רגע לפני שאתם כורתים עץ! יש כמה דברים שאתם חייבים לדעת

9 0

עונת הקיץ הקרובה מהווה את הזמן הטוב ביותר לריענון ושדרוג החצר הביתית או המשותפת. נטיעת עצים, שתילת צמחים חדשים, משדאות ואבני נוי הם רק חלק מהאפשרויות שעומדות בפניכם בימים אלה וכמו שזה נראה, גם השנה ענף הגננות וטיפוח הגינות יגלגל סכומי כסף גבוהים למדי.

חלק מאותם תהליכי שדרוג מלווה לא אחת בכריתת עצים אך בניגוד לאפשרויות האחרות שהזכרנו, כריתה של עצים אינה פשוטה כפי שנראה תחילה – הן בפן המקצועי בטיחותי וחשוב לא פחות – גם בהיבט החוקי כפי שניתן לקרוא בהרחבה במדריך הבא שמתייחס לכל הסוגיות בכריתת עצים.

מדוע אסור לכם לכרות עצים

נתחיל בעיקר, לפני שאתם חושבים כיצד לכרות עץ כזה או אחר, צריך לדעת שבאופן עקרוני אסור לכם לכרות עצים במדינת ישראל ולא משנה אם מדובר בעץ פרי או נוי.

על מנת לשמור על אוכלוסיית הצמחים והעצים בישראל, חוקק חוק להגנת הצומח שאוסר על כריתת עצים בוגרים. אם אתם מהרהרים האם החוק תקף על עצים בחצר הבניין המשותף או בחצר הפרטית שלכם, התשובה היא שהוא תקף גם תקף ולא ניתן לכרות על פי חוק עצים בוגרים שניטעו אפילו על ידכם.

כמה רציני החוק הזה? מאוד. רק לפני מספר חודשים אישרה הכנסת שורה של החמרות בקנסות המוטלים על כל מי שכרת או השחית עץ ללא אישור – קנסות מנהליים שיכולים להיות מוטלים גם ללא צורך בבית משפט ושסכומיהם יכולים להגיע ל-14,000 ויותר!

אז מה עושים שבכל זאת צריך לכרות עץ

כדי שיהיה ניתן לכרות עץ, חייבים באישור מהאדם שמופקד על כך באזור מגוריכם. בדרך כלל יהיה זה פקיד היערות או כל גוף אחר שאמון על שימור הצומח ברשות המקומית. התהליך מתבצע באופן פשוט למדי אך דורש המתנה לקבלת האישור שבמרבית המקרים יינתן ללא בעיה כל עוד לא מדובר בעצים נדירים או עתיקים.

בשיטוט בפורומים שונים באינטרנט שמתי לב לעובדה שאנשים רבים מנסים למצוא פתרונות יצירתיים על מנת לעקוף את החוק. שיטות כאלה אינן מומלצות ובמרבית המקרים, כריתת העץ תאושר ללא בעיות מיוחדות ומבלי להמתין זמן רב.

מה עושים לאחר קבלת האישור המיוחד?

כריתת עצים היא הרבה יותר מהחזקת מסור מוטורי וחיתוך הענפים. מדובר במשימה מסוכנת שדורשת ידע בהפעלת כלים מסוכנים ועבודה בגובה שמחייבים העסקת כורת עצים מקצועי שמחזיק בידע והכלים המתאימים. בנוסף, חשוב מאוד לוודא שלכורת עצים ששכרתם קיים ביטוח מלא ושהוא מספק את האפשרות לפנות את הגזם לאתר מורשה.

באמת חייבים לכרות את העץ?

לפני שרצים לכרות עץ שצמח במשך שנים רבות, בואו ונשאל את השאלה המרכזית – האם חייבים לכרות אותו? אולי כדאי לשקול חלופות שמצד אחד יפתרו את הבעיה שנוצרה אך יחד עם זאת ישמרו על העץ ויאפשרו לכם להמשיך וליהנות ממנו?

כדי לענות על השאלה צריך להבין תחילה מהו מצבו של העץ. אם מדובר בעץ חולה שלא ניתן לטפל בו, כמובן שאין אפשרות אחרת מלבד לכרות אותו.

לעומת זאת, יש מקרים רבים שבהם הצורך לכרות את העץ נובע מהתכנסות של מזיקים, עטלפים ועופות אחרים שאינם רצויים בסביבת המגורים. סיבה נוספת לרצון לכרות עץ יכולה להיות תכנית בנייה שמצריכה את השטח עליו נמצא העץ.

לכל אלה יש פתרונות פשוטים יותר או פחות. כך לדוגמה, ניתן לוותר על כריתת עץ ממניעים של לכלוך, מזיקים ועופות אחרים על ידי גיזום שלו. דילול הענפים והנמכת העץ במידת האפשר, יפתרו לכם את הבעיה ואתם תמשיכו ליהנות מעץ ירוק בעיר אפורה…

גם כאן מומלץ להיוועץ בבעל מקצוע על מנת להבטיח גיזום נכון ובטוח.

אפשרות נוספת שמומלץ לשקול במידה שמדובר בכריתת עץ כתוצאה מתכנית פיתוח ובנייה היא פשוט להעתיק את העץ למקום אחר. שירות העתקת עצים כולל גיזום וקיצור הענפים, חפירה מסביב לעץ והעברתו אל המקום החדש. חשוב לציין שגם העתקת עץ דורשת אישור ממש כמו בכריתה של עץ אך במקרים רבים העתקה הרבה יותר משתלמת וידידותית לסביבה.

אז מה החלטתם? לכרות, לגזום או להעתיק? לדעתנו הדרך הטובה ביותר היא לשמר את העצים בכל דרך אפשרית. להוציא מקרים של עץ חולה או בכאלה שעצים גורמים לנזקים עקיפים (מישהו הזכיר פיקוס?) שבהם אין לעתים ברירה אלא לכרות את העץ, במרבית המקרים האחרים פשוט ניתן לגזום או להעתיק וכך לפתור את הבעיה ולהרוויח עץ שצמח במשך שנים.

הכותב הוא דוד מאתר 'גיזום פלוס' המספקים שירותי כריתת עצים בשרון

 

קרדיט תמונה: https://pixabay.com/en/wood-chainsaw-tree-artwork-1728019/

Related Post

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות