בשנים האחרונות אנו עדים לזינוק במספר התביעות המוגשות בגין רשלנות רפואית, וזאת לאור עלייה במודעות הציבורית לגבי הנושא. מה חשוב לדעת לגבי רשלנות רפואית בישראל ומיצוי זכויות? על כך – במדריך הבא.
רשלנות רפואית בישראל: שיעור הפסיקות לטובת התובעים עולה
מחקר שנערך בשנת 2018 ע"י המכון הלאומי לחקר מדיניות בראיות העלה כי בתיקים שעוסקים בנושא רשלנות רפואית, בית המשפט מכריע לטובת התובעים בכמעט מחצית מהמקרים. למעשה, כאשר בית המשפט נדרש לבחון את האחריות של גופים ציבורים כמו קופות החולים ובתי החולים, שיעור הפסיקות לטובת התובעים עבר את סף חמישים האחוזים. מדובר בנתונים שמתכתבים עם המגמה ההולכת וגוברת של הגשת תביעות רשלנות רפואית כנגד מוסדות רפואיים כמו גם צוותים, בגין חריגה מהסטנדרט הרפואי המקובל. כל נזק שנגרם למטופל בעקבות הליך רפואי ואשר הוביל לנזק יכול להיכלל במסגרת תביעת רשלנות רפואית, ולכן המודעות לכך מובילה למיצוי זכויות שבגינו מטופלים יכולים לקבל פיצויים כספיים בהתאם להיקף הנזק שנגרם. חשוב להבין כי מדובר בתביעות מורכבות להוכחה, ולכן אם אתם סבורים כי הצוות התרשל בתפקידו ובהתאם לכך נגרם לכם או לבן משפחה נזק, מיצוי הזכויות חייב להתבצע בליווי מצד עורך דין המתמחה בתחום, כפי שנסביר בהמשך המדריך.
מדוע מתרבים המקרים של רשלנות רפואית?
על השאלה הזו ניתן לענות במספר אופנים. ראשית, המודעות הציבורית עלתה בעקבות מקרים שפורסמו בתקשורת וזכו לתהודה ציבורית רחבה, כמו מקרה שבו גבר תבע את בית החולים בעקבות אי אבחון של זיהום שגרם לנזק קבוע בגב. במקרה זה פסק בית המשפט כי המדינה תפצה את התובע בסכום של מיליון ₪. במקרה נוסף זכה זוג בפיצוי בסך 650,000 ₪ בעקבות אבדן עובר בשבוע השביעי להיריון. שנית, בשנים האחרונות החל להישבר קשר השתיקה שהיה נהוג בין רופאים במקרים של רשלנות רפואית. לא מעט תביעות רשלנות רפואית "נפלו" בשלבים הראשונים בעקבות חוסר יכולת/רצון של רופאים עמיתים לדווח ולספק דו"ח המאשר את טענת התובעים, אולם בעשור האחרון ניתן בהחלט להבחין במגמה שבמסגרתה רופאים מומחים לוקחים חלק ולא חוששים לעמוד בפני עמיתים כמו גם מוסדות רפואיים לטובת ציבור המטופלים. נוסף על כך, רבים שחוו רשלנות רפואית הגישו תביעה על מקרה עבר, שהתרחש טרם העלייה במודעות בנושא. חשוב לדעת שכל עוד לא חלה התיישנות על המקרה, ניתן למצות את הזכויות באופן מלא. גם אם חלה התיישנות, יש לבדוק עם עורך דין את ההיתכנות לקבלת פיצויים.
מדוע יצירת קשר עם עורך דין היא חיונית?
כאשר אנו מתייחסים למונח "רשלנות רפואית" הכוונה היא למונח משפטי שבמסגרתו טיפול שהתקבל ע"י רופא, איש צוות או מוסד רפואי גרם נזק למטופל. בהתאם לכך, קבע החוק כי מטופלים יכולים לתבוע פיצוי בעקבות הנזק –אם ניתן להוכיח קשר סיבתי. קשר סיבתי הינו מונח משפטי המתייחס לדיני העונשין כאן במדינת ישראל ובמסגרתו התובע (קרי המטופל) נדרש להוכיח כי קיים קשר סיבתי עובדתי וקשר סיבתי משפטי בין הטיפול הרפואי לבין והנזק שנגרם, מתוך מטרה להוכיח כי הצוות הרפואי התרשל בתפקידו ובהתאם לכך גרם נזק.
הוכחת נזק – במסגרת בית המשפט או בהליך גישור
כדי להוכיח כי אכן נגרם נזק כתוצאה מהטיפול או האבחון הרפואי, יש ליצור קשר עם עורך דין המתמחה בתחום לטובת גיבוש כתב תביעה המבוסס על ראיות (מסמכים רפואיים), לצד חוות דעת מצד רופא מומחה העוסק באותו תחום שבמסגרתו התרחשה הרשלנות. משום שהדחיפות להגשת התביעה היא גבוהה, רצוי לפנות לעורך דין בהקדם האפשרי לטובת בחינת המקרה שלכם ובהתאם לכך להוביל להגשת תביעה המתבצעת בבית המשפט או דרך הליך גישור. חלק מהרופאים כמו גם בתי החולים נוטים שלא לנהל מאבקים משפטיים, ולכן ניתן בחלק מהמקרים ליצור נתיב גישור במסגרתו אתם כמטופלים תקבלו את הפיצוי המגיע לכם מחוץ לכותלי בית המשפט, ובכך להימנע מהליך משפטי ארוך וסבוך.
תמונה באדיבות pixabay