מדוע וכיצד חשוב לפעול למחיקת רישום פלילי ולביטול רישום משטרתי?
רישום פלילי – תעודת יושר
רישום פלילי הוא כתם בחייו של אדם – מבחינה אישית ומקצועית. רישום פלילי יכול למנוע מאדם להתקבל למשרות מסוימות ואף לקבל דרכון זר, רישיון החזקת נשק ועוד.
על כן, אנשים רבים אשר יש להם רישום פלילי פונים לעורך דין פלילי לצורך מחיקת רישום פלילי וכדי לטהר את שמם בדרך זו.
רישום פלילי, המכונה גם תעודת יושר בציבור, הוא תיעוד משטרתי ממוחשב של העבירות וההרשעות אשר עומדות לחובתו של אדם. הרישום כולל גם תיעוד של העונשים שנגזרו עליו על-ידי בית המשפט.
כן כולל המרשם הפלילי צווי מבחן, צווים לביצוע של"צ (שירות לתועלת הציבור), צווים להתחייבות מביצוע עבירה ועוד.
כל אדם יכול לפנות לתחנת המשטרה הקרובה לאזור מגוריו ולקבל בחינם העתק מתדפיס המרשם הפלילי אודות עצמו, באמצעות הצגת תעודת זהות.
הבסיס לניהול המרשם הפלילי הוא חוק המרשם הפלילי ותקנות השבים, תשמ"א-1981 (להלן: "חוק המרשם הפלילי"). החוק קובע מהו היקף המידע שניתן למסור, מתי הרשעה מתיישנת ונמחקת ומי רשאי לעשות שימוש במידע. החוק נועד לקדם מטרה חברתית הקשורה בשיקום אדם שיש לו רישום פלילי, ובמתן אפשרות לפתיחת דף חדש והשתלבות בחברה.
בינואר 2021 יכנס לתוקפו חוק חדש בשם חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, תשע"ט- 2019 המסדיר מחדש את תחום הרישום הפלילי.
ניתן לסכם ולומר, כי המרשם הפלילי כולל רישומים של הליכים פליליים שהסתיימו בבית המשפט – לאחר הגשת כתבי אישום.
מחיקת רישום פלילי
החשיבות במחיקת רישום משטרתי או פלילי היא עצומה. לאנשים רבים יש רישום פלילי, אשר מונע מהם לעסוק בכל מיני מקצועות ובנוסף שמם הטוב נפגע.
בקשה למחיקת רישום פלילי נעשית בדרך של פנייה לנשיא המדינה בבקשת חנינה.
בהתאם לחוק המרשם הפלילי, לנשיא המדינה יש סמכות להורות על קיצור תקופת ההתיישנות ותקופת המחיקה של הרישום הפלילי. על בקשת החנינה להיות מנומקת ומפורטת ומדובר בעתירה משפטית לכל דבר.
בבחינת בקשת מחיקת הרישום הפלילי, יובאו בחשבון מספר פרמטרים, ביניהם: רישומים פליליים שקיימים למבקש, מהות העבירות המיוחסות לו ועוד.
על מנת לעמוד באמות המידה שנקבעו למחיקת רישום פלילי ולשפר את סיכויי קבלת הבקשה, מומלץ להסתייע בעורך דין פלילי אשר יגיש מטעמכם את הבקשה למחיקת רישום פלילי.
רישום משטרתי
רישום משטרתי הוא מאגר נוסף שהמשטרה מנהלת, והוא כולל רישומים פנימיים של המשטרה בנוגע לחקירות ומשפטים תלויים ועומדים (תיקי מב"ד), וכן תיקי חקירה שנסגרו בשל העדר עניין לציבור, חוסר ראיות, נסיבות העניין אינן מתאימות להמשך חקירה והעמדה לדין (חוסר עניין לציבור) סגירה בהסדר מותנה ועוד.
שינוי עילת סגירת תיק חקירה ומחיקת רישום משטרתי
כאמור, משטרת ישראל מנהלת רישום פנימי גם אודות תיקי חקירה סגורים. למשל, אם נסגר נגדכם תיק במשטרה בעילה של "חוסר עניין לציבור" או "חוסר ראיות" – עדיין יש לכם רישום משטרתי. רק כאשר נסגר תיק החקירה בעילה של "חוסר אשמה", נמחק התיק מרישומיה הפנימיים של המשטרה.
על כן, במקרים בהם התיק נסגר בעילות שאינן "חוסר אשמה", מומלץ לפנות לעו"ד פלילי כדי שיפעל למחיקת הרישום המשטרתי בדרך של שינוי עילת סגירת תיק חקירה לעילה של חוסר אשמה.
עורך הדין יבחן את הראיות בתיק, יאסוף ראיות הגנה ויגיש בקשה מנומקת בכתב להורות על שינוי עילת סגירת תיק חקירה לעילה של חוסר אשמה.
שינוי עילת הסגירה לעילה של "חוסר אשמה", מטהר את שמו של החשוד מכל חשד, ומוביל כאמור למחיקת הרישום מרישומיה הפנימיים של המשטרה.
ביטול רישום משטרתי
לעתים, גם אזרחים נורמטיביים מהשורה מופתעים לגלות כי יש להם רישום משטרתי בשל אירוע בעברם הרחוק בגינו נחקרו במשטרה, אירוע אשר תועד ברישומיה הפנימיים של המשטרה ועלול לפגוע בהם במישורים שונים – למשל בקבלה למשרות רגישות, בסיווג ביטחוני, רישוי נשק ועוד.
דרך נוספת בה אפשר להוביל למחיקת רישום משטרתי (לגבי תיקים שנסגרו) היא באמצעות פנייה למדור מידע פלילי במטה הארצי של המשטרה בבקשת ביטול רישום משטרתי.
השיקולים המרכזיים שיילקחו בחשבון בהחלטה האם להיעתר לבקשה הם: משך הזמן שחלף ממועד האירוע, מהות העבירה וחומרתה, גילו של המבקש ונסיבותיו האישיות, רישומים פליליים אחרים שעומדים נגדו ועוד.
גם בקשה לביטול רישום משטרתי חייבת לעמוד בקריטריונים שנקבעו מראש ושהציבור הרחב בדרך כלל לא מכיר, ולפיכך יש להסתייע בהגשת הבקשה בעורך דין פלילי העוסק בתחום.
למשרד עו"ד פלילי גיא פלנטר ניסיון מוכח במחיקת רישומים פליליים ומשטרתיים, בין אם בהגשת בקשות למחיקת רישום פלילי, בקשות לשינוי עילת סגירת תיקי חקירה או בקשות לביטול רישום משטרתי.