משבר הקורונה עוד בעיצומו, ועסקים נדרשים לגמישות והתכנסות לשגרה כלכלית חדשה, שגרה שהיא קריטית לעסקים קטנים ועצמאים במיוחד. הנה כמה טיפים שיכולים להפוך את השגרה הזו לפשוטה יותר
זאב נחמנזון
אחד ההבטים המורכבים בהתמודדות עם מגפת הקורונה הוא אי הודאות שהגיעה איתה. בעוד שבאספקט הרפואי יש קבוצות סיכון – באספקט הכלכלי כמעט כולם נפגעים – מרמת העובד שפוטר או הוצא לחל"ת, ועד לממשלות שהפגיעה הכלכלית בהן יכולה להיות אנושה ולהחזיר אותן שנים אחורנית. בעוד שלמוסדות וארגונים מצליחים יש בדרך כלל רשת גיבוי פיננסית שהוכנה מראש לנקודות שבר כמו זו שאנו מצויים בה כעת, לעסקים הקטנים, לעצמאים ולפרילנסרים העסק הפך ל"הישרדות – גרסת המציאות". וגם אם הצלחתם לחסוך משהו לימי צרה – זה כנראה לא יספיק לתקופה ארוכה. אז רגע לפני ששוברים את קופות החסכון – קחו כמה עצות שימושיות שיכולות לתת לכם מרווח נשימה כלכלי.
ראשית – שמרו על הנכסים
נכסים, מילה בעלת כל כך הרבה משמעויות וערכים, במיוחד כאשר מדובר בעסק. משרד הוא נכס, עובד טוב הוא נכס, לקוח טוב הוא נכס, ועל אלו יש צורך לשמור. הערך שלהם חיוני להצלחת העסק, וזה בסדר להצטמצם ובמקרה הצורך להוציא עובד לחל"ת (חופשה ללא תשלום), אבל לא לוותר עליו. גם הלקוחות המניבים והרווחיים שלכם – אפילו אם הפחיתו מעט עבודה – חשובים לשמירה וטיפוח. הראו להם שאתם עדיין מעוניינים בהם. התחשבו בהם, והעצימו את הקשר שלכם כדי שכשהמשבר יחלוף – הם יישארו לקוחות שלכם וחשוב מכך – ימשיכו להצליח כלכלית. מה שאינו נכס – בר ויתור. אם יש לכם רכב שאינו פעיל כרגע, ואתם משלמים עליו הוצאות תחזוקה, ביטוח ורישוי – יכול מאד להיות שאתם מבזבזים לא מעט כסף כרגע. כלים עסקים כמו ליסינג תפעולי יכולים לתת פתרון מצוין לתקופת משבר, ולהתאים בדיוק לשימוש שלכם. הוצאות נלוות בעסק, שאין בהן צורך כרגע – כדאי שגם תבטלו.
אספו את הנתונים
מעקב הוצאות והכנסות, כמו גם תכנית עסקית, הם כלי יסוד להצלחה עסקית. משבר עסקי לא מתוכנן כמו מגפת הקורונה מטלטל את הנתונים, משבש את התכנית העסקית ומקשה מאד על ההצמדות אליה. בתקופה כזו – חשוב מאד לעקוב ולהמשיך לאסוף מידע ונתונים ולא של העסק שלכם בלבד. המפה הכלכלית של ארגונים מקבילים, הטבות והקלות ממשלתיות ועירוניות משנות את נתוני ההכנסה וההוצאה. אם תראו ירידה בהכנסות, אבל תראו אותה במספרים – תוכלו להיערך לכך ולראות איך מצמצמים גם הוצאות כדי ליישר קו, ואיך לתכנן את המשך הפעילות העסקית קדימה.
חדש, חדיש ומיותר
"אם אי אפשר למכור את זה – אני לא רוצה להמציא את זה". את המשפט הזה טבע לא אחר מאשר תומס אלווה אדיסון, ממציא הנורה החשמלית. אם כרגע יש לכם מוצרים שאינם מוכרים ושערכם יורד – נסו להיפטר מהם גם במחיר מבצע. במקביל, בדקו את המוצרים שאתם יכולים להציע ללקוחות שלכם וללקוחות פוטנציאלים נוספים. במובן מסוים – "המציאו את עצמכם מחדש". אם מדובר בשירותים שאתם מייצרים ויש להם ערך אמיתי בתקופה הזו.
גם אתם לקוחות
ואל תשכחו את זה לרגע. אתם לקוחות של העירייה בה אתם מנהלים את העסק שלכם. אתם לקוחות של חברת החשמל, חברות תשתיות שונות, יש לכם ספקים שאמונים על צוד שאתם מקבלים ועל שירותים כמו ביטוח לעסק ולעובדים, אינטרנט ותקשורת, חומרים וכלי עבודה, ובין כל אלו, כמובן נמצאים גם הבנקים בהם אתם מנהלים את החשבון העסקי מן הסתם גם הם נפגעים מהמשבר וגם הם מבינים שאתם בנפגעים. ראשית – בדקו האם נוכח המצב אתם זכאים להטבות, הנחות דחיות שונות, שעשויות מאד להקל על העומס הכלכלי שלכם. במקומות שבהם ניתן לצמצם הוצאות – אל תחכו יותר מדי. במידה והספקים שלכם מוכנים לדחות את התשלומים שלכם ואתם בטוחים כי תוכלו לעמוד בהם בהמשך – עשו זאת. לעתים, גם אם לא מציעים לכם הטבה כזו או דומה לה – שווה ליזום אחת כזו ולבקש מהספקים שלכם – זה יכול להפתיע.
שתפו, השתתפו
אתם לא לבד, העסק שלכם לא לבד, ויש לכם לא מעט שותפים למשבר, עם אינטרס ברור שתצאו ממנו, לצד כלים מידע שיכול לעזור לכם. הערבות ההדדית באה לידי ביטוי גם בעולם העסקי, ועם כל התחרות והצורך להגדיל הכנסות – שיתוף פעולה, בטח ובטח כשמדובר ברעיונות וחשיבה עסקית – יכולים לפתוח הזדמנויות עסקיות חדשות