נפילה ברחוב או בשטח ציבורי אחר היא עניין נפוץ המתרחש מדי יום. בעוד שחלק מהנפילות מסתיימות בשריטה או חבלה קטנה, אחרות עלולות לגרום לפציעות משמעותיות הדורשות טיפול ושיקום ממושך. אם נפגעתם כתוצאה מנפילה בשטח ציבורי, ייתכן שאתם זכאים לפיצויים בגין הנזק שנגרם לכם.
סקירה מקצועית, מאת עוה"ד תומר בכר.
מה מוגדר נפילה בשטח ציבורי?
ההגדרה המשפטית לנפילה בשטח ציבורי היא רחבה ביותר וכוללת מגוון של מקרים – בין אם מדובר בשטח השייך לרשות המקומית כגון נפילה ברחוב או בפארק, ובין אם מדובר בנפילה בשטח בבעלות פרטית כגון חנויות או תחנת דלק.
מקומות הנמצאים בשטח ציבורי מחייבים את בעליהם לדאוג לכך שהמקום הוא בטיחותי למשתמשים ולהולכים בו. במידה והדבר לא מתבצע ייתכן שישנה עילה לתביעה בגין הנזקים שקרו בעקבות הנפילה.
נפלתי בשטח ציבורי – מה עכשיו?
מניסיוני – לצעדים הראשונים שתעשו מיד לאחר הנפילה יכולות להיות השלכות דרמטיות על הסיכויים לקבל פיצויים לאחר מכן. חשוב מאוד להקפיד על הדברים הבאים:
- תיעוד – תתעדו בצורה ברורה את הסיבה בגינה נפלתם. אם מדובר במדרכה עקומה, בור בכביש או נוזל שנשפך. רצוי לצלם את המפגע מכמה זוויות באיכות טובה ואם יש אפשרות לצלם גם סרטון וידיאו אז עשו זאת. בנוסף, אם במקום יש מצלמות המתעדות את המתרחש בקשו לקבל לידיכם את התיעוד.
- עדים – אם היו עדים בסביבתכם בקשו את הפרטים שלהם ושמרו אותם למקרה הצורך, ייתכן שהם יידרשו להגיע להעיד במקרה של תביעה בבית המשפט.
- טיפול רפואי – מומלץ לגשת בצורה מיידית לקבלת טיפול רפואי. הדגישו בפני הרופאים את הסיבה בגללה הגעתם ובקשו שכל הטענות שלכם יירשמו בתיעוד הרפואי. כמו כן, הדגישו בפני הרופאים את כל טענותיכם, גם אם אתם חושבים שהן לא רלוונטיות.
- שמירת מסמכים ותיעוד הוצאות – שמרו כל תיעוד שיכול להיות רלוונטי לביסוס התביעה שלכם: מסמכים רפואיים, פרטי העדים, תמונות של מקום התאונה ועוד. ישנה חשיבות גם לשמירת קבלות בגין הוצאות שנערכו בעקבות הנפילהכגון פינוי באמבולנס, תרופות שרכשתם וכו'.
- דיווח – דווחו למקום בו נפלתם על התרחשות הנפילה. וודאו כי הם מתעדים את הדיווח שלכם ומפרטים את הנסיבות של הנפילה. אם נפלתם בשטח השייך לרשות המקומית אתם יכולים לפנות למוקד העירוני ולעדכן אותם על הפציעה.
חשוב לי לציין כי גם אם לא ביצעתם את אחד מהצעדים הללו זה לא אומר שלא תהיו זכאים לפיצויים! בתי המשפט מבינים כי לאחר מקרים של נפילה בשטח ציבורי לא תמיד הנפגעים ערניים לפעולות הללו ומתחשבים בכך בהתאם לנסיבות.
האם כל נפילה בשטח הציבורי מזכה בפיצויים?
בקצרה – לא. החוק קובע כיעל מנת לבסס תביעת נזיקין בגין נפילה בשטח הציבורי יש להוכיח שלושה מרכיבים:
- רשלנות
- קשר סיבתי
- נזק
תחילה, על הניזוק להוכיח כי אכן הייתה רשלנות במעשי המזיק. חשוב להדגיש כי רשלנות יכולה להתרחש במעשה או במחדל. כלומר, גם אם המזיק לא עשה משהו אקטיבי אלא נמנע מעשייה ייתכן שהוא ייחשב לרשלן.
כמו כן, על הניזוק להראות כי אכן התרחש לו נזק וכי התקיים קשר סיבתי בין הרשלנות לבין הנזק, כלומר, שהנזק התרחש בעקבות הרשלנות ולא בעקבות גורם חיצוני אחר.
חשוב שתדעו כי גם אם נפלתם בעקבות דבר שהיה נראה כבטיחותי, עדיין ייתכן שתהיו זכאים לפיצויים, זאת בהתאם לנסיבות הרלוונטיות למקרה.
נפלתם בדרך לעבודה? ייתכן שמדובר בתאונת עבודה!
חשוב עוד לדעת שהחוק מכיר בפגיעה שהתרחשה בדרך לעבודה כתאונת עבודה . לקביעה זו השפעות רחבות היקף ביחס לזכות לפיצויים ולהטבות נוספות שאתם זכאים להם.
עם זאת, הפגיעה תוכר כתאונת עבודה רק אם מדובר בהליכה בעלת זיקה ישירה לעבודה – כלומר הליכה במסלול הרגיל לעבודה, בדרך חזור ממנה או הליכה שנעשתה כחלק משגרת עבודה.
החוק ופסיקת בתי המשפט הרחיבו את הגדרת 'הדרך' לעבודה וקבעו כי גם סטייה מהדרך שלא הייתה בה 'סטייה של ממש' מהדרך הרגילה תחשב לדרך לעניין הגדרת תאונת העבודה.
את מי ניתן לתבוע?
זהות הנתבע תלויה במקום בו התרחשה הנפילה. אם מדובר בנפילה בשטח השייך לרשות מקומית כגון רחוב, פארק ציבורי או משרד ממשלתי אז התביעה תוגש נגד הרשות המקומית.
במצבים בהם הנפילה התרחשה במתחם פרטי, כגון קניון, בנק או מסעדה, זכות התביעה היא כנגד האחראי על המקום – בעלי העסק או הנהלת המקום.
לעיתים, האחריות לפיצוי הניזוק תתחלק בין מספר מזיקים. כך לדוגמה, בפס"ד משנת 2024 (ת"א 38487-09-20 פלוני נ' העמותה לקידום הספורט – נצרת עילית) קבע בית המשפט כי האחריות להחלקה במגרש ספורט עירוני תתחלק בין העירייה לבין העמותה המפעילה את המגרש שכן על שניהם חלה האחריות לדאוג לבטיחות המקום.
באופן כללי, שימו לב כי את התביעה ניתן להגיש עד 7 שנים ממועד קרות התאונה, למעט מקרים חריגים.
קרדיט תמונה יח"צ
קרדיט צלם: תומר שלום