אכילת שקדים מפחיתה את הסיכון למחלות לב, השקדים מהווים מקור טוב לסידן, עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות, המסייעות בהעלאת רמות הכולסטרול 'הטוב' ובשימוש קוסמטי, מסייעים להזנת העור.
השקדייה הפכה לסמל חג ט"ו בשבט ומבשרת את בואו של האביב, אבל השקד הוא אחד מהמזונות הבריאים והחשובים בטבע לאורך כל השנה.
השקד נזכר בתנ"ך מספר פעמים ובכולן עץ השקד היה סמל למשמעויות הגלומות בפועל "שקד": חריצות, עקביות והתמדה. כאשר יעקב שולח עם בניו למצרים מנחה "מזמרת הארץ", הוא כולל בה גם את השקד: "מעט צרי ומעט דבש,נכאת ולוט בטנים ושקדים" (בראשית מ"ג, י"א)
השם ניתן לעץ בזכות פריחתו המוקדמת והמהירה. בימות החורף, בהם שאר עצי הפרי עומדים עדיין בשלכת הוא הראשון בהוצאת פרחיו מבין כל עצי הפרי, ומכאן מקור שמו 'שקד' כי שוקד הוא להוציא פרחיו במועד מוקדם.
מקורו כנראה באסיה המערבית והוא תורבת לפני אלפי שנים. השקד שאנו אוכלים הוא הזרע השוכן בתוך בית גלעין שעיר. הזרעים של שקדי הבר מרים, ומכילים חומר בשם אמיגדאלין, המתפרק ויוצר חומצה ציאנית. חומצה זו היא רעל מסוכן ולפיכך אסור לאכול כמות מרובה של שקדים מרים. הזנים התרבותיים מכילים כמות קטנה יותר של חומר זה ולכן טעמם מתקתק יותר.
מתברר כי עוד בימי קליאופטרה היה לשקד מקום של כבוד על מדף היופי והטיפוח. עוד לפני עידן קילופי העור והפילינג, נהגה המלכה המצרית לשפשף את גופה בחלב שקדים כדי לרככו ולהבריקו. גם נשות הקיסרויות בסין השתמשו בתכשירי ניקוי טבעיים ומרחו על פניהן גרעיני שקד טחונים עם דבש.
ברפואה העממית היה השקד ידוע בסגולותיו לטיפול בתחלואים רבים: בדלקות אוזניים, כאבי בטן, כאבי ראש, הגברת חלב מניקות, מחלות עור והגברת החשק המיני.
סגולותיו הבריאותיות של השקד
הפחתת הסיכון למחלות לב
מחקרים שפורסמו מוכיחים כי אכילת שקדים מפחיתה את הסיכון למחלות לב על ידי שמירה על כלי דם בריאים.
צריכת שקדים מגדילה באופן משמעותי את כמות נוגדי החמצון בדם, מפחיתה את לחץ הדם ומשפרת את זרימת הדם. המחקרים מחזקים את התאוריה כי לדיאטות ים תיכוניות המכילות שקדים ואגוזים יש יתרונות בריאותיים גדולים.
שקדים עשירים באשלגן ודלים בנתרן, שניהם משפיעים על זרימת הדם. כמו כן, לרמה הגבוהה של המגנזיום והברזל הנמצאת בשקדים יש השפעה חיובית על העורקים והורידים ולהעברת חמצן בין התאים.
הקלה על צרבות
צרבת היא ביטוי של חזרת תוכן הקיבה החומצי לוושט (רפלוקס). הסובלים מצרבת מרגישים תחושת בעירה או צריבה באזור הושט עם כאבי בטן או אי נוחות באזור הקיבה.
שקדים טבעיים לא קלויים, ועדיף קלופים, בהחלט מקלים ומפחיתים את הצרבת. את השקדים ניתן להשרות ולקלוף,וכן מומלץ גם לשתות משקה משקדים טריים (חלב שקדים ביתי).
חיזוק העצמות
השקדים מהווים מקור טוב לסידן שמחזק את העצמות, השיניים והשרירים. השקדים מספקים גם אבץ שמעודד בניית חלבון בעצם ומגביר את יעילותו של ויטמין D המעודד ספיגה והטמעה של סידן וזרחן בעצמות ומסייע להגברת צפיפות העצם.
הפחתת הכולסטרול הרע
שקדים עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות, המסייעות בהעלאת רמות הכולסטרול 'הטוב' (ה HDL) ובהורדת רמות הכולסטרול ה'רע' (ה LDL). בשנת 2003 פירסם ה-FDA האמריקאי שאכילה יומיומית של כ-40 גרם אגוזים ושקדים, כחלק מתפריט דל בשומן רווי ובכולסטרול, יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב.
חיזוק והזנה לשיער ומניעת קשקשים
הוויטמינים הרבים בשקדים (A, D, B1, B2, B6) בשילוב עם חומצות השומן משמשים להזנת קצוות השיער ולחיזוקו. שקדים מכילים כמות גבוהה של מגנזיום, שמאפשר צמיחת שיער והתחדשותו.
לטיפול בקשקשים, מערבבים שמן שקדים ושמן נים בכמויות שווות ומעסים את הקרקפת. משאירים ללילה ושוטפים למחרת בבוקר. שמן השקדים מעניק לחות לקרקפת ומסיר את הקשקשת, ואילו התכונות האנטיבקטריאליות של נים מטפלות בדלקתיות.
טיפול הומאופתי המבוסס על שקדים
השקד שייך למשפחת הוורדיים. הכנות הומאופתיות ממשפחה זו מתאימות לפתולוגיות של גודש. גודש פיזי (כאבי ראש, גודש בכלי דם ועוד) או גודש רגשי אל מול דיכוי של הרגש (למשל, הצפה של רגשות המביאה לשליטה ברגשות, או אי יכולת לשלוט או להכיל יצרים ורגשות חזקים) כמו כן, היא מטפלת בבעיות נשימה שונות ובפתולוגיות לב וריאות.
הגישה ההומאופתית לטיפול בעומס רגשי ופיזי רואה כל מטופל ומטופל באופן אינדיווידואלי. בתהליך הטיפול ההומאופת מאתר את הבסיס הרגשי עליו מתפתח העומס ובאילו אופנים נוספים הוא בא לידי ביטוי (פיזיים, רגשיים ונפשיים) ועל סמך הנתונים מתאים את ההכנה ההומאופתית המתאימה למטופל עצמו. התפיסה היא לגעת ולטפל בבעיה בכל הרמות – הרגשיות, הנפשיות והפיזיות בצורה רחבה ועמוקה. בצורה זו ניתן להביא לריפוי והקלה ולזכות באיכות חיים טובה.
ההכנות ההומאופתיות הן טבעיות ומעודדות את מנגנוני ההגנה הטבעיים של המטופל. במהלך תהליך הטיפול מתחזק כוח הריפוי הטבעי ומסייע למערכת לשוב לאיזון.
לפני כל נטילה של הכנה הומיאופתית מומלץ להתייעץ עם הומאופת קלאסי לגבי ההכנה ההומאופתית שמתאימה למצבכם.
טיפול קוסמטי בשמן שקדים להזנה וגמישות העור
שמן השקד נחשב לאחד משמני הבסיס הנפוצים ביותר. יתרונותיו הם בהזנת העור והחזרת גמישותו, טיפול בקמטים ובצלקות, וחידוש תאים, ולכן הוא משמש בקוסמטיקה כמרכיב בקרמים, חלבי גוף וכבסיס לשמני עיסוי.
השמן מומלץ לניקוי הפנים, לעיסוי פרינאום כהכנה ללידה, ולעיסוי תינוקות.
איך להכין פילינג בסיסי: עדין ומתאים לכל סוגי העור.
המצרכים הדרושים: דבש, שקדים טחונים, לימון סחוט.
הוסיפו לכף דבש טהור שתי כפות שקדים טחונים. אם אתם מעוניינים בהבהרת כתמי עור, הוסיפו לתערובת כפית מיץ לימון סחוט. שפשפו בעדינות את הפנים והמתינו 10 דקות. שטפו במים. לאחר פילינג הבהרה (עם לימון) לא מומלץ להיחשף לשמש לפחות 3 שעות.