כל אחד ואחת מאתנו נזהרים מאש, כשמתכננים מבנה בין אם הוא מבנה מסחרי או בניין מגורים נדרשים להציג בפני הרשויות תכנית בטיחות אש המספקת לרשויות את כל המידע שניתן להשיג על המבנה במקרה חירום. לא פעם שומעים בחדשות על מבנה שהתלקח או שפרצה שריפה במבנה כזה או אחר ובמרבית המקרים כוחות כיבוי וההצלה יכולים להגיע למקום האירוע על מנת לספק סיוע והצלה מהירים ככל הניתן וכך להציל את המבנה משריפה טוטאלית וכמובן להציל בנפש בצורה המהירה והבטוחה ביותר. הטיפול באירועים אלו בצורה כל כך יעילה ומקצועית אינם מקריים כלל והן בזכות עמידה בכל הדרישות של הרשויות המקומיות המעורבות הנושא וכך ניתן להיערך לאירועים מסוג זה במקרה הצורך. מעורבותו של יועץ בטיחות אש עוד בשלבי התכנון של המבנה יחד עם הכנת תכנית בטיחות אש מקצועית ואיכותית מספקים למעשה לצוותי הכיבוי וההצלה את כל המידע שהם צריכים בשעת חירום כך, מקום האירוע אינו חדש להם והם אינם צריכים ללמוד אותו בשעת לחץ שהמבנה מסוכן וחיי אדם עומדים על הפרק.
מי צריך להגיש תכנית בטיחות אש?
מתוך תקנות הבנייה, בתקנה 11 א' עומדת הדרישה כי כל בנין חדש או קיים שמיועד לשימוש מסחר, תעשייה או למגורים וכד' יידרש להגיש תכנית בטיחות אש למערך שירותי כבאות והצלה על מנת שיאשרו את תכנית בטיחות האש המתוכננת למבנה הנדון. בנוסף, צריך להגיש אוגדן מסודר המכיל את כל המידע הנדרש על המבנה כולל הצגת תרשימים כדי לאפשר פעילות הצלה וחילוץ מהירים ובטוחים בעת אירוע שריפה במקום.
מה כוללת תכנית בטיחות אש?
תכנית בטיחות אש מורכבת מאמצעים רבים ושונים המספקים לצוות כיבוי והצלה את התנאים האופטימליים להשתלט על שריפה במבנה ולהציל בנפש במהירות הגבהה ביותר. התכנית כוללת מעברי גישה עבור רכבי ההצלה וכבאיות, דרכי מילוט כמו יציאות חירום וכולל פתחי מילוט מהקומות השונות במבנה כמו חלונות המילוט שרבים מכירים. בנוסף, מיקומים של גלגלוני מים, מטפי כיבוי אש הנמצאים במבנה וכמו כן פרישת מערכות לגילוי וכיבוי אש נוספות המותקנות בשטח המבנה כמו ספרינקלרים וגלאי עשן. בהכנת תכנית אש, יועץ בטיחות אש מתייחס בין היתר למערכות החשמל המתוכננות במבנה וכמו כן מערכות מיזוג האוויר. באופן עקרוני ניתן לומר כי כל דבר שעלול להשפיע על התפשטותה של האש במקרה חירום צריכים להופיע בתכנית בטיחות אש.
ליווי של יועץ בטיחות אש בפרויקט
בנושא בטיחות באש הרשויות המקומיות אינן מקלות ראש כלל ומן הראוי שלא יקלו. הנושא בעל חשיבות עליונה ומצילה חיים ולכן חשוב להיערך לנושא עוד בשלבים המוקדמים של תכנון הפרויקט וטרם הגשת התכניות להיתר בנייה בעירייה או הרשות המקומית הממונה. יועץ בטיחות אש מקצועי ומנוסה ילווה אתכם לאורך הבירוקרטיה הארוכה והמורכבת הכוללת שלבים רבים לכל אורכו של הפרויקט מתחילתו ועד לקבלת טופס 4 כולל הצגת המסמכים הרלוונטיים, חתימות על תכנון מאושר מול הרשות המקומית לכבאות והצלה ועד אישור על ביקורים בשטח הנדרשים לאורך הדרך.
קרדיט תמונה: freepik