אינדקס קליגמי ועומס גליקמי

7 0

תופעת השמנת היתר, נחקרת באינטנסיביות רבה .אין ספק שהיא אחד הסימנים הבולטים של אורח החיים המערבי והמודרני הכולל את הרצון לייצר קריירה מובטחת מצד אחד לצד תזונה שמקורה ממזון מהיר וכן "חיסכון " בשעות שינה  על מנת להספיק "יותר". שינויים בתחום תעשיית המזון המהיר העלו את תרבות ה"סביבה הרעילה". תביעות משפטיות בסכומי עתק מוגשות כנגד חברות המזון המהיר. בארצות הברית, הטענה העיקרית היא שחברות אלו לא טרחו ליידע ולהזהיר את הציבור על תכולת האנרגיה של המזון המהיר, אכילת מזון קנוי או שאותו אוכלים בחוץ הן עתירי שומן וקלוריות, שקיות החטיפים המעובדים והמתועשים גדלו למידות של king size ואיתם גם הסוגים והאופציות בצבעים שונים ובטעמים שונים. לכך יש להוסיף צריכה מוגברת של אלכוהול שהפך למוצר חוקי ברוב מדינות העולם (30 שנה אחורה לא הייתה מציאות כזו), וכן צריכה מוגברת של משקאות עתירי סוכר וקלוריות .

חשוב לציין כי מזונות עשירים בפחמימות נבדלים בהשפעה שלהם על רמות הגלוקוז והאינסולין בדם לאחר אכילתם . נתון משמעותי שהתגלה בשנת 1981 אשר ממנו נגזרו 2 פרמטרים עיקריים.

הראשון הינו המדד הגליקמי/האינדקס הגליקמי- זוהי מערכת דירוג לפחמימות המבוססת על השפעתן על רמת פרוק הפחמימה ליחידת גלוקוז (חד-סוכר) למחזור הדם לאחר אכילת הפחמימה.

בעצם ניתן דירוג של איכות רמת הפחמימה ,ולכן לא כל הפחמימות שוות באיכותן ובהשפעתן על גופנו.פחמימות שמתפרקות במהירות ובקלות המהלך תהליך העיכול הן בעלות הערכים הגליקמיים הגבוהים ביותר , ההשפעה על הגלוקוז היא חדה , לעומת פחמימות שמתפרקות לאט ומשחררות גלוקוז באופן איטי והדרגתי למחזור הדם ולכן הן יקראו פחמימות בעלות מדד גליקמי נמוך.המדד ינוע בין 55 ל-69 .מדד גבוה ינוע מ70 ומעלה. (קיימת טבלת ערכי אינדקס  גליקמי לצורך השוואה).מזון בעל ממד גליקמי נמוך ישחרר את האנרגיה לגוף באופן איטי וקבוע, לא צפוי להוביל לנפילות סוכר ולכן יתאים לחולי סכרת, לאוכלוסיה בעלת עודף משקל, ולאתלטים העוסקים בסבולת או לעוסקים בתחום הרמת המשקולות בתקופות מסויימות.

מאכלים מלאים כגון אורז מלא, קינואה, כוסמת, בורגול , שיבולת שועל וכו מכילים סיבים תזונתיים  ולכן להם מדד גליקמי  נמוך מזה של הפחמימות הפשוטות והריקות למשל הלחם הלבן, הפסטה, הסוכר הלבן ותפוח האדמה .. נוכחות של שומן ושל סיבים תזונתיים יכולה לעכב את עיבוד הפחמימות  ובכך להקטין את המדד הגליקמי.כמו כן שילוב של קטניות (עדשים,שעועית ואפונה), ירקות באוכל (עם הקליפה) ואכילת פירות (עם הקליפה) יובילו להאטת קצב פרוק הפחמימה ולכן יקטינו את המדד הגליקמי. בישול יתר של פסטה מוריד את המדד הגליקמי.

 

 

Related Post

3 מתכונים שווים עם ירקות

Posted by - 26 באפריל 2018 0
במחבת או בתנור? לא משנה איך אתם מעדיפים את הירקות שלכם, 3 מתכונים יעזרו לכם להוסיף אותם לצריכה היומית כפי…

מגן דוד שלי

Posted by - 21 בינואר 2018 0
לציון 70 שנה למדינת ישראל הוזמנו תלמידי העיר להשתתף בתערוכה קבוצתית. כל תלמיד ייצור מגן דוד אישי ויביע באמצעותו את…

יום האישה הבינלאומי

Posted by - 11 במרץ 2018 0
לכבוד יום האישה הבינלאומי שצוין השבוע, אירח ראש עיריית חדרה צביקה גנדלמן בלשכתו נשים המכהנות בתפקיד מנהלות אגפים בעירייה. בעיריית…

שפיץ מהיציע עם אפי ישראל

Posted by - 5 בפברואר 2020 0
תיקו 0:0 באשדוד ומכבי נתניה לא הצליחה לחבר ניצחון שני ברציפות, במחזור הבא מכבי נתניה בחוץ מול רעננה, נותרו 4…

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות