המטבח כבר מזמן יצא מהחדר אל החלל המרכזי והפך להיות לב הבית. הוא צריך להיות פונקציונאלי ונוח לבישול ומצד שני מהווה חלק עיצובי משמעותי בבית. מטבח נעים ומזמין מאגד סביבו את כל בני המשפחה בזמן בישול וארוחות וגם משמש אותנו באירוח. בזמן שיפוץ ובניית בית המטבח הוא חלק נכבד בהוצאות ויש המון בחירות שונות שיכולות לבלבל אותנו בזמן השיפוץ. ברשימה שלפניכם יש 7 עקרונות חשובים לתכנון המטבח על מנת לעשות סדר בבלגן :


- צרכים אישיים של המשפחה- שאנו ניגשים לתכנון מטבח חשוב לדעת מה הצרכים של המשפחה. האם זו משפחה שאוהבת לבשל? האם מבשלים בה יחד? אילו פונקציות חשוב להכניס למטבח. אני לפעמים מבקשת מהלקוחות למדוד את הכלים המיוחדים, סירים גדולים על מנת שנוודא שלכל פונקציה יהיה מקום ייעודי במטבח. כדאי לשאול את עצמנו מה נוח לנו במטבח כרגע ומה היינו רוצים לשנות? צרכים של משפחה אחת שונים בתכלית ממשפחה אחרת ולכן חשוב לייצר את המטבח המדויק לנו.
- המשולש- מקרר כיור וכיריים, שלושת המרכיבים הללו נמצאים בשימוש יום-יומי במטבח ולכן חשוב שלא יהיו רחוקים מידי אחד מהשני על מנת לא לייצר הליכה מיותרת ומסורבלת בזמן הבישול. עם זאת, כן חשוב להשאיר משטחי עבודה מכל צד ולוודא שיש לנו מספיק מקום לחיתוך ועבודה בניהם.
- אי- דבר ראשון, לא כל מטבח חייב אי. אי במטבח קטן יכול לחסום ולצופף את המטבח ולכן לא חייבים אי בכל מצב. במטבחים יותר גדולים אי אכן יכול להיות שימושי מאוד והוא מכיל בתוכו שלוש פונקציות:משטח עבודה,אחסון ופינת אוכל. פינת האוכל באי בישיבה גבוהה נהייתה פינת האוכל המועדפת על הישראלים ולכן צריך לשים דגש על ישיבה נוחה עם כיסאות בר שמותאמים לגובה האי, להשאיר מקום של 30 ס"מ לרגליים מתחת ולחשוב על צורת הישיבה המועדפת. האם בשורה? או דווקא אחד מול השני? תלוי באופי המשפחה, כמות האנשים והקרבה של פינת אוכל נוספת בבית. ננצל את שאר המקום באי לאחסון במגירות או דלתות ומדפים וכמובן משטח העבודה מאפשר לנו מקום נוסף לעבודה. טיפ- כדאי להכין נקודות חשמל באי למוצרי חשמל ניידים וגם לעבודה על המחשב כפינת עבודה.
- החלטה על מוצרי החשמל – תכנון המטבח בד"כ יגיע הרבה לפני בחירת מוצרי החשמל. מקרר תנור ותמי 4 נכנסים בסוף השיפוץ כשהכול כבר מוכן ונקי, אבל מאוד חשוב להחליט עליהם כבר בזמן תכנון המטבח על מנת לדייק את המידות של הנגרות לכל המוצרים שנצטרך. לכל משפחה יש צרכים שונים ויש מגוון רחב של מוצרים ומידות. נצטרך לבחור את גודל המקרר, אם הוא אינטגראלי, כיריים גז או אינדוקציה, כל הבחירות הללו ישפיעו על תכנון המטבח. כדאי להגיע עם מפרט טכני מדויק על מנת להתאים את המטבח במיוחד לצרכים שלנו.
- הכנות חשמל ואינסטלציה– לאחר תכנון העמדה ראשונית של המטבח ומיקום מוצרי החשמל חשוב להוציא תכנית חשמל ואינסטלציה לפי המיקומים המדויקים. בתכנית נמקם את השקעים למקרר, מדיח, תנור וכו. בנוסף חשוב להשאיר "שקעי שירות" מעל השיש למוצרי חשמל "ניידים" מיקסר, טוסטר ועוד.
- מגירת ירקות– ברוב המטבחים החדשים אין מזווה ולכן חשוב לקחת בחשבון מקום לתפוח אדמה בצל וכו'. אפשר להשאיר אזור פתוח ולהכניס סלסילות מוכנות או להכין מגירה ייעודית עם אוורור מעוצב בחיתוך CNC שתואם לעיצוב המטבח.
- הכנות לעתיד- המטבח צריך להתאים למשפחה למשך שנים רבות ולכן מה שמתאים עכשיו אולי לא יתאים אח"כ. לזוג צעיר בתחילת דרכו אין את אותם צרכים של משפחה גדולה אבל כדאי לעשות הכנות במטבח ובחשמל לעתיד. למשל, אפשרות להגדלת המקרר בלי שינויים דרסטיים, הכנות חשמל נוספת לטוחן אשפה או מערכת מים שלא נקנה כרגע אבל אולי נצטרך בעתיד. בתוספת קטנה יחסית של כסף בשיפוץ נחסוך הרבה כסף וכאב ראש בעתיד.


בתאבון