ביום חמישי הקרוב, מרבית המדינה תחגוג בארוחת "על האש" מסורתית. ידוע כי בתהליך צליית הבשר בטמפרטורה גבוהה עלולים להיווצר חומרים מסרטנים.
צליית בשר על האש, מנהג הנפוץ במיוחד ביום העצמאות, כרוכה בסיכון בריאותי של היווצרות חומרים מסרטנים כתוצאה מחריכת יתר של הבשר ומספיגת עשן במזון. תהליך הבישול בטמפרטורות גבוהות לזמן ממושך וחריכת הבשר על הגריל יוצרים חומרים הפוגעים ב DNA בתאי גוף. חומרים אלו, עלולים לגרום לתהליכים סרטניים. מחקרים רבים שפורסמו בשנים האחרונות, מצאו קשר בין חומרים אלו לבין הופעת סוגי סרטן שונים.
לכן קיבצנו עבורכם מספר טיפים להפחתת הסיכון:
– מומלץ להכין את הבשר רק על גחלים שכבר האפירו ולא בתוך להבות האש הגלויה, אשר הן הגורמות ליצירת החומרים המסרטנים.
– השריה מוקדמת, הפיכה לעתים קרובות (כל דקה) ונפנוף, מגבילים את עליית הטמפ' בבשר, ומסייעים במניעת היווצרות גורמי סרטן
– אם הבשר נחרך והפך שחור, יש להסיר חלקים אלו ולא לאכול אותם.
– ניתן להפחית את הסיכונים מאכילת בשר אדום על ידי אכילה מרובה יותר של ירקות ופירות לעומת הבשר, ומומלץ לצרוך אותם יחד. חשוב לזכור כי צריכת ירקות ופירות באופן קבוע מפחיתה סיכון לסרטן המעי הגס וסוגי סרטן אחרים.
– הימנעו או המעיטו ככל הניתן מאכילת משומרים, מעושנים, כבושים ומומלחים – מוצרים אלה עשויים להכיל ניטרטים, שהם חומרים אשר עלולים להגביר את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים.
– עדיף להשרות את הבשר במרינדה עם תבלינים ועשבי תיבול – השריית בשר במרינדות שונות למשך שעה יכולה לסייע בהפחתת רמת התרכובות המסרטנות בבשר באופן משמעותי.
ואפשר לצרף, או להפוך למרכז ה"חגיגה" גם סלטים בריאים ומגניבים, כמו סלט קינואה שחורה מקסיקנית נפלא של פיליס גלזר:
חומרים ל 4- מנות:
1 כוס קינואה שחורה
4 1 1 כוסות מים
10 עגבניות שרי, חתוכות לרבעים
2 1 כוס פטרוזיליה, קצוצה גס
4 1 כוס כוסברה, קצוצה גס
1 כוס גרגירי תירס טריים מאודים או קפואים, מופשרים
1 אבוקדו גדול, בשל אך מוצק, חתוך לקוביות
חומרים לויניגרט אורגנו:
4 כפות שמן זית
2 כפות חומץ
1 כף מיץ לימון
1 שן שום כתושה
2 1 כפית פתיתי צ'ילי
2 כפיות אורגנו טרי קצוץ או 2 1 כפית אורגנו יבש
2 4-1 1 כפית כמון
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
אופן ההכנה:
שוטפים קלות את הקינואה במסננת להורדת שאריות
הקליפה המרירה.
מסננים, מעבירים לסיר ומוסיפים מים. מביאים לרתיחה,
מכסים ומבשלים על אש קטנה למשך 10 דקות. מסירים
מהאש ומשהים מכוסה ל- 10 דקות נוספות.
מערבבים את כל חומרי הויניגרט בצנצנת עם מכסה.
סוגרים ומנערים עד לקבלת רוטב אחיד.
מעבירים את הקינואה לקערת הגשה. מוסיפים את
העגבניות, עשבי התיבול והתירס. יוצקים את רוב הרוטב
על הסלט ומערבבים בעדינות בעזרת מזלג. טועמים,
ובמידת הצורך מוסיפים מלח ופלפל.
לפני ההגשה, מוסיפים לסלט את יתרת הרוטב ואת קוביות
האבוקדו ומערבבים בעדינות.
למתכוני בריאות נוספים הכנסו לכאן>>
https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=8192
https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=8955
תמונה באדיבות PIXABAY