חושדים שחוויתם רשלנות רפואית? עולם הרפואה הוא תחום פלאי ביותר אך לעתים הוא גם עשוי להיות מורכב מאוד, ותביעות רבות בגין רשלנות רפואית מוגשות מדי שנה לבתי המשפט בישראל. כל אחד ואחת מאיתנו עלולים ליפול קורבן לרשלנות כזו, אבל מהן הנורות האדומות אליהן צריך לשים לב? להלן חמישה סימנים לרשלנות רפואית שכדאי להכיר.
היעדר הסכמה מדעת
על פי סעיף 13 לחוק זכויות החולה, הגורם המטפל צריך לקבל מהטופל את הסכמתו החופשית והמודעת לכל טיפול רפואי. במילים אחרות, הרופא שלכם צריך להסביר לכם בדיוק מהו ההליך הרפואי שהוא מתכוון לבצע, להסביר לכם את כל הסיכונים האפשריים ואת האלטרנטיבות לטיפול באופן מפורט ככל הניתן. בחלק מהמקרים, נדרש אף צורך בחתימה של המטופל על גבי טופס הסכמה, ובלעדיה אסור לרופא להעניק לכם את הטיפול. כדאי לברר על רשלנות רפואית בכל מקרה שבו עברתם הליך רפואי ללא חתימה על טופס הסכמה או אם אתם חושדים כי לא נמסר לכם מלוא המידע אודות הטיפול, לרבות הסיכונים הכרוכים בו והטיפולים החלופיים האפשריים.
יחס מזלזל
אם התלוננתם על תסמינים ו"זכיתם" להתעלמות מצד הצוות ברפואי שבפניו הועלתה הבעיה, ייתכן שיש בידכם עילה לתביעה. התעלמות של צוות רפואי מתלונות ומדיווחים של מטופלים מהווים כאחד הגורמים המרכזיים לתביעות בגין רשלנות רפואית, ומדובר במצב חמור מאוד שעלול לגרום לתוצאות כושלות ואפילו טראגיות של טיפולים. התעלמות של צוות רפואי ממצבכם יכולה להתבטא בהיעדר יחס רציני לתלונותיכם, זלזול בתסמינים שאתם מתארים או כל יחס בלתי מכבד שמופנה כלפיכם. אם חוויתם מקרה זה, יש לחשוד ברשלנות רפואית ולפנות להתייעצות נוספת.
קיבלתם אבחנה מוטעית
למרות שטעות באבחון מצבו הרפואי של חולה עלולה לסכן את המטופל, לא כל טעות באבחון בהכרח יכולה להיחשב כרשלנות רפואית. אולם, אם הטעות באבחון נעשתה כתוצאה מבדיקה רשלנית או מיחס רשלני של הרופא, ייתכן שתוכלו להגיש נגדו תביעת רשלנות רפואית. לדוגמה, במקרה שבו הרופא לא הפנה אתכם לרופא מומחה בגין הבעיה שהצגתם בפניו, לא שלח אתכם לבדיקות נדרשות לאבחון או כשל בפענוח ממצאים כלשהם – תוכלו לבדוק את האפשרות שהתבצעה רשלנות רפואית, על אחת כמה וכמה אם הדבר גרם לכם נזק.
מצבכם הרפואי מחמיר למרות הטיפול
מקבלים טיפול רפואי ולא רואים שינוי לטובה? יש סיכוי שאתם מקבלים טיפול לא מתאים, ולא משנה אם מדובר בטיפול חירום במיון, בטיפול כימותרפי להתמודדות עם מחלת הסרטן או אפילו בטיפול שיניים. בהמשך לסעיף הקודם, אנשים רבים מבינים שקיבלו אבחנה מוטעית רק בדיעבד, אולם אם אתם מקבלים טיפול ומצבכם לא משתפר או חלילה, אפילו מחמיר – יש סיכוי שתצליחו לזהות את הרשלנות בזמן לפני שנגרם נזק חמור. במקרה כזה, אנו ממליצים לפנות לייעוץ נוסף אצל רופא אחר, ובמקביל לבדוק את האפשרות שהרופא המטפל שלכם התרשל בתפקידו.
היעדר תיעוד רפואי
כל טיפול רפואי שניתן לכם, בין אם בבית החולים ובין אם במרפאה פרטית או במרפאה של קופת החולים שלכם, מוכרח להיות מתועד. התיעוד יכול להיות ממוחשב או ידני, ובו הגורם המקצועי צריך לרשום את התלונות שהצגתם בפניו, הבדיקות שהתבצעו, הטיפול שניתן, התרופות שנרשמו ואבחנות, אם ישנן. כאשר טיפול רפואי אינו מתועד מדובר בעניין חמור, גם כי חוסר המידע יכול להשפיע על המשך הטיפולים הרפואיים שיינתנו לכם בעתיד וגם כי במקרה הצורך קשה יהיה להוכיח שהתבצעו ליקויים בטיפול. אנו ממליצים לכם לוודא עם כל רופא אליו אתם מגיעים כי קיים תיעוד לביקור שלכם, ואף לבקש ממנו למסור לכם עותק של כל סיכום ביקור.
בשורה התחתונה,
קצרה היריעה מלמנות את כלל המקרים האפשריים שעשויים להיחשב רשלנות רפואית, אך ישנם מספר סימני אזהרה שיכולים לאותת לכם שמשהו אינו כשורה. סמכו על האינטואיציות שלכם, ובכל מקרה בו מתעוררים אצלכם חשדות, פנו לייעוץ נוסף. רק בריאות!
תמונה: pixabay