בריכת החורף שבפארק אגם החורף משמשת כבית למגוון בעלי חיים (ברכיות, אגמיות, שלדגים) ולמיני דו-חיים (קרפדות, צפרדעים ואילניות) ובמיוחד בימים אלה לאחר רדת הגשמים.
עיריית נתניה מבצעת מגוון פעולות לשימור וטיפוח הפארק, המהווה אתר טבע חשוב וייחודי בו התברכה העיר נתניה, אשר בנוסף על כך הקימה לאחרונה מעבר תת-קרקעי לטובת בעלי החיים.
נפלאות הטבע התגלו גם לאחר השריפה שפרצה באחרונה בפארק אגם החורף – הצמחייה והעצים מתאוששים ומיני צמחים נדירים מתפשטים לאזורים נוספים.
פארק אגם החורף, הממוקם בדרום העיר, הינו אתר טבע עירוני הכולל, מעבר לשטחי ספורט ופנאי, גם בריכת חורף עונתית ושטחים של חולות נודדים התומכים בבעלי חיים וצמחים חלקם נדירים ובסכנת הכחדה. פארק זה מהווה אתר טבע חשוב וייחודי בנוף העירוני של נתניה.
השטחים לשימור בתחום הפארק מנוהלים באופן שוטף ע"י אגף איכות הסביבה בניהולה של עירית אנגלקו ותחת מנהל תפעול בראשות ליזי אורון בעיריית נתניה, באמצעות האקולוגית העירונית ובליווי של אנשי מקצוע בתחום שמירת הטבע. במסגרת הניהול השוטף של שטחי השימור בעיר, מבצע האגף לאורך השנה מגוון פעולות יזומות ושוטפות למען שימור והגדלת מגוון ועושר מיני בעלי החיים והצומח כגון ניקוי והוצאת חומר אורגני משטח הבריכה, כיסוח צומח עונתי, טיפול במינים פולשים, ניטור של בעלי חיים וצמחים נדירים ועוד.
במהלך חודשי החורף, לאחר שמי הגשמים ממלאים את בריכת החורף שבפארק, מאכלסים את הבריכה שלל בעלי חיים, ביניהם ניתן למצוא מיני עופות רבים כמו ברכיות, אגמיות, שלדגים, בזים ועוד. בנוסף, גם מיני דו-חיים כמו קרפדות, צפרדעים ואילניות, הזקוקות למי הבריכה בכדי להטיל בהם את ביציהן, חיים בבריכה וסביבתה. יתרה מזאת, מיני יונקים וזוחלים רבים כמו דורבנים, שועלים, צבי יבשה ונחשי מים, נהנים אף הם ממי הבריכה ועושר החי והצומח החיים בבריכה הן כמחסות והן כמזון. בנוסף למיני בעלי החיים, גם בעלי חיים כמו סרטנים, חרקים מעופפים ושאר פרוקי רגליים, מנצלים את מי הבריכה לצורכי התרבות והשלמת מחזורי חייהם.
כחלק מהפעולות העירוניות לשימור בעלי החיים הנדירים החיים בשטחי הבריכה, הוקם באחרונה מעבר תת קרקעי העובר מתחת לשדרות בן-גוריון המחבר את פארק אגם החורף לשמורת האירוסים הסמוכה.
המעבר, שהוקם בסיוע "הקרן לשמירה על שטחים פתוחים" ברשות מקרקעי ישראל ובוצע בפועל ע"י חל"ת בניהול ובפיקוח האגף לאיכות הסביבה, יוצר מעין מסדרון, המחבר את השטחים הטבעיים שבפארק לאלה שבשמורה, כך שמתאפשר מעבר רציף של בעלי חיים בין השטחים הללו. הקמת המעבר, שעובר מתחת לאחד מהרחובות הראשיים והסואנים ביותר בעיר, יצרה מסדרון מלאכותי, שמרחיב משמעותית את שטח המחייה הזמין בעבור בעלי החיים המצויים בשטחים הפתוחים בדרום העיר. המעבר מנוטר ומטופל באופן שוטף על ידי אגף איכות הסביבה וכל זאת בכדי להבין אילו מינים משתמשים במעבר, לשמר ולטפח את אוכלוסיית בעלי החיים המקומיים.
לפני כחודש פרצה שריפה בשטח הפארק ובבריכת החורף. השריפה פגעה בעצים ובצמחים, רובם עונתיים ובשטח הבריכה. כמו כן, מלבד הפגיעה בצמחייה, גם בעלי חיים נפגעו כתוצאה מהשריפה, אך מכיוון שהבריכה טרם התמלאה במים רוב בעלי החיים המאכלסים את הבריכה לא נפגעו כלל.
השריפה, כאמור, גרמה לנזקים נרחבים בשטח הבריכה ומסביבה, אך יחד עם זאת, מיני צומח נדירים כמו אגמון האגם, בוציץ סוככני, כף צפרדע אזמלנית ועוד שלל מיני צומח ייחודיים ונדירים יוכלו להתפשט לאזורים בהם היו קיימים בעבר מיני צומח עונתיים. כמו כן, הצמחייה והעצים ששרדו את השריפה צפויים להתאושש וזאת עקב הימצאות של חומרים דמויי דשן המצויים באפר של הצמחים שנשרפו.
לאחר השריפה בוצעו עבודות לשיקום הבריכה, במהלכן פונו משטח הבריכה שאריות צומח שרוף ומוקמו גזעים, שקרסו בעקבות השריפה כאתרי רביצה, מנוחה וחיפוש מזון בעבור בעלי הכנף המאכלסים את הבריכה במהלך חודשי החורף.
לאחר מערכת הגשמים האחרונה נצפו בשטח הבריכה שלל מיני בעלי חיים, מה שמבשר שהשיקום הטבעי כבר החל ובמהלך השבועות הקרובים, עם עליה בכמות הגשמים, צפויים עוד ועוד בעלי חיים לשוב ולאכלס את הבריכה וסביבתה.
תמונות- דור קשת