הדירות הקטנות הולכות ומתרבות. בטח ובטח בערי המרכז ותל אביב המובילה ביניהן.
תוחלת החיים וקצב גידול האוכלוסייה מובילים לשינויים דרמטיים במרחבים האורבניים בישראל. לדברי מעצבת הפנים קרן גנס "קיימת עלייה בביקוש לדירות 2 חדרים עליהן מסתערים לא רק סטודנטים ויזמים שמסבים אותן ליחידות נופש אלא גם זוגות צעירים בתחילת דרכם ובני הגיל השלישי שמבקשים לחיות בקרבת נכדיהם או להנות מכל מה שיש למרכזי הערים להציע".
"הגיוני לחשוב שרהיטים מודולריים שנגלים על פי דרישה הם הפתרון אבל הדבר שיותר נכון לעשות דווקא הוא לרכז מספר פונקציות וגם לעשות ויתורים. לחשוב פונקציונאלית. לדוגמא להפוך את המטבח גם לפינת אוכל, לבחור מערכת ישיבה לא קונבנציונאלית על מנת לספק תנועה חופשית בחלל, כמו כן נכון להשתמש בפלטת צבעים מונוכרומטית בהירה שתוסיף חמימות לחלל". מסביר האדריכל בועז שניר.
ריכזנו מספר דירות קטנות ונפלאות, שממחישות שאפשר לגור בנחת וברווחה גם בדירה קטנה.
מטרת העל בפרוייקט – לאוורר ולהאיר את החלל
מעצבת פנים קרן גנס
צילום אסף פינצוק
סגנון – לופט תל אביבי
מטראז': 40 מ"ר
מיקום: לב ת"א
אחד האתגרים הגדולים בתכנון מרחבי מגורים קטנים בשטחם היא היכולת להכיל את כלל הפונקציות הנדרשות מבלי שהתוצאה תראה עמוסה וצפופה יתר על המידה. כך גם דירה ישנה בלב תל-אביב שטרם השיפוץ היתה קודרת, חשוכה ומחולקת לכוכים כוכים. מטרת העל בפרויקט היתה לפתוח, לאוורר ולהאיר את החלל ככל שניתן.
על מנת ליצור OPEN SPACE מרווח בחרה המעצבת קרן גנס להשתמש בשטח המרפסת כחלק אינטגרלי משטח הדירה העיקרי. כיום היא מאכלסת את אזור המטבח והסלון שנהנים מויטרינה מקיר לקיר באורך 6 מטרים! הנפרסת לאורך הדירה כולה, כך דיירי הבית נהנים מאור היום החודר מבעדו ומהצמחייה הירוקה העוטפת סביב ובערבים מסביבה אורבנית ותוססת הנמצאת במרחק נגיעה.
חדר השינה החדש עבר לירכתי הדירה ובאפשרות הדיירים לנתקו מהחלל הציבורי באמצעות דלתות זכוכית שתוכננו לטובת העניין. במהלך היום החדר נפתח והופך לחלק מה- OPEN SPACE, במידת הצורך ניתן להסיט את וילון ההאפלה ולהנות מפרטיות מלאה.
על אף גודלו, המטבח בדירה פונקציונלי וידידותי לעבודה. הוא תוכנן בצורת ר' ועוצב בקווים נטרלים ונקיים שאינם מעמיסים על החלל בתוך כך הוא כולל שפע של מקומות אחסון, מואר ופונה לגינה. היות והסלון ופינת העבודה משמשים דיירים שמרביתם זוגות צעירים או סטודנטים הם תוכננו כציר דינמי, כך שתתאפשר גמישות בהעמדת פונקציות הריהוט הנדרשות בהתאם לדיירים השונים.
תוותרו על חללים!
דירה נופש תל אביבית 52 מ"ר
הלל אדריכלות- אדריכלית שירה מוסקל ומעצבת הדס רוט
עבור בני זוג בשנות ה 60.
הדירה בת 52 מ"ר, ממוקמת בתל אביב, זוהי דירה המשמשת את בני הזוג כדירת נופש. בני הזוג גרים באזור השרון והיא משמשת אותם בסופי שבוע.
מבחינת המבנה של הדירה יש בה בחלל אחד ציבורי הכולל מטבח, סלון, מרפסת. המטבח מאוד פונקציונאלי כולל אי שתוכנן תוך כדי ויתור על פינת האוכל.
הפונקציות החשובות שזה מטבח, וסלון – צומצמו למינימום כדי שיהיה נוח ופרקטי בלי להכביד על החלל, ובלי לחסום אותו.
"הריהוט לא מכביד וקליל, הריהוט הסלוני פוצל לשתי פינות ישיבה כדי לפתוח את החלל. הסלון מפורק ואינו קונבנציונאלי. היה לנו חשוב לשמור על קלילות ונקיון עיצובי, כאשר הצבע בא לידי ביטוי בריהוט. כך גם המדרגות קלילות ואינן מכבידות על החלל" מסבירה אדריכלית שירה מוסקל, מ"הלל אדריכלות".
חדר השינה קליל, עם מתלה פתוח לבגדים ושידה, ללא ארון גבוה. בסופו של דבר אין צורך בכמויות גדולות של אחסון. דגש רב יושם על מנת ליצור אווירה וחוויה.
גם סקלת הצבעים חוזרת על עצמה. הצבעוניות עדינה וניטראלית, כדי ליצור שפה אחידה בלי להעמיס.
"המטרה לחשוב פונקציונאלית. להקליל זה לא רק בכמות האלמנטים, אלא גם רעש בעיניים מבחינת צבע. כן לוותר על פונקציות – אחרת זה לא יעבוד ! לא להקטין את הפונקציות, אלא לוותר על חללים" מסכמת מוסקל.
תתפלאו מה אפשר לעשות עם דירת 30מ"ר: התוצאה – ממתק של דירה!
תכנון ועיצוב: אדר' בועז שניר
צילום: ולרי זויז
דירה לשימור 30 מ"ר בתל אביב.
בני זוג בגילאי ה 40
דירת הלופט ממוקמת בקומת קרקע בבניין באוהאוס לשימור בקרבת הים. שיטחה כ-30 מ"ר, שימשה בעברה כקליניקה לפסיכולוגיה ולאחרונה נרכשה ע"י בני זוג בשנות ה-40 לחייהם שמתגוררים בצפון וביקשו לייצר לעצמם דירת נופש קטנה ופרקטית בעיר הגדולה.
כאמור במקור שימשה הדירה כקליניקה והיתה מחולקת לשני חדרים של 15 מ"ר כל אחד בינם חצצה דלת. האדריכל בועז שניר החליט לפתוח את החלל לכדי מרחב אחד עם מינימום מחיצות על מנת לייצר תחושה של מרחב.
החלוקה בין הפונקציות היא מינימלית ומרומזת. יש למעשה רק חציצה אחת בנויה שמפרידה בין אזור הרחצה לחלל הפתוח ומחיצה אוורירית עשויה ברזל שמעגנת את האי במטבח ומגדירה מעין מבואת כניסה. בתוך כך היא חוצצת בין הפנים האינטימי לבין דלתות הכניסה שעשויות זכוכית. בתוך כך יש למחיצה תפקיד נוסף והיא משמשת לאחסון פריטי מטבח, כבר משקאות וכן לתצוגה של פרטי נוי.
"אחד הדברים שהנחו אותי לאורך התהליך לשמר כמה שניתן מוטיבים מבניים ולהחזיר עטרה ליושנה. שאפתי לחשוף עד כמה שניתן את קירות המעטפת ולהאדיר את לבני הסיליקט שמאפיינות מאוד את הבניה החלוצית בימיה הראשונים של תל-אביב" מסביר שניר.
תמונה ראשית: הלל אדריכלות – צלם עודד סמדר