עד לחצות בתאריך י"ד בניסן, כל יהודי אמור להשבית את כל החמץ שקיים לו. זוהי הסיבה שאנו מתכננים קניות ומאכלי חמץ במטרה לסיים אותם עד חג הפסח, כאשר את מעט החמץ שנותר יש לבער בשריפה. אך מה קורה כאשר התכנון לא יוצא לפועל ופלוני נשאר עם כמות גדולה של מאכלי חמץ ברשותו? באתר כיפה תוכלו למכור השנה את כל החמץ שברשותכם דרך האינטרנט!
מכירת חמץ אונליין – זה אפשרי ורצוי
אם אינכם מעוניינים להפסיד את שווי החמץ שברשותכם, ניתן על פי חוקי ההלכה למכור אותו לגוי טרם חג הפסח ולקבל מחיר מלא בעבורו. הדבר חשוב לסוחרים בתחום המזון שברשותם מלאי גדול, אך הדבר מאפיין גם אנשים רבים. ובכן, באתר כיפה תמצאו פרטים נוספים בנוגע למכירת חמץ עבור הציבור היהודי המתגורר בשטחי ישראל, מה שיאפשר לכם להיפטר ממלאי החמץ הקיים ולקנות אותו בחזרה בסיום החג.
איך זה מתבצע בעצם?
מכירת חמץ אונליין מתרחשת כבר מספר עשורים כחלק מההכנות לקראת החג, ונערכת דרך אתר כיפה בכפוף להנחייתו ופיקוחו ההלכתי של הרב אליקים לבנון – רב המועצה המקומית שומרון וראש ישיבת ברכת יוסף. הסכמה הלכתית למכירת חמץ בישראל דרך האינטרנט ניתנה עוד בשנת 2000 מטעם שלושה רבנים – הרב אליקים לבנון שליט"א, הרב שלמה אבינר שליט"א והרב שמואל אליהו שליט"א.
מאחר ופעולת המכירה של חמץ לקראת חג הפסח נחשבת למעשה הלכתי מורכב, יכול היהודי להשתמש ברבו כשליח, המוכר עבורו את מלאי החמץ ודואג לאחסן אותו במקום שנמצא בבעלות הגוי. בסיום החג, ירכוש הרב בחזרה את החמץ ויעביר אותו בחזרה לבעליו הקודמים. כך נשמרת מצוות החג ללא פגיעה ומאפשרת לרבים כיום לבצע את הפעולה במהירות ובאופן מסודר דרך אתר כיפה וללא צורך בביצוע מורכב או בהתניידות פיזית אל מחוץ לבית.
למי זה מתאים?
חשוב להדגיש שהמכירה מיועדת לאנשים פרטיים שברשותם חמץ ולא לסוחרים ובעלי חנויות מזון. במיוחד השנה כשמגפת הקורונה עדיין מלווה אותנו, רצוי להימנע מסיכונים מיותרים על ידי יציאה פיזית למכירה בבית הכנסת וכך לדאוג למכירה מהירה ופשוטה באמצעות מילוי טופס באתר הכולל את פרטי המוכר, כתובתו ואת מיקום החמץ המאוחסן בבית.
מתי צריך לבצע את המכירה?
מאחר וחג פסח לשנת 2021 מתקיים במוצאי שבת, יש למכור את החמץ דרך האתר עד לתאריך י"ג בניסן, 26.3.21 ולא יאוחר מהשעה 10:00 בבוקר. מומלץ שלא להמתין לרגע האחרון אם ידוע לכם שכמות החמץ הקיימת בבית לא תיאכל או תתבשל עד לתאריך זה ולהקדים לפחות במספר ימים את המועד. הימנעו מלהגיע לרגע האחרון שבו האיסור נכנס לתוקפו.
מדוע לא לגשת אל הרב ישירות?
בימים כתיקונם, הנוהג הוא לגשת עם החמץ אל הרב או בית הכנסת ולבצע את מכירת החמץ. זהו נוהג שנועד לחזק ולהגביר את גמירות הדעת אך הוא איננו מחייב. במקום זאת, ניתן לבצע את המכירה ישירות דרך אתר כיפה ולייפות את כוחו של הרב אליקים לבנון לבצע עבורכם את המכירה. מעצם ייפוי כוח זה, הרב מתמנה לשליח הדואג למכירה בזמן של החמץ ולהשכיר בעבורו מקום מתאים שאיננו בבעלות יהודי.
מינוי השליח על פי ההלכה קובע כי ניתן לבצע את הפעולה בעל פה ולפיכך אין איסור לעשות זאת דרך הרשת. ההיפך הוא הנכון – הפעולה תתאים מאוד למשפחות עם ילדים קטנים המתקשה בארגון ובתכנון לקראת חג הפסח בתקופה מורכבת שכזו, לקשישים שאינם מסוגלים להתנייד פיזית ולכל אדם שמעוניין בדרך קלה, פשוטה ונגישה למכירת החמץ שברשותו וקבלת תמורה כספית בעבורו.
תמונה: Depositphotos