תקופת הקורונה התאפיינה בשיבוש סדר היום בפרט ומרקם החיים החברתיים בכלל. נאלצנו להישאר שעות ארוכות בבית ללא תעסוקה מובנית. השעון הביולוגי השתבש, במקביל גם התלונות על עלייה במשקל והצורך לחזור לשגרה. האם יש קשר ?
מאת: יעל שוורץ, סגנית מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה בבי"ח לניאדו
מה הקשר בין שגרת הפעילות לאכילה ולמשקל? המפתח לתשובה הם השעונים הביולוגיים.
שעונים ביולוגיים תפקידם לסנכרן את פעילותנו עם העולם הסובב אותנו. השעון הביולוגי הוא פנימי ונמצא במטען הגנטי של כל יצור חי (דנ"א), ועובר בתורשה ומותאם לסימנים חיצוניים כגון אור יום, וממשיך להתקיים גם אם אין שום גורם מסנכרן (לדוגמה בתנאי תאורה קבועים). בנוסף הוא מווסת גם את התזמון של תהליכים פנימיים הקשורים בזמן כמו מחזור השינה.
במהלך היום־יום מתקיימת שגרה התנהגותית ופיזיולוגית, שבה האדם חוזר על פעילויות שונות המושפעות מלוח הזמנים של הגוף, לדוגמא לקראת סוף הלילה טמפרטורת הגוף שלנו צונחת, בזמן זה נפוץ מאד לקבל התקפי לב, ומנגד – רוב הלידות יתרחשו בשעה זו. עם הזריחה חילוף החומרים מתחיל לפעול והשעונים שלנו מכתיבים, ללא ידיעתנו, שזה הזמן להתעורר. בנוסף, אנו חווים מתי הכי יעיל להתעמל (בשש בערב לחץ הדם והפעילות המטבולית גבוהים); ומתי כדאי כבר ללכת לישון.
ובהקשר להרגלי האכילה שלנו, אם ניקח בחשבון את העובדה שזמני הארוחות משתבשים ואפילו מתהפכים כמו שקרה בזמן הקורונה, ניווכח שלא רק שקיים פער בין השעון הפנימי והשעון החיצוני, אלא גם בתוך הגוף נוצרים הפרשי שעות בין השעון המרכזי והשעונים הפריפריאלים. זה יוצר סתירה בשליחה וקבלה של אותות המבקרים התנהגות ופיסיולוגיה. לדוגמא, יש מחקרים שמראים שעבודה במשמרות לילה עשויה להוביל למגוון רחב של מחלות כגון הפרעות שינה, דכאון, סרטן, מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, וכן השמנת יתר. לדיסהרמוניה בין השעונים בחיינו יש, אם כן, השלכות ישירות על הבריאות.
לזמני הארוחות חשיבות רבה למטבוליזם תקין. השעון
ומטבוליזם קשורים ומכתיבים זה את זה. אחד מהתפקידים החשובים של השעון הוא ציפייה
והיערכות. השעון מכין את הגוף לצריכת מזון בכך שהוא אחראי ליצירת מחזורי רעב ושובע
יומיים. הפרעות במקצב של השעון הביולוגי עלולות להוביל לחוסר איזון מטבולי. תופעת
השמנת יתר, וכן כל הסיבוכים המתלווים אליה כגון לחץ דם גבוה, הצטברות שומנים בדם
ובכבד, היפרגליקמיה, תנגודת אינסולין וסוכרת, הידועים כ״סינדרום איקס״ או ״תסמונת
מטבולית״ מובילים לעלייה בתחלואה ובתמותה באוכלוסייה המערבית.
אכילה סביב השעון ללא שמירה על סדר יום קבוע הורסים
את מחזוריות הרעב/שובע הנורמלית.