בערב מרגש התכנסו כל אנשי ענף היהלומים מהעבר ומההווה בכדי להעלות זיכרונות מראשיתן של המלטשות בעיר נתניה. מתברר שלא רק היהלומים נוצצים לנצח.
כמעט כל נתנייתי היה בעסקי היהלומים – הערב הנוסטלגי שהתקיים במוזיאון העיר נתניה הפגיש מחדש את ותיקי הענף שהעסיק אלפי נתניייתים.
הערב התחיל בהדרכה של מר אריק באוכמן בתערוכה שהוכנה במיוחד לערב זה וכללה את אביזרי וכלי התעשייה. בין היתר הוצגה מלטשה של שנות ה- 40 ומושגים כמו צנגה, בריפקה, מבקעים ומנקדים היו חלק משפת הערב.
אריק מלווה את המוזיאון כבר מספר שנים תוך שהוא מסייע רבות בהבנת הענף ובסיוע באיתור חפצים ובתיעוד, כאשר בערב זה גם קרא דברים מפיו של נשיא הבורסה מר יורם דבש, שברך על שיתוף הפעולה והביע תקווה להחזרת עטרה ליושנה.
סגנית נשיא הבורסה הגב' חני ישראל, סיפרה בהתרגשות על כניסתה לעולם היהלומים והבורסה וכן סיפרה על כניסתם של נשים לעולם הבורסה, דבר שבעבר לא היה מקובל.
בהמשך הציגה לפני הנוכחים הרבים, הגב' אריאלה מנדיל, מתעדת ומתנדבת המוזיאון כבר מספר שנים את ראשית הענף בארץ ובנתניה, את סיפורו המופלא של מר רוזנברג, את ההיכרות עם יצחק פוקס ותרומתו של ראש העיר עובד בן עמ"י להקמת התעשייה, את ימי הזוהר של הענף, הוויי חיי הלוטש, תנאי העבודה וכן אנקדוטות מחיי התקופה.
המרואיינים בערב זה: היהלומן מר עובדיה יוסף, סיפר על ימיו הראשונים במפעל בריק, מר אריה שוורץ שעבר את כל הדרך מעובד לבעל מלטשה סיפר על ימים טובים בהם הרווחים היו גבוהים וגם על תקופות משבר כשהאבנים נשארו בכספות של בעלי המלטשות. יהודית ניניו סיפרה על אימה ודודתה, פועלות יהלומים שלעיתים ליטשו ב…מטבח כדי להישאר קרוב לילדים.
צביקה קצף סיפר על אביו אריה קצף ז"ל, שהקים את יהלומי בריק וכן הסביר את הופעתם של הקואופרטיבים ליהלומים כצורך של הפועלים להתאגד בימי משבר שנות ה- 40 ובכך להקטין עלויות תיווך.
הערב נערך בנוכחות בני משפחה ונציגי דור ההמשך
והנחתה אותו בחן רב, ברוריה בר שדה, תוך שהיא מראיינת את ותיקי הענף על ימיהם הראשונים.
צילום – נמרוד גליקמן