בתקופה בה התחלות הבנייה בישראל דורכות במקום, שוק השיפוצים רק מוסיף וצובר תאוצה. אז איך בוחרים קבלן בכלל וקבלן שיפוצים בפרט ומה כדאי לדעת
בתקופה בה התחלות הבניה בישראל דורכות במקום ולמרות התחזיות, מחירי הדירות החדשות מזנקים, שוק השיפוצים רק מוסיף לצבור תאוצה. כפועל יוצא, חוזרת ועולה השאלה בקרב המשפצים מהם יחסי הכוחות בין המעורבים בפרויקט, מי אחראי למה ובאיזה שלב של העבודה הוא נכנס וכמובן, איך לא, למי ניתן להפנות תלונות. לרגל עונת הקיץ, הידועה גם כיריית הפתיחה לעונת השיפוצים, פנינו לקבלן גיא אהרונוביץ' שיעשה לנו קצת סדר.
עיצוב עמית ישראל.צילום בן אסף ארדה
בכל הקשור לתחום השיפוצים, דבר אחד בטוח: אחד הפרמטרים החשובים בהצלחתו היא בחירת אנשי מקצוע לא פחות ממצוינים, שיצליחו לתרגם את הפנטזיה לכדי מציאות. לקבלן תפקיד חשוב עוד יותר מכיוון שהוא החוליה המקשרת בין בעלי הבית, מעצב הפנים או האדריכל וכן, בין כל בעלי המקצוע. הוא זה שנכנס ראשון ויוצא אחרון.
אז איך בוחרים דמות מפתח כה חשובה ומרכזית לאחד מהפרויקטים הגדולים בחיינו? לשיטתו של הקבלן, גיא אהרונוביץ, חוות דעתם של לקוחות וכן של האדריכל או המעצב האמונים על הפרויקט היא אקוטית. "מכיוון שמדובר בתחום מאוד מורכב שדורש שימת לב לדקויות, יחסי אנוש לא פחות ממעולים, יכולת ניהול וראייה רחבה ובעצם מה לא, ליכולות המוכחות של הקבלן יש משקל רב. לכן, חשוב לבחון היטב האם איש המקצוע שעומד בפניכם ראוי לבצע את המשימה", אומר אהרונוביץ'. "בדקו מולם את החוזקות והחולשות: זו אחת הדרכים הטובות להבין אם אתם לקראת קבלת ההחלטה הנכונה".
אהרונוביץ' ממליץ לבחור בלקוחות עבר של אותו קבלן על מנת לבדוק האם קיבלו מענה גם לאחר תקופה ממושכת מתום מועד השיפוץ. "קבלן איכותי עומד מאחורי העבודה שלו ובאופן טבעי, עלולים להתגלות בלת"מים כאלה או אחרים לאחר תקופה ומתוקף אחריותו לטפל בכך. כל עוד הם נגרמים באופן ישיר מהעבודות שנעשו במסגרת השיפוץ", הוא אומר. "בתוך כך, אם אתם נעזרים בשירותיו של אדריכל או מעצב, דבר שאני ממליץ עליו בחום, הקשיבו לדעתו. לרוב מדובר באיש מקצוע שהם מורגלים לעבוד איתו ועושים זאת בהרמוניה. הם מכירים את דרכי העבודה, את הרצונות והדרישות של המתכנן ויודעים להוציא זאת לפועל בצורה הטובה ביותר. מכיוון שיש אינטרס משותף של שני הצדדים, הם גם יעשו הכל כדי להתנהל בצורה פרקטית וזורמת מול הלקוח. את הבעיות, אם עולות כאלה, לפתור בינם. דבר נוסף וחשוב לא פחות, מומלץ לוודא האם מדובר בקבלן רשום, או קבלן בעל הכשרה של הנדסאי או מהנדס. אומנם זאת לא ערובה מוחלטת שהכל ילך חלק, אך לרוב יש לכזה יותר ביטוחים שהפרויקט יסתיים עם מינימום מהמורות. לאלה יש יותר מה להפסיד: בין אם לאבד את הרישיון, לעלות לוועדת משמעת של התאחדות הקבלנים וכיו"ב'".
רבים מהמשפצים נרתעים מקבלן זה או אחר בשל הצעת מחיר גבוהה, גם אם לא משמעותית, מזו של קבלנים אחרים שהשתתפו במכרז. אהרונוביץ' ממליץ לעצור רגע לפני ולהתייחס לאותיות הקטנות: "בחלק גדול מהמקרים, ההצעות היותר יקרות הן אלה שיבטיחו לכם שקט נפשי", הוא מסביר. "הצעה שכזאת יכולה לרמז על ההבדלים בשירות ובמה הקבלן מציע: שירות, ניקיון האתר בכל זמן נתון, עבודה בימי שישי, מוצרי בסיס איכותיים יותר שמעידים על איכות הבניה וכו'. חשוב להבין מה עומד מאחורי התמחור. כמו בכל דבר, לפעמים דווקא ההצעה הזולה, תתגלה בדיעבד כיקרה ופחות אטרקטיבית מהמשוער".
הקבלן גיא אהרונוביץ'. צילום אלעד נסים
השאלה מה ההבדל בין מפקח לקבלן עולה לא פעם בקרב המשפצים. "במרבית המקרים ההחלטה על העסקת המפקח מתבססת על מורכבות הפרויקט ועלותו. לרוב מדובר בפרויקטים שמתוקצבים בעלות של כשני מיליון ש"ח ומעלה ואשר כוללים עבודה נרחבת יותר ופרטים רבים ותפקידו של המפקח לבדוק ששום דבר לא התפספס בדרך. סיבה נוספת היא שהקבלן המבצע יתקשה באופן טבעי לשלוט בכל המתרחש באתר מכיוון שמדובר במסה גדולה של עבודה ומשימות. הקבלן מצדו הוא זה שאחראי על מרבית עבודות המעטפת: הריסה, פירוק ופינוי, עבודות אינסטלציה, איטום, חשמל, ריצוף, בניית בטון, בלוקים וגבס, טיוח, שפכטל, צבע, התקנת חיפויים סניטריים וכיוב'.
כפועל יוצא, יש שתי אלטרנטיבות אופציונליות לביצוע פרויקטים שכאלה. האחת: להעסיק קבלן מפתח אשר מאגד תחתיו את כל בעלי המקצוע כולל אנשי המיזוג, האלומיניום, הנגרוית וכיוב', ומתווך בינם לבין הלקוח מבלי שיש אינטראקציה בין הצדדים והצלחת כל שלב היא באחריותו. השנייה: בפרויקטים מורכבים יותר, להעסיק מפקח או מנהל פרויקט שמאגד ותופר את כל הפינות, מטפל בבעלי מקצוע אומנים בתחומי הפרזול, עבודות ברזל מיוחדות, נגרוות CUSTOM MADE וכיוב'. הוא זה שאחראי להרמוניה באתר, לטפל בכל ניואנס ולדאוג על מי נופלת האחריות ושלא יווצרו חילופי האשמות. "לדוגמה נגר", מסביר אהרונוביץ', "מה קורה במקרה שאחרי שיצא מהאתר מתגלות פגיעות בקיר עליו התקין את הפרט? מי אחראי לתיקון? האם הנגר או הקבלן? אלה מסוג הדברים שביכולתו של המפקח או מנהל הפרויקט לצפות ולסכם מבעוד מועד. נכון, מדובר בעלות נוספת אך זוהי אמורה להיות ערובה לכך שכל קבלני המשנה יפעלו בצורה מופתית ובהרמוניה שלא תפגע ברצף הפרויקט".
תמונה ראשית: דא קוצ'ינה. צילום דוימו איטליה