מה אומר הגוף למוח שלנו להגיד לנו, שהוא בתורו מעורר בנו תחושת צמא? ומתי אנחנו מיובשים אבל לא מרגישים? לא תקדישו כמה דקות של קריאה ל-60 אחוזים מהגוף שלכם? כל מה שחשוב לדעת על ההשתוקקות הפיזית למים
שולי שאולי
בשבוע שעבר השיקה רשות המים קמפיין הקורא לצמצום צריכת המים, בעקבות המצב החמור במאגרי המים. "אין, פשוט אין לנו מים לבזבז״, אומרת רננה רז, שגויסה לקמפיין ״ישראל מתייבשת״ חלק 2: חצי הכוס הריקה. ברשות המים החליטו לפנות, שוב, למשקי הבית הפרטיים בקריאה לצמצם את זמן המקלחות ולחשוב על כל טיפה. שינויי האקלים בעולם בהחלט משפיעים על מצב משק המים בישראל, וכל אחד מאיתנו צריך לחשוב איך לצמצם את הצריכה בביתו, אבל יש מקום אחד שחשוב לא לחסוך בו במים – גוף האדם.
ההתחממות הגלובלית היא גם זו שמעלה את מפלס הצמא העולמי, אבל היא לא הגורם היחידי שמשפיע על צימאוננו. מאידך, גם העובדה שרובנו לא שותים מספיק מים (כשני ליטרים ביום) היא לא היחידה שמעוררת את תחושת הצמא – אבל שתיית מים מרובה היא ללא ספק הפתרון היחיד במקרה הזה.
כשהתשוקה למים מתעוררת בגוף שלנו, זה אומר שמאזן הנוזלים בגוף שלנו לא תקין. אלו לא חדשות טובות, אבל אם נצמצם כמה שאפשר את ״זמן ההתייבשות״, נקטין את אי האיזון הנוזלי בגופנו, וכמובן נתרחק ממצבים קיצוניים כמו התייבשות וכו'. אי איזון נוזלי בגוף משפיע עלינו, הוא משפיע על העור שלנו, מייבש את תעלות הדמעות, מחכך עצמות ומפרקים, מעייף, גורם לבעיות עיכול ולתחושות של ״קרקור בבטן״ עזות בשעה בה הגוף כלל לא זקוק למזון – אלא למים. אבל יש גם חדשות טובות: תחושת הצמא היא הדרך של הגוף שלנו לאותת לנו שהגיע הזמן להקים את עצמנו מהכיסא או מהספה ולגשת לבר המים הקרוב אלינו, ולגמוע.
עם כל המנגנון המופלא הזה, בימים קרים או כשהגוף רטוב – מיטשטש מנגנון הצמא. כנ"ל לגביי שהות ארוכה במזגן, חימום וקירור כאחד, המשפיעים לרעה על האינדיקציה שלנו לצרוך נוזלים. במרבית המקרים, שעות המזגן עוברות עלינו במקום העבודה, כך שרוב הסיכויים שטיול מדי שעה למיני בר המים הקרוב לשולחן עבודתכם לטובת כוס אחת או שתיים, יעשה לכם רק טוב.
אבל לפעמים אתם מוצאים את עצמכם שותים ושותים, כשתחושת הצמא אינה עוברת. יכול להיות שזה פשוט האוכל, אולי משהו מתוק או מלוח שאכלתם, ואם שילבתם בין השניים – צפוי לכם צמא כבד. השילוב של הסוכרים, המלחים ושאר התבלינים מובילים לכך שהגוף מאותת למוח שהוא מתייבש, והוא בתורו מיידע אתכם שאתם צמאים. גם דברים אחרים שנכנסים לפה כגון אלכוהול, סיגריות או גומי-לעיסה, תורמים לתחושת הצמא. במקרים שכאלו יש שמוצאים ששתיית מים קרים כקרח מגדילה את תחושת הרווייה.
בפינת החדשות הקצת פחות טובות, חשוב להיות מודעים לקשר בין תחושת צמא מוגברת למחלת הסוכרת (פולידיפסיה), כמו גם לאותת על בעיות רפואיות אחרות. במידה ותחושת הצמא מלווה בהשתנה מוגברת (כולל מספר פעמים בשעות השינה) צריכה להידלק אצלכם נורה אדומה. אם במקביל נרשמים שינויים נוספים כמו תיאבון מוגבר לצד ירידה בלתי מוסברת במשקל, עייפות קיצונית, קבעו בהקדם פגישה עם רופא המשפחה ועדכנו אותו בנושא.
למעלה מ-60 אחוזים מגופנו הם מים, וכדי שהמכונה הזו תנוע מבלי לחרוק היא זקוקה לדלק שלה, מי שתיה. שני ליטרים ביום זו ההמלצה, ואם תעמדו בה או אף תשתו יותר תהנו ממגוון יתרונות: מערכת העיכול תפנה את הפסולת טוב יותר, השרירים יתחזקו, המשקל יירד (בצורה תקינה) ובאופן כללי תרגישו רעננים, ערניים ורגועים יותר. רשימת היתרונות הבריאותיים בשתייה מרובה של מים עלולה לגזול עוד דקות ארוכות מזמנכם, אולי במקום זה כדאי שתקומו לשתות איזו כוס מים מרווים.
(קרדיט תמונה: PIXABAY)