסים. הם מתאימים כמנה ראשונה, מנה עיקרית וגם כקינוח. את כל המתכונים ניתן למצוא בתכנית שלנו וגם באתר".
סלט קיסר עם אגסי אנג'ו אדומים
חומרים:
ראש חסה ערבית , מופרד לעלים, שטוף ומיובש
50 ג' שקדים פרוסים וקלויים
50 ג' גבינה כחולה איכותית מפוררת
שני אגסי אנג'ו פרוסים לפרוסות דקות
(לרוטב:
3 כפות רוטב דגים תאילנדי
שן שום גדולה כתושה
מיץ וקליפה מגורדת מחצי לימון גדול
5 כפות גדושות מיונז דל קלוריות
3 כפות שמן זית
3 כפות מים קרים
מלח ופלפל לפי הצורך
(אופן ההכנה:
קורעים את עלי החסה לחתיכות בינוניות ושמים בקערה גדולה יחד עם האגסים. שמים את חומרי הרוטב בצנצנת ומנערים היטב עד קבלת רוטב אחיד. מתקנים עם מלח ופלפל לפי הטעם. יוצקים את הרוטב על החסה והאגסים ומערבבים בעדינות עד ציפוי. מעבירים לצלחות הגשה. מפזרים מעל גבינה מפוררת ושקדים קלויים. מגישים.
בתמונה הראשית: סלט קיסר. באדיבות יובל בר נר