לאורך השנים, השיניים שלנו מאבדות מחוזקן ונוצרות לעיתים מחלות בחניכיים. שמירה על היגיינת שיניים היא הכרחית על מנת לשמור על בריאות החניכיים והשיניים. ביקורים קבועים אצל שיננית ובדיקות קבועות של השיניים יכולים לשפר באופן משמעותי את מראה השיניים ובריאות הפה. אז מה עושה שיננית? מה ההבדל בינה לבין רופא שיניים? ומתי צריך להגיע אל שיננית?
מהי שיננית?
שיננית היא אשת מקצוע בתחום רפואת השיניים אשר במסגרת תפקידה אחראית על ניקוי שיניים, בדיקת מחלות חניכיים, מניעה של מחלות בפה ובשיניים וטיפול בהן. שיננית לרוב מבצעת את עבודתה באופן עצמאי ללא פיקוח של רופא שיניים בזמן הטיפול אך היא צריכה להיות מלווה באישור כללי של רופא שיניים מורשה. לשיננית יש חלק מאוד חשוב בתחום רפואת השיניים והיא אחראית על פעולות שקריטיות להצלחת המשך תהליך טיפול השיניים. על ידי כך היא מאפשרת לרופא השיניים להתמקד בביצוע הליכים רפואיים מתקדמים יותר.
ההבדל שבין שיננית לרופא שיניים
אחד ההבדלים העיקריים שבין רופא שיניים לבין שיננית הוא כמות הזמן שמטופל מבלה עם כל אחד מהם. בזמן שטיפול אצל רופא שיניים יכול להימשך זמן רב וידרוש מספר ביקורים עד השלמת הטיפול, ביקור אצל שיננית הוא חד פעמי ולרוב נעשה אחת לחצי שנה-שנה בהתאם לצורך. הבדל נוסף הוא סוג הטיפול הנעשה על ידי כל אחד מהם. טיפול במחלות חניכיים, עקירות או סתימות ייעשו על ידי רופא שיניים. ביקור אצל שיננית נעשה לרוב על מנת להיפטר מאבנית שהצטברה ולהבריק את השיניים.
שיננית – מהלך הטיפול
שיננית מבצעת ניקוי שיניים מקצועי, מנקה ומלטשת את השיניים. השיננית תבצע בדיקה ראשונית של השיניים ולאחר מכן תטפל בהתאם. שיננית תבצע לרוב צילומי רנטגן על מנת שתוכל לראות היטב את מצב השיניים והחניכיים לפני שהיא מתחילה את הטיפול. במהלך הטיפול היא תסיר את הצטברות הרובד והאבנית שנוצרו באזורים שלא ניתן להגיע אליהם בקלות בזמן צחצוח השיניים. לאחר מכן היא תבצע ניקוי והברקה על מנת להסיר את כל הכתמים השטחיים שנוצרו על השיניים. בסוף הטיפול, השיננית תיתן למטופל חומר שטיפה בפולרואיד ותמרח חומר איטום על גבי השיניים. בתום הטיפול השיננית תנחה כיצד יש לשמור על בריאות השיניים ואף תייעץ על תזונה שיכולה למנוע הופעה של עששת וכתמים על השיניים. בזמן הטיפול, השיננית תוכל לזהות גם סימנים של מחלות חניכיים ולהפנות לרופא המתאים במידה ונדרש המשך טיפול.
כל כמה זמן להגיע אל שיננית?
ביקורים אצל שיננית צריכים להיות באופן קבוע ולא רק כאשר מרגישים כאבים או אי נוחות באזור הפה. תדירות הביקורים אצל שיננית לרוב ייקבעו על ידי רופא השיניים וזאת לאחר בדיקה ואבחון של מצב השיניים. כמובן שניתן לקבוע ביקור אצל שיננית גם ללא התייעצות עם רופא שיניים וזאת בהתאם לרצון שלכם לבצע ניקוי וליטוש של השיניים. פעמים רבות, רופא השיניים ימליץ ללכת לטיפול אצל שיננית על מנת לבצע ניקיון יסודי לפני שמתחילים טיפולים מורכבים אצלו כמו השתלות שיניים.
למה לבקר אצל שיננית?
שמירה על היגיינת פה היא פעולה הכרחית על מנת למנוע מחלות בחניכיים והיווצרות אשר עלולים להסתיים בעקירה של שיניים. פגישות קבועות אצל שיננית יכולים להבטיח כי הפלאק שמצטבר ולא ניתן להגיע אליו בצחצוח רגיל יוסר. ההסרה של הפלאק יסיר את השטחים המחוספסים אשר גורמים להצטברות של חיידקים בחניכיים ובשיניים. שיננית גם יכולה לסייע בשמירה על השיניים כך שיישארו לבנות ובהירות יותר. הטיפול אצל שיננית יכול לכלול הסרה של כתמים שטחיים והיא אף יכולה לסייע ולהמליץ על תזונה אשר תאפשר לשמור על שיניים בריאות.
שיננית וצחצוח שיניים
אחד הדברים שאפשר לקבל כשמבקרים אצל שיננית הוא טיפים על האופן שבו יש לצחצח שיניים. פעולות אלה מאוד חשוב לזכור בזמן שמצחצחים. חשוב לזכור להשתמש בחוט דנטלי או מברשת בין-דנטלית לפני שמצחצחים שיניים. לא מומלץ להרטיב את מברשת השיניים לפני מריחת משחת השיניים וכדאי להקפיד על הברשה למשך שתי דקות, פעמיים ביום. תנועת הצחצוח צריכה להיות מעגלית כאשר מדובר במברשת שיניים ידנית. כל שן צריכה להיות מצוחצחת וכך גם הלשון על מנת להיפטר מהיווצרות של חיידקים והופעה של ריח רע מהפה.