ריאיון עם אידה בראון עבור מגזין נשים של רשת מקומונים בשרון

9 0

נפגשנו עם אידה בראון במשרדי סורמום בתל אביב. אם לא הייתי יודעת שמדובר באחת מסוכנויות הפונדקאות העסוקות בישראל – הייתי חושבת שנכנסתי לסלון ביתה של משפחה מארחת.  אידה, מייסדת הסוכנות נולדה בגיאורגיה ולה שלושה ילדים : מיראל (בת 26), עורכת דין לדיני משפחה, אליאור (22), לומד מנהל עסקים וכוכב רשת ותמיר (17), תלמיד יב'.  אידה עוסקת בתחום הבריאות מעל שלושה עשורים ומשנת 2008 החלה לעסוק בפונדקאות. מתגוררת כיום באשדוד ובקרוב תעבור לראשון.

"עבדתי שנים רבות במערכות הבריאות השונות, כשבמקביל הקמתי משפחה. החלק הכי משמעותי בחיי הם הילדים שלי. הם כל עולמי וכל שאני עושה הוא עבורם היא מספרת. אני רוצה לסייע לזוגות לחוות את האושר הזה שכרוך בגידול ילדים. גם כשעבדתי בחדרי ניתוח בבתי חולים ראיתי מקרים רבים של כישלונות בלידה ורציתי למנוע את האכזבות הללו מכמה שיותר משפחות. כאשר נחשפתי לזוג שעבר תהליך פונדקאות לאחר 15 שנות טיפולים, וראיתי את האושר הרב שהציפם, החלטתי שאני רוצה לעסוק בתחום ולהסב כאושר לזוגות שברובם נמצאים במצב רגשי לא פשוט".

את זוכרת את הלידה הראשונה שליווית באמצעות פונדקאית?

"בוודאי, אני תמיד זוכרת את כולם, ועם הרוב אני בקשר עד היום. הילד הראשון שנולד בסיוענו בא לעולם בשנת 2010 ואני עדיין זוכרת את ההתרגשות הראשונה ותחושת ההישג האדיר.  מאז עברו תחת ידיה יצאו קרוב ל 200 ילדים. בד"כ משפחה ישראלית מבקשת יותר מילד אחד ואנו מלווים את המשפחה לאורך כל הדרך, החל משלב החלום ועד מספר הילדים המבוקש. תהליך פונדקאות מורכב מחלק משפטי, רפואי ולוגיסטי. תהליך לא פשוט שמצריך ניהול מקצועי בכל המישורים. תאורטית אפשר לעשות ללא ליווי סוכנות, אך הדבר עלול לגרום לקשיים, עיכובים ובזבוז משאבים מיותרים של בני הזוג (זמן, עצבים, הוצאות כלכליות..). להפוך זוג למשפחה זה חלום שמתגשם גם עבורי. כל ילד שנולד נמצא אצלי בלב והופך אותי לאדם שלם יותר שמיישם את שליחותו בעולם הזה"

"ידעתי שאני במקום הנכון כשהגיע אלי זוג שניסה להיכנס להיריון לא פחות מ-25 שנים (!). כשהגיעו אליי היו מאוד סקפטיים, ובניסיון הראשון קיבלנו היריון של תאומים: בן ובת, שהיום כבר בני שש. במקרה אחר, הגיע זוג שעבר הפלות חוזרות ולידת תינוק בשבוע ה-25. למרבה הצער, לאחר חודשיים בפגייה הם איבדו את תינוקם ובאו אלינו שבורים. הפונדקאית נקלטה במהרה, והיום יש להם תינוק. אנו זכינו להיות חלק מזה, זו התחושה הכי טובה בעולם".

"מה שמביא אלינו את הזוג, להליך פונדקאות זו הכמיהה לילד. כמובן שההליך נדרש כתוצאה מבעיה רפואית וזו התקווה האחרונה עבורם לאחר שעברו המון טיפולים ופרוצדורות קשות. אני פוגשת את הזוגות ברגע לא פשוט עבורם ומורכב. רוב הזוגות שמגיעים לפונדקאות עושים זאת לאחר שעברו מסע מפרך לילד ללא הצלחה"

"הליך פונדקאות הוא הליך מורכב ורגשי", מסבירה אידה. "אלו בעצם שלושה אנשים שגורלם נקשר במטרה להביא חיים לעולם. התקשורת עם הפונדקאית מתחילה ברגישות יתרה, באיתור המתאימה ביותר לזוג ותוך ליווי צמוד עד רגע הלידה. הפונדקאית מבחינתנו אוצרת בתוכה אוצר שהוא חלום שעומד להתגשם. בתקופה זו עלינו לדאוג לכל צרכיה ולרווחתה המלאה" מסבירה אידה. "ללוות אישה בהריון זו מלאכת מחשבת ויתרה מכך – ניהול הקשר בין ההורים הביולוגים לבין האם הפונדקאית הוא חלק בלתי נפרד מההריון. חשוב לנו שההורים יעודכנו בכל, יהיו מעורבים, קשובים ומעודכנים עד הפרט האחרון בכל שלב. ולכן, אנו מצויים בקשר יום יומי גם עם האם הפונדקאית וגם עם ההורים", מוסיפה.

"להורים שבוחרים בהליך פונדקאות יש אינספור חששות, שאלות ותהיות ואנחנו עושים הכל, פשוט הכל על מנת להסביר כל דבר ולהרגיע אותם. עם השנים למדתי שככל שמשתפים יותר, חושפים יותר ומערבים יותר את ההורים – ההליך פשוט יותר. לכן חשוב להיות בקשר יום יומי עם ההורים והפונדקאית  – כי רק בתחושות חיוביות, רוגע וצפיה שמחה – אפשר להפוך להורים."

האם כיום יש יותר מודעות לאפשרות של הליך פונדקאות? הם כיום יותר אנשים פתוחים לרעיון?

אנו רואים כי בשנים האחרונות יש יותר פניות מצדם של זוגות חשוכי ילדים להליך פונדקאות. כל לידה של ילד בהליך פונדקאות יוצרת עוד ועוד מעגלי מוכרות ותמיכה בהליך. לזה אני מוסיפה את החקיקה שקידם שר הבריאות, ניצן הורוביץ, שהעלתה משמעותית את כמות הפניות המגיעות אלינו מצד זוגות חד מיניים".

אידה בראון מנכלית חסרת סורמום-משפחה יוצר משפחה. קרידט תמונה- לירן קמינר

באמת, החוק החדש שתוקן בשנה שעברה מתיר גם ליחידניים וגברים גייז לעשות הליך פונדקאות. דעתך בנושא?

"חוק נהדר והתקדמות מדהימה שלכל אחד יש את הזכות להיות הורה.

החוק כמובן הגדיל בעשרות אחוזים את הביקושים להליך פונדקאות וכפי שאמרתי אנחנו רואים גם גל פניות בנושא. אבל עד כמה שהחוק צודק ונכון. הוא אינו תואם את המציאות בשטח. בלי להיכנס לשאלות המוטיב, יש חוסר בנשים ישראליות המוכנות לשמש כפונדקאיות. לכן עם כל הטוב שבחוק, המציאות לא ממש השתנתה. אנשים מחכים לעיתים חודשים ואפילו שנים  על מנת להתחיל הליך פונדקאות בישראל ואנחנו מנסים ככל יכולתנו לסייע ולדאוג שהזמן יתקצר."

מה הן הסיבות שאין  די נשים המוכנות לשמש כפונדקאיות בישראל על מנת לעמוד בביקוש?

"זה חדש לנשים האפשרות להיות פונדקאיות. לזה צריך להוסיף וקריטריונים נוקשים של משרד הבריאות למי יכולה להיות פונדקאית.  קריטריונים אלו חשובים מאוד שכן הם עוזרים לשמור על הנשים הפונדקאיות ועל פיהם מתקיים הסינון למי יכולה להיות ומי לא אך הם חלק מהגורמים שעדיין אין מספיק נשים המוכנות להיות פונדקאיות. על כן, חשוב שכמה שיותר נשים ישראליות יפנו ויבדקו אם הן מתאימות לשמש פונדקאיות – כמה שיותר מועמדות מהוות סיכוי גדול יותר להגשמת חלום לזוגות."

מה יש לך לומר לכל אלו הטוענים כי מדובר ברחם להשכרה וכי הנשים הם ופונדקאיות עושות זאת מתוך מצוקה כלכלית?

"זאת טענה שרחוקה מהמציאות. זה לא מערב פרוע. כל אשה שרוצה להיות פונדקאית, עושה זאת מתוך תחושת נתינה והזדהות עם הזוגות והיחידניים שרוצים להיות הורים. יותר מכך, כל מי שפונה ורוצה להיות פונדקאית, עוברת הליך מסודר ומפוקח על פי קריטריונים של משרד הבריאות כולל ליווי פסיכולוגי וסוציאלי. אין הנחות בנושא הזה שכן כמו שאמרתי המטרה החשובה ביותר היא לוודא שהאם הפונדקאית לא תפגע. לכן רק מי שעומדת בכל המדדים והקריטריונים יכולה להיות אם פונדקאית. הטענה שמדובר ברחם להשכרה הלכה למעשה אינה נכונה. ככלל, כל הגופים המפקחים מעורבים בכל שלב בהליך לאישור אם פונדקאית."

.האם יש מקרים בהם אתם נדרשים לפעול מעבר למה שציפיתם?

"אנחנו תמיד נעשה הכל, מבלי לחשוב ולחשב מה בתחום אחריותינו ומה לא. כך למשל, בשנה האחרונה, אחת הפונדקאיות שלנו נקלעה למלחמה באוקראינה ובעודה בהריון עבור זוג ישראליים, נאלצה לברוח מהמדינה. סייענו לה לחצות את הגבול לטובת לידה וטיפלנו בכל הבירוקרטיה הסבוכה שבסופו של דבר אפשרה את הגעת הילד הרך לישראל אל זרועות הוריו. אנחנו רואים עצמנו חלק בלתי נפרד מהזוג ומהפונדקאית ועושים כל שנדרש על מנת להשלים את המשימה".

"עיקר עשייתנו זה לתת מענה לכל אדם, בין אם יחידני או בזוגיות, להגשים את החלום להיות הורה באמצעות תהליך פונדקאות. אנו עובדים במספר מדינות: ישראל, גיאורגיה, אוקראינה וקולומביה ועכשיו גם במקסיקו, מה שמאפשר לנו להתאים לכל אחד מסלול על פי הנתונים האישיים והקריטריונים הקיימים בכל אחד מהמדינות״.

Related Post

ניקוי ספות יסודי

Posted by - 18 בפברואר 2020 0
כיום, הסלון הינו חלק בלתי נפרד מהבית, וכן יותר מזה הסלון הינו החלק המרכזי כמעט בכל בית, כאשר אתם סתם…

מחבקים את העולים

Posted by - 1 ביוני 2021 0
כבר השנה השלישית שפרויקט "מנהיגות חברתית עולה" יוצא לדרך. מדובר בפרויקט לציבור העולים (עד 15 שנה בארץ) המעוניינים להשתתף בחוויה מעצימה…
כלי נגישות