החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון החלה בביצוע שלב ב' בפרויקט הגנת המצוק בנתניה בחלקו הדרומי. טקס תחילת העבודות התקיים בתאריך ה- 06/08/2024 במעמד השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, ראש העיר נתניה, מרים פיירברג-איכר, מנכ"ל החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון, אילן לביא, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, אסף יזדי, ומנכ"ל העירייה, יורם כהן.
העבודות, בהשקעה כספית כוללת של כ-100 מיליון ש"ח , יכללו: בנייה של 6 שוברי גלים בקטע החוף שבין חוף לגון מדרום למלון איילנד מצפון, בהמשך ל-6 שוברי הגלים שכבר הוקמו מצפון להם, והזנת חול בחופים בהיקף של כ-250 אלף מ"ק על מנת להרחיב את החופים לתועלת הציבור ובד בבד להרחיק את גלי הים משפת המצוק על רקע משבר האקלים ועליית מפלס הים. שוברי הגלים יספקו הגנה ימית משמעותית ובסיום הפרויקט יזכה הציבור לתוספת שטחי חוף בהיקף של למעלה מ-30 דונמים בנוסף ל-30 הדונמים שכבר התווספו בחלק הצפוני. העבודות צפויות להסתיים בעוד כשנתיים (יוני 2026).
למען בטיחות הציבור: חל איסור מוחלט להיכנס לתחומי השטח בו יבוצעו עבודות הזנת החול והקמת שוברי הגלים. על כן המעבר והשהייה בקטע החוף שבין חוף לגון לחוף סירונית יישארו סגורים עד לסיום העבודות.
ההגנה על המצוק בנתניה הינו פרויקט שוברי הגלים הגדול ביותר שמקודם בארץ, והוא כולל הקמה של 12 שוברי גלים מחוף סירונית דרומה עד לחוף לגון והזנת חול לצורך הרחבת רצועת החוף. הפרויקט שהחל באפריל 2021 מתפרש על פני כ-3.5 ק"מ של רצועת חוף. את תכנית ההגנה על המצוק החופי יזמה ומקדמת החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה ועיריית נתניה.
יש לציין כי במסגרת שלב א', הקטע הצפוני של הפרויקט בין סירונית למעלית, הושקעו כ-100 מיליון ש"ח, שכללו הקמת 6 שוברי גלים והזנת חול בהיקף של 200 אלף מ"ק לצורך הרחבת החופים.
החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון אשר מהווה זרוע ביצוע של המשרד להגנת הסביבה לטיפול בהתמוטטות מצוק חוף הים התיכון בנושא הימי החלה לפעול בשנת 2015. מטרתה העיקרית של החברה הינה לתכנן, לבצע ולתחזק את הקמת ההגנות הימיות, ולהעניק שירותי ניהול, תיאום וייעוץ למדינה בכל הנוגע לקידום ההגנות היבשתיות לעניין התמוטטות המצוק החופי, וניטור קצב נסיגת המצוק. מאז הקמתה, ביצעה החברה פרויקטים להגנת המצוק החל מהקמת גאוטיובים לאורך חופי אשקלון, שוברי גלים בנתניה, הזנות חול וכן פעולות לאורך חופים נוספים בשיתוף רשויות מקומיות, על מנת להבטיח את בטיחות הציבור. לאחרונה, ממשלת ישראל אישרה פה אחד את הצעת השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, להאריך את פעילותה של החברה הממשלתית בשנתיים נוספות.
ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג-איכר ל"השבוע בנתניה": "פרויקט ההגנה על המצוק הינו פרויקט דגל של נתניה אותו מבצעת החברה להגנה על מצוקי החוף – חברה שהוקמה לאחר אינספור ישיבות שקיימתי בנושא עם גורמי הממשלה השונים ובעקבות פנייה שלי לבג"צ. מדובר באחד הפרויקטים החשובים, החדשניים והשאפתניים שנעשים בארץ. במסגרת הפרויקט הוקמו בחופי נתניה 6 שוברי גלים ובביצוע – 6 נוספים. בכוונתי לקדם פתרונות הגנה גם על המצוק הצפוני. זכינו וזכתה נתניה".