במצב דברים בו תובע מנצח בפסק דין בבית המשפט, נדרש הנתבע לקיים את פסק הדין תוך פרק הזמן הקצוב בחוק, היה ולא קוים פסה"ד ע"י הנתבע סביר כי התובע יעבור לרשות האכיפה והגבייה או כפי שאנו מכירים "ההוצאה לפועל" לשם הבאת הנתבע לקיום פסה"ד. כמו כן ישנם תיקי שטרות שנפתחים כנגזרת לשיקים שחזרו וסוגי תיקים רבים.
היה וכנגד הנתבע נפתח תיק הוצאה לפועל, אין הנתבע יכול ולטעון כנגד פסה"ד וכי האופציה הפרוסה בפניו הינה האפשרות לנסות ולהגיע להסדר מול התובע ו/או ההוצל"פ, הסדר לפריסת החוב לתשלומים בהם יוכל לעמוד הנתבע.
תובע בהוצאה לפועל ייקרא "זוכה" ואילו נתבע בהוצאה לפועל ייקרא "חייב", הזוכה עפ"י רוב הינו "אדון כל ההליכים", ז"א הוא זה המחליט אילו פעולות ברצונו לנקוט כנגד החייב על מנת להביאו לשלם את חובו. הזוכה לרוב פועל באמצעות בקשות לרשם ההוצאה לפועל על מנת שהאחרון יטיל מגבלות ועיקולים שונים כנגד החייב לשם קיום חובו לזוכה.
ככול שחולף הזמן והחייב לא משלם את חובו, יוטלו כנגדו מגבלות בדוגמת עיקולי בנק/רכב/דירות/זכויות כספיות/משכורת, לקיחת רישיון נהיגה ו/או עיכוב יציאה מהארץ ו/או איסור לשימוש בשיקים/אשראי/בנק וכו'. ויודגש כי כל מטרתן של ההגבלות הינן לשם קיום פסה"ד בו זכה הזוכה.
כאן המקום לציין כי חוק ההוצאה לפועל קובע פטור מעיקול של חלק מהמיטלטלין של החייב, כך לדוגמא על מכשירי חשמל כמו תנור, מכונת כביסה, מקרר, מיטה, דברי קודש ועוד, יהיה קשה לזוכה לשים היד ולעקלם שכן גם החייב צריך לקיים את משפחתו.
כידוע, התיישנות על חובות תהיה לאחר 7 שנים בהם לא נדרש החוב כך שאדם שלחובתו חוב ישן אשר לא נדרש ו/או לא נשלח מכתב התראה בגינו משך 7 שנים ומעלה, ברי כי החוב נכנס למעטפת התיישנות. לעומת זאת, חוב אשר בגינו נפתח תיק הוצאה לפועל, אין ולא תחול עליו התיישנות, אלא שכאשר הזוכה לא יפעל בתיק בנקיטת אי אלו פעולות לשם הבאת החייב לקיום חובו, עשוי רשם ההוצאה לפועל, למחוק את תיק ההוצאה לפועל מחמת חוסר מעש, כמובן שהזוכה מקבל התראה כזאת מהרשם בטרם נסגר התיק.
עפ פתיחתו של תיק הוצאה לפועל, חובה על הזוכה למסור לחייב בדואר רשום עם אישור מסירה, אזהרה בת 30 ימים בהם על החייב לקיים את חובו לזוכה, היה והחייב לא פעל משך 30 יום מיום מסירת האזהרה, יוכל הזוכה להתחיל ולנקוט כנגדו בהליכים פוגעניים. לחייב האופציה להגיע להסדר מול עוה"ד של הזוכה ו/או הגעה להסדר וצו תשלומים ישירות בהוצאה לפועל כאשר התשלום החודשי בהצעתכם לא יפחת מ-150 ₪ לכל חודש במינימום.
חשוב להדגיש כי עם קבלת אזהרה על פתיחת תיק כנגדך מומלץ לגשת לעורך דין המומחה בחוק ההוצאה לפועל על מנת שיוכל לייצר עבורך פתרון יצירתי בהתאם לנסיבות מקרה התיק בעניינך. רבים המקרים בהם חייבים רצים לטפל בחובות בכוחות עצמם ובטוחים כי יש להם יכולת להגיע להסדרים מול משרדי הגבייה של המייצגים את הזוכים שם יושבת סוללת עו"ד ונציגות גבייה קשות ו/או ישירות בהוצאה לפועל, מה שקורה הלכה למעשה הוא כי חייבים רבים גורמים לנזקים בלתי הפיכים בתיקי ההוצאה לפועל שלהם, דבר אשר יקשה בהמשך על עוה"ד המטפל להגיע עבורכם לפתרון מהיר, יעיל ונכון בהתאם ליכולתכם הכלכלית.
אף אם החייב פנה בכוחות עצמו לב"כ הזוכה ו/או לרשם ההוצל"פ והגיש בקשה ואף קיבל החלטה לשביעות רצונו ראוי לו לחייב לדעת כי צו תשלומים ו/או הסדר לא בהכרח יעצרו את הזוכה מלהמשיך ולנקוט כנגדכם הליכי מימוש נכסים כדוגמת דירות/רכבים/זכויות כספיות ועוד.. ז"א הגעה להבנות ללא עוה"ד מלווה עשויה להניב תוצאה אחת טובה אלא שבהמשך ומחוסר ידיעה עלול החייב להרוס לעצמו את התיק בידיו שלו כך שלעוה"ד עתה קשה יותר להגיע לתוצאות נכונות.
לסיכום
הליכי ההוצאה לפועל הינם הליכים מורכבים וסבוכים אשר על מנת להתנהל באופן נכון ולצמצם נזקים מומלץ לשכור שירותים של עורך דין הוצאה לפועל ותיק ומנוסה שינווט וילווה את החייב באופן מקצועי לחוף מבטחים.
וכמו בכל שבוע לסיסמא שלנו: "לא מזניחים חובות!"
משרד עו"ד אייל קורסיה ושות"-
טלפון: 050-6351208