נעים להכיר: חברה משכנת

3 0

"חברה משכנת" היא הגוף המנהל את רישום הזכויות במקרקעין. למה חשוב לדעת? כי בסופו של דבר, כל רוכש דירת מגורים חדשה שלוקח משכנתא, ירצה שהנכס שלו יהיה רשום בטאבו.

חברה משכנת הינה גוף אשר מתמנה על-ידי מנהל מקרקעי ישראל, וזאת על מנת לנהל את רישום הזכויות במקרקעין.  במקרה בו אדם לוקח משכנתא לצורך רכישת דירת מגורים, תהיה החברה המשכנת אחראית לביצוע הליך רישום המשכנתא על הנכס וכך גם לגבי סילוקה.

כך, למשל, בזמן שנחתם הסכם מכר, מרגע קבלת החזקה בנכס ועד לרישום הדירה בטאבו על שמו של הקונה, ישמש הקבלן לרבות עוה"ד שלו כ"חברה משכנת" אשר אחראית על עניין רישום הזכויות.  ישנה תאוריה אצל רבים, כי המושג חברה משכנת מתייחס דירות ישנות ומוזנחות, אך בפועל אין קשר בין הדברים.

מה עלות השירות של חברה משכנת?

"בעבר נהגו החברות המשכנות לגבות תשלום בגין דמי טיפול, דבר אשר הביא קונים רבים לשאול שאלות. כיום ולאחר פס"ד פרידמן, נקבע כי חברה משכנת אינה יכולה עוד לגבות דמי טיפול, אלא עליהם לגבות סכום קבוע המקביל לסכום שאותו נדרשים לשלם עבור רישום המקרקעין אצל רשם המקרקעין.  כמו כן ניתנו צווי פיקוח אשר תפקידם להגביל את שיעור דמי הטיפול של החברות המשכנות בכל הקשור לשירותים שאינם קשורים לרישום זכויות".

מהם הצווים הרלוונטיים המגבילים את עלות השירות?

"צו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (קביעת מחיר מרבי לשירותי נותן שירות בהעדר רישום זכויות בפנקסי המקרקעין) תש"ס-1999, צו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (החלת החוק על שירותי נותן שירות בהעדר רישום זכויות בפנקסי המקרקעין) תש"ס-1999. הצווים הנ"ל כפי שפורטו לעיל, יש בהם כדי להגביל את שיעור דמי הטיפול שגובות החברות השונות בעבור שירותים שאינם רישום זכויות וכן בעבור רישום במרשם הפנימי שמנהלות חברות הבנייה השונות . חברות רבות אשר עשויות להתמודד עם הצווים כפי שפורטו לעיל, מוצאות עצמן מול שוקת שבורה כאשר מחירם של הצווים אינם מאפשר להן להמשיך ולשאת בעלויות ניהול המרשם, ולכן לעיתים הן פשוט סוגרים הדלתות, התנהלות אשר אינה עולה בקנה אחד עם הסכמי המכר החתומים".

מה מומלץ לעשות?

"בעיקרון, כשאדם רוכש דירה או נכס חדש מקבלן, הנכון ביותר עבורו הוא לפנות לעורך דין שעיקר עיסוקו הוא מקרקעין. כשמדובר ברכישה החשובה ביותר בחייו של אדם, רצוי ומומלץ שייצגו עורך דין מטעמו. יתרה מזו, עורך דין ידאג ויפעל למימוש זכויות בנכסים – גם מול החברות המשכנות".

הכותב, עו"ד אייל קורסיה. טלפון: 050-6351208. מאמר זה מספק מידע כללי וראשוני בלבד ואין הוא בא, בשום מקרה, להחליף ייעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור ללא היוועצות עם עו"ד.

Related Post

השמים הם לא הגבול- פלנתניה!

Posted by - 23 באוקטובר 2018 0
הגענו לסייר בפלנתניה ובדרך עצרנו לריאיון קצר מול מנהלת הפלנתניה. שלי הרפז גרינברג, ילידה ותושבת העיר נתניה, פרשה לאחר 30…

נאמנה לאמת

Posted by - 15 בינואר 2020 0
אחרי הטלטלה המשפחתית בה איבדה את שני הוריה, עורכת הדין יסמין מזרחי היא אחת ממובילות המאבק המשפטי נגד רפורמת הקנאביס…

חייו של חייב

Posted by - 11 בנובמבר 2020 0
עשרות טלפונים מידי יום, מכתבי התראה ואזהרה שלא מפסיקים להגיע בדואר ותיקי הוצאה לפועל שנפתחים אחד אחרי השני בהם עיקולים…

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות