ראש השנה – מתנהלים נכון עם ארוחות החג

4 0

ראש השנה בפתח ואיתו המאכלים הטעימים ועתירי הקלוריות שבעבור רבים מאיתנו, יהפכו את התקופה הזאת לתקופה שיכולה לגרום לעליה במשקל.  אז… האם זה אומר שאנחנו צריכים לפחד מתקופה זו? ממש לא! 

אלינור חינגה מזרחי, דיאטנית קלינית  BSc. R.D ומנחת קבוצות בחלי ממן רשת המתמחה באורח חיים בריא מסבירה איך אכילה בחגים לא חייבת לגרור עלייה במשקל.

מניסיוני, אכילה בחגים לא חייבת לגרור עימה עלייה במשקל!! עם זאת, לא הייתי ממליצה לוותר על מאכלים שאתם מחכים להם כל השנה.  העקרון המנחה הוא למצוא את האיזון ולדעת איך לנהל את האוכל במקום שהוא ינהל אותנו, מדובר על אימוץ של טכניקות פשוטות, אך לשם כך עלינו לקבל החלטה ראשונה ומרכזית.

להחליט שאנחנו רוצים. להסתכל על התקופה כאתגר אפשרי. ולצלוח אותו.

עכשיו, כשהחלטנו להצליח ולאמץ את ההרגלים הבאים, הכל יהיה פשוט יותר.

בואו נתחיל, להלן מספר עצות להתנהלות נכונה בחג ראש השנה:

קודם כל תיהנו… זה הכלל הכי חשוב!!
זה חג שחוגגים רק פעם בשנה ואוכל זאת אחת מהנאות החיים…
לכן, לעולם אל תתייסרו מאכילה גם אם היא הרגישה לכם קצת מיותרת, ואל תאכלו עם רגשות אשם. אם אתם רוצים לשנות הרגלים בכל הנוגע לסגנון האכילה שלכם, זכרו שדברים כאלו לוקחים זמן…
לכן, הדבר החשוב הוא השיח והדיאלוג שאנחנו מנהלים עם האוכל והוא לא צריך להתנהל ממקום של מלחמה אלא ממקום כייפי.

תתחילו כל ארוחה בסדר הבא-  ירקות (טריים ומבושלים) > חלבון (גבינות, טונה, בשר, דגים, ביצים ועוד) > פחמימות . כאשר אוכלים בסדר הזה, הגוף שלנו מפריש הורמון הנקרא- 1 GLP אשר מעלה את רמת השובע שלנו ומאזן רמות סוכר בדם.
אם תאכלו בסדר הזה, עד שתגיעו לפחמימה, אתם תהיו רגועים יותר ותוכלו לשלוט בכמויות שלה.

מזונות מומלצים בארוחת חג: בקבוצת החלבונים- בחרו חלבונים טובים ואיכותיים כמו סינטה, חזה עוף, סלמון, פרגית, קציצות וכד'
חלבונים נוטים להתפרק עד 4 שעות במערכת העיכול ולכן, מרגע שאכלנו חלבון טוב ואיכותי, אנחנו נהיה שבעים לאורך יותר זמן. 
בקבוצת הפחמימות- בחרו פחמימות מורכבות אשר ישביעו אתכם לזמן רב יותר משום שספיגתם בדם איטית יותר. פחמימות כמו- קטניות, בטטה, קינואה, אורז מלא וכד' לגמרי יעשו את העבודה.
אם יש מזון אפוי\מאודה\מבושל, העדיפו אותו על פני מטוגן. זכרו שבכל ביס מטוגן אתם תכניסו יותר קלוריות במקביל לאותו מזון העשוי בצורת בישול אחרת.

אל "תשמרו" קלוריות לארוחות החג –
הרבה פעמים אנחנו אומרים לעצמנו שבגלל שמחכה לנו סעודת חג גדולה בערב, אז עדיף "לחסוך" כל היום את הקלוריות ולאכול ממש מעט ואז בערב "ליהנות". זו חשיבה שגויה, כאשר אנו מקזזים קלוריות לאורך היום, סביר שנגיע לארוחת החג עם רמות סוכר נמוכות. ואז אנו עלולים לחוש סחרחורות, כאבי ראש, חולשה ורעב קיצוני אשר יקשה עלינו לשלוט בכמויות ארוחת החג.
לפיכך-  המלצתי היא : אכלו לאורך כל היום, ארוחות קטנות ומסודרות או ארוחות גדולות ומצומצמות, כל אחד לפי התזונה שמתאימה לו.

אל תגיעו רעבים לשום ארוחה!! כשמגיעים רעבים לארוחה אנחנו לא חושבים בשיקול דעת ולכן כמויות האוכל תהיינה גדולות ממה שתכננו. צריך לזכור שנקודת השובע מגיעה רק לאחר 15-20 דקות ועד שהיא מגיעה ניתן לאכול די הרבה.

איכלו לאט ובנחת- תיהנו מהאוכל. תנסו להתמקד בכל ביס שאתם לועסים, להבין את הטעמים שמתפזרים לכם בחלל הפה. לבסוף, תבלעו את האוכל רק לאחר שהוא מגיע לצורת מחית בפה. בצורה כזו, אתם תסיימו את הארוחה לאחר זמן רב מתחילתה ותגיעו לשובע גדול יותר. כמו כן, אכילה איטית יותר תקל על נפיחות במערכת העיכול, למי מכם שסובל מזה.  הידעתם? המילה "לעיסה" – מלשון להפוך את האוכל ל…עיסה.  

קינוחים – יש דבר כזה! עברו מול הקינוחים, בחרו את אלו שנראים לכם הכי שווים, חתכו חתיכה קטנה מהם ותיהנו מכל ביס!!

סיימתם לאכול? קומו ותלכו!  תתהלכו בבית, תוציאו את הזבל, טיילו עם הכלב או עם כל מי שנעים לכם…. בקיצור- תהיו בתנועה למשך 20-30 דקות.  תנועתיות לאחר ארוחה מפעילה את השרירים שמורידים את רמות הסוכר בדם (שגבוהות לאחר הארוחה) ותורמות לנו מאוד בשינה טובה ורמות סוכר נמוכות גם ביום למחרת.
אמצו כלל זה לכל סיום ארוחה שלכם.

הציבו לעצמכם 4 עוגנים חזקים ומהם אל תזוזו-  
-שתו כל יום 12 כוסות מים!
– צאו לספורט יומי או הגיעו ל-10,000 צעדים כל יום!
– סליחות! אל תאבדו שליטה באוכל וגם אם יש חריגה מעבר למה שתכננתם, לא קרה כלום!! "תקומו" ותמשיכו הלאה… תסלחו לעצמכם. המטרה היא לשנות הרגלים ולכן הקטינו "נפילות". חזרו לכתבה הזאת לאחר חריגות, אני מבטיחה שזה ישלם את עצמו.
-תשקיעו בעצמכם לקראת כל ארוחה – גם אם אתם מתארחים, תגיעו עם סלטים שווים\ אנטי פסטי\ שעועית מוקפצת וכד' שביחס לנפח שלהם יש בהם מעט קלוריות והם יכולים להתאים לכם בכל שלב של הארוחה. הכינו לעצמכם מנות מגוונות עם הרבה ירק אשר תוכלו לאכול בחופשיות בכל עת בה תרגישו רעב.

לסיכום,
תיהנו! עדיף שתסיימו את ארוחת החג עם 500-800 קלוריות יותר ולא עם 3000-4000 קלוריות. זכרו, אנחנו לא צוברים את העודף משקל שלנו מארוחת חג אחת. אנחנו עולים במשקל ביום יום בגלל שאנחנו לא אוכלים מסודר, כי אנחנו מקזזים קלוריות ואח"כ מפצים את עצמנו באכילה מיותרת שעולה לנו כפליים, כי אנחנו מנשנשים בין לבין לארוחות ולא מחשיבים את זה כאכילה ועוד…




סלט טבולה כרובית חינמי

באדיבות חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא

מרכיבים:

 1 כרובית קטנה וטרייה(לא מבושלת) שטופה היטב ומנוגבת
 1 כמה עלי נענע
1  עלי בצל ירוק קצוצים דק
 1 פטרוזיליה טרייה קצוצה
1  מיץ לימון
 1 מלח לפי הטעם
 1 כף שמן זית

אופן הכנה:

מפרקים את הכרובית לפרחים קטנים. מרסקים במג'מיקס לפירורים קטנים עד שהכרובית מתפוררת ונראית כמו בורגול. מתבלים במיץ לימון, מלח, כף שמן זית, מגישים מיד כשהסלט מוכן וטרי

צלי בשר חגיגי

באדיבות : חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא.

מרכיבים:        

2  ענפי סלרי עם העלים

1  פלפל אדום

3  גזרים גדולים

2  בצלים גדולים

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

כפית שמן זית

3  כפות מיץ לימון

כף דבש

2 כפות חרדל גרגרים (דיז'ון)

נתח צלי כתף 5 או נתח אחר במשקל 2 ק

ראש שום שלם

כוס יין לבן או יין אדום יבש

כפית גרגרי פלפל אנגלי

2  עלי דפנה

מלח

אופן הכנה:

מכינים מרינדה מחרדל, דבש, מיץ לימון ופלפל שחור גרוס.

מוציאים את הבשר מהמקרר, מעסים אותו ומניחים בצד לשעה-שעתיים לפיני הבישול.

מקלפים וחותכים את הבצל לטבעות, את הגזר לפרוסות ואת הפלפל לרצועות.

מנקים את השום מקליפות חיצוניות וחוצים לרוחב.  מחממים סיר רחב וצורבים את הבשר היטב מכל הצדדים עד שהוא שחום היטב.

מוציאים את הבשר מהסיר ומניחים בצד.  מוסיפים לאותו סיר שמן זית ומכניסים את הבצל, הגזר והפלפלים.

מטגנים אותם עד שחלקם מתחילים להשחים קלות.  מחזירים לסיר את נתח הבשר ומניחים על הירקות.  מוסיפים את השום החצוי, את ענפי הסלרי, את עלי הדפנה ואת גרגרי הפלפל האנגלי.  יוצקים את היין.  גובה הנוזלים צריך להגיע למחצית גובה נתח הבשר.  אם חסרים נוזלים, מוסיפים עוד יין או מים.  מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה.  כשרותח מבשלים על אש קטנה 3 שעות.  במהלך הבישול הופכים את הנתח פעמיים, טועמים את הרוטב ומתקנים תיבול בהתאם לצורך.

בודקים את הבשר רך:  נועצים מזלג במרכז הנתח.  כשהבשר מוכן המזלג נכנס ויוצא בקלות.  אם יש צורך – מבשלים עוד.  כשהבשר מתקרר מעבירים למקרר לכמה שעות, רצוי ללילה.

מוציאים את הבשר מהמקרר ופורסים בעזרת סכין חדה לפרוסות דקות.  מחזירים את הפרוסות לסיר ומניחים אותן כשהן חופפות בחלקן.  מחממים על הגז או בתבנית בתנור.

צילום יחסי ציבור

חג שמח וגמר חתימה טובה

Related Post

למה מרבית הדיאטות נכשלות?

Posted by - 2 במאי 2018 0
כל המחקרים מוכיחים, שמעל 95% מאלה המנסים לרזות נכשלים בטווח הבינוני וכל מה שהשילו מעצמם חוזר עם ריבית. נועה פרומן…

חורף מסוכן

Posted by - 8 בדצמבר 2021 0
בנתניה נפגעו מעל 200 בני אדם בעשור החולף בתאונות בכבישים שהיו רטובים או בוציים הימים האחרונים היו גשומים במיוחד דבר…

חוגגים מצוות

Posted by - 12 בינואר 2022 0
חגיגת בנות ובני מצווה מיוחדת במינה התקיימה בשבוע האחרון בנתניה, וזאת הודות לתרומתם האדיבה של בני הזוג שילה ורוברט בן…

מקום ראשון

Posted by - 7 במרץ 2018 0
תלמידות מגמת המחול בתיכון עגנון, התבשרו כי זכו במקום הראשון בתחרות המחול הדתית הארצית שבה השתתפו, לאחר שצברו את מירב…
כלי נגישות