השפעת הקורונה על כלכלת ישראל תלויים בחמ"ה

7 0

בתחילת משבר הקורונה סיקרתי בעיתון "השבוע בנתניה", טור תחת הכותרת "האור בקצה הקורונה" עם תחזית יחסית אופטימית באותה התקופה, תחזית שאנו חווים בימים אלו של סוף המשבר ותחילת חיים בצד ועם הקורונה.

טור אישי מאת אבי סלמה, חבר מועצת עיריית נתניה, יו"ר דירקטוריון ח.ל.ת ומנכ"ל הנציגות של הבנק השוויצרי HYPOSWISS

בסוף הכל תלוי בחמ"ה – בדיקות, חיסונים,  מסכות,  הנחיות.

הנתונים הכלכליים

הנתונים הכלכליים כמובן מראים התכווצות של המשק הישראלי כאשר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את האומדן השני לצמיחה ברבעון הראשון של 2021 ולפיו התמ"ג ירד ב-5.8%. אך עדיין מדובר בנתון משופר לעומת האומדן השני שהצביע על התכווצות של 6.2%, ולעומת צמיחה של 6.3% ברבעון הרביעי של 2020. ברמה הבינלאומית ישראל היא מובילה עולמית כאשר שיעור התחלואה ירד, היציאה מהמשבר הכלכלי התקדם מעבר לשאר הכלכלות הגדולות בעולם.

ראשית, החדשות הפסימיות

הקורונה פה כדי להישאר. אין צל צילו של ספק שעלינו להסתגל לחיות עם הנגיף ובמקביל להמשיך ולהשקיע בשוק הישראלי מתוך רצון להגדיל את התפוקות, המחזורים ואת הרווחיות שלו. ניהול משבר הקורונה מכיל הרבה מאוד ניסוי וטעייה מכיוון ואין ניסיון לאומי או בינלאומי להתמודדות עם נגיף המקבל ורינטים ומוטציות המשנות את מהותו ועמידותו של הנגיף.

שנית, החדשות הטובות

כאשר המשבר התחיל מדינת ישראל הייתה בתקופה שניתן לתאר כמצב הכלכלי הטוב ביותר מאז הקמת המדינה. אחוז נמוך של החוב הממשלתי לתוצר – 60%, רק כדי להבין ב- 2003 החוב עמד על 105% (!!!) מהתוצר. אבטלה נמוכה מאוד של 3%, אינפלציה נמוכה, רמה גבוהה של עתודות מטבע חוץ, שיא נתוני תיירות של כמעט 4.5 מיליון תיירים בשנת 2019, ומגזר ההיי-טק והביו-טק המתפתח ביותר בעולם.

כל הנתונים הללו איפשרו גם לשמר את דירוג האשראי של ישראל ובכך להבין את עומק האימון של המשקיעים הזרים בשוק הישראלי, ובעיקר לגייס אג"ח ממשלתי נוסף של 5 מיליארד דולר, בעיצומו של משבר בינלאומי, כדי לסייע בתשלום חבילת הסיוע הכלכלית שהוכרזה ע"י הממשלה בסך עשרות מיליארדי שקלים.

סקטור ההיי-טק במדינה, היה וממשיך להיות אחד הקטרים הכלכליים העיקרים. התחלנו גם בשינוי מסוים בתרבות העבודה תוך הבנה שניתן, רצוי וכדאי לעבוד מרחוק ותחומי המכירות ומשלוחים מקוונים גדלו לעין שיעור.

תרומתם של הכלים השלובים של המדינה יחד עם הגורמים האזרחיים, הייתה מכרעת וניתן לראות כיום את הפתיחה המחודשת ואת אסטרטגיית היציאה המהירה ביחס לשאר מדינות העולם.

העתיד

בראש ובראשונה הקורונה לימדה אותנו שאנחנו עם מופלא עם ערבות הדדית יוצאת מגדר הרגיל (בעזרת השם נדע להיות מאוחדים גם בעת שגרה). בדיעבד ניתן לומר שמדיניות הסגרים והבאת החיסונים לישראל בראשית השנה, הביאו את ישראל למקום שבו מתקנאים שאר מדינות העולם,  המשך ההצלחה תלוי רק בנו.

האם נחזור למשק סגור עם מובטלים רבים ?

האם נחזור לסגרים חלילה?

האם נחגוג את חג תשרי כל אחד בביתו או שנוכל לחגוג יחד?

בסוף הכל תלוי בחמ"ה – בדיקות, חיסונים,  מסכות,  הנחיות.

אם נדאג שכל מי שמסביבנו ילך להתחסן, נקפיד על המסיכות וההנחיות וננגיש את הבדיקות לכל מי שצריך ורוצה, המגיפה הזאת באמת תחלוף מן העולם.

אם חלילה נתנהג אחרת, מתוך אגואיזם ובחוסר משמעת, נחזור חזרה אחורה חלילה.

Related Post

השקעה משתלמת

Posted by - 17 בנובמבר 2020 0
עומרי ראובני, סמנכ"ל שיווק קבוצת איציק תשובה: "התשואה מהשכרת משרדים בנתניה מבטיחה יותר מהתשואה בתל אביב" קבוצת איציק תשובה מדווחת לציבור כי…

שבוע היזמות הבינלאומי

Posted by - 15 בנובמבר 2022 0
אירועי שבוע היזמות הבינלאומי נפתחו בשבוע האחרון בנתניה, בכמה מוקדים בעיר. המטרה – להנגיש  לצעירי העיר את נושא היזמות, לאור…

חדשות הנדל"ן: פטור מועד בית

Posted by - 6 ביולי 2021 0
הועדה המקומית לתכנון ובניה נתניה אישרה מדיניות חדשה בתחום התחדשות עירונית – הקמת קרן לתחזוקת בנייני מגורים בפרויקטים של התחדשות…

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות