פלאי המוזיקה

9 0

אפליקציית 2gether משתמשת במוזיקה ככלי טיפולי במבוגרים הסובלים מירידה קוגניטיבית. לרגל חודש האלצהיימר, התקיים מפגש מרגש במרכז היום נאות גנים בנתניה, שהדגים את הקסם שמוזיקה יכולה לחולל

מאת ישי פלדמן

 את הקסם הטיפולי הקיים במוזיקה, בפרט עבור אנשי הגיל השלישי, זיהו רועי טל ואורון אזולאי כל אחד בדרכו.

רועי, שעשה זאת תוך כדי המפגשים הפרטיים עם סבתו, הבין מהר מאוד כיצד המוזיקה משפרת ומסייעת לתקשורת עמה.

אורון, תרפיסט במוזיקה בהכשרתו, רגיל היה לעבוד לרוב בגנים ולטפל בילדים בעזרת מוזיקה, אך לאחר שהקריירה זימנה לו הזדמנות מקרית לעבוד עם קשיש מהעיר חדרה, הוא הבין את הפוטנציאל הגלום במוזיקה גם בעבודה עם מבוגרים.

כיום, אחרי ששניהם ייסדו כשותפים את חברת 2gether ויצרו אפליקציה מיוחדת שנועדה לגשר על פערים בין דוריים ולהביא לתקשורת טובה וטבעית יותר בין צעירים ומבוגרים, הם חולקים את הפוטנציאל הזה עם כולם.

"את החברה הקמנו שנינו כתוצאה מתשוקה שהייתה לנו לעבודה טיפולית עם מבוגרים בגיל השלישי" מספר אורון, "הרעיון הוא לקחת כלים ויסודות מעולם הטיפול במוזיקה, ולעזור לאנשים שמגיעים במגע עם מבוגרים לעשות שימוש במוזיקה. האפליקציה שפיתחנו לשם כך, מאפשרת לעשות את זה ללא הכשרה, ומנגישה בפשטות ובדרך טבעית כלים שקל לעבוד איתם".

מחקרים בתחום המוזיקה הטיפולית מראים קשר ייחודי בין מוזיקה מהעבר לבין המוח. אצל אנשים מבוגרים, שסובלים מירידה קוגניטיבית קלה, או אפילו עבור כאלה שסובלים מאלצהיימר

מהו הרעיון שבאפליקציה ולמי היא מיועדת?

"מדובר באפליקציה טיפולית שמיועדת לשימוש עבור אנשים שמתנדבים או עובדים עם אנשים בגיל השלישי. האפליקציה יודעת לעשות מספר דברים. היא מוצאת רשימת מוזיקה מותאמות אישית עבור מבוגרים ועושה את זה מהר ובקלות. כל מה שצריך לעשות זה לענות על שלוש שאלות פשוטות, והאפליקציה מייצרת רשימת מוזיקה בכל שפה ומכל ז'אנר שאפשר להעלות על הדעת. המטרה היא למצוא מוזיקה מהילדות או מהשנים המוקדמות של אותם אנשים מבוגרים, כזו שתרגש אותם במיוחד ותייצר תוכן עשיר ותקשורת טובה יותר בין המטפלים וביניהם".

למה ההעדפה היא למוזיקה מהילדות של בני הגיל השלישי?

"הנושא הזה הוא מהנחקרים ביותר בתחום המוזיקה הטיפולית בעשרים השנים האחרונות. אותם מחקרים, מראים קשר מאוד ייחודי בין מוזיקה מהעבר לבין המוח. אצל אנשים מבוגרים, שסובלים מירידה קוגניטיבית קלה, או אפילו עבור כאלה שסובלים מאלצהיימר, נמצא שהחלקים במוח האחראים על זיכרון ארוך טווח הקשור במוזיקה, נשארים כמעט ללא פגיעה ונותרים חיוניים יחסית. לכן זה מייצר פיצוי גם במצבים של הידרדרות וניוון מבחינה קוגניטיבית. מהסיבה הזאת, אנחנו רוצים למצוא את המוזיקה הרלוונטית שתרגש ותיגע בהם".

אז איך האפליקציה עובדת?

"כמו שציינתי, כשנכנסים לאפליקציה יש לענות על שלוש שאלות. השאלה הראשונה מבקשת לבחור את שפת האם של האדם המבוגר, או את הז'אנר המוזיקלי המועדף עליו מהשנים המוקדמות. ישנן אופציות לכל שפה שאפשר לדמיין. יוונית, עיראקית, הונגרית, תימנית ועוד. גם בערוץ הז'אנרים המבחר עצום, אם מדובר בג'אז, אופרה או כל סגנון אחר. השאלה השנייה מתייחסת לתקופת הזמן של המוזיקה. גם כאן, אפשר לבחור משהו נוסטלגי משנות השלושים, הארבעים והחמישים, או מתקופה מודרנית יותר של שנות השישים והלאה".

מהי השאלה השלישית?

"השאלה השלישית נוגעת למקצב. אם האדם המבוגר מכונס בעצמו ורוצים לעורר אותו, ניתן לבחור במוזיקה קצבית יותר. אם הוא מתאפיין בחוסר שקט ורוצים לקבל אפקט הפוך, אפשר לבחור במוזיקה שקטה ורגועה. לאחר שעונים על שלוש השאלות האלה, מקבלים תוך שניות את רשימת השירים המותאמת ומכאן מתחיל המסע המשותף".

איך מתנהלת ההאזנה לשירים?

"בכל מפגש כזה, מלבד האפליקציה, אנחנו מספקים גם אוזניות עם מפצל להאזנה משותפת. דבר נוסף שאפשר לעשות בעזרת האפליקציה, הוא ללחוץ על כפתור הקלטה, במידה ומאזינים לשיר שמעורר את האדם המבוגר. ברגע שלוחצים על כפתור ההקלטה, הווליום של המוזיקה נעשה נמוך יותר, ואז אם מתנהלת שיחה בנוגע לזיכרון שהשיר העלה אצל אותו אדם מבוגר, או אפילו אם הוא והמטפל מתחילים לשיר ביחד את השיר, המכשיר מתעד את התוכן שעולה במפגש. התוכן המוקלט נשמר לאחר כל מפגש, ולאורך זמן הדבר יוצר ספר זיכרונות משותף למפגשים".

איך מסיימים את המפגש?

"בסיום כל מפגש נעשה סיכום, כשעושים סלפי משותף בצירוף אימוג'י, וכך המפגש נשמר בתוך האפליקציה עם התאריך והתוכן. עוד דבר שהוספנו לאפליקציה לאחרונה, הוא אזור שמיועד למטפל, שם הוא יכול למצוא תכנים שיסייעו לו בתקשורת עם הגיל השלישי ויעשירו את החוויה. זה כולל תכנים הקשורים לעולם הטיפול במוזיקה, איך לשבת נכון בזמן המפגש, לאיזה תגובות הם אמורים לצפות ועוד".

"את החברה הקמנו שנינו כתוצאה מתשוקה שהייתה לנו לעבודה טיפולית עם מבוגרים בגיל השלישי" מספר אורון, "הרעיון הוא לקחת כלים ויסודות מעולם הטיפול במוזיקה".

איזה אפקט מתקבל מהמפגשים האלה?

"בכל פעם שאני מסתכל מהצד על מפגש כזה, זה נראה לי כמו נס. פעמים רבות כשאנחנו נפגשים עם אנשים שהם פי שתיים או שלוש מגילנו, אנחנו רואים מול הפנים שלנו רק את פער השנים ושוכחים שמאחורי הפער הזה נמצא אדם עם חיים שלמים, רבדים רבים, גוונים וממדים שונים. יש משהו במוזיקה, שמסייע להביא את אותם חלקים אצל האנשים קדימה. כשמתנגן השיר הנכון, האדם חוזר למקום מאוד חי והמוזיקה היא כמו גשר מלב אל לב, שנמצא מעל כל פער השנים, וכך קל יותר לראות את העומקים שבאנשים ולייצר תקשורת טובה יותר".

לאחרונה קיימתם מפגש כזה בנתניה. איך זה התנהל בדיוק?

"חברת HP, שחיפשה ליצור פעילות קהילתית עבור העובדים שלה, פנתה אלינו כדי לקיים מפגש משותף במרכז היום נאות גנים בנתניה. אנחנו, כגוף תוכן מקצועי, סיפקנו את האפליקציה וכל האמצעים הנלווים שעליהם דיברנו. אנחנו עשינו להם הדרכה קצרה איך לעבוד עם האפליקציה, ואז העובדים החלו באינטראקציה עם הקשישים במקום. כל עובד התחבר לאדם אחר במרכז היום, ונוצרה מעין מסיבת אוזניות. התקשורת הייתה נהדרת ביניהם. הרבה פעמים יש חשש שמפגשים מהסוג הזה יהיו מביכים ולא יהיה על מה לדבר. אך עם אפליקציה, התקשורת מתחילה באופן טבעי, כששומעים ביחד מוזיקה. ואז, כששואלים שאלה לגבי קטע מוזיקלי שריגש במיוחד, והמבוגר מתחיל לספר מה הקטע הזכיר לו ולאיזה זיכרונות זה החזיר אותו, השאלה מחוברת למשהו שהם חוו ביחד והשיחה שוטפת הרבה יותר".

איך מגיבים המבוגרים?

"הם מתרגשים מאוד. הרבה מהשירים שהם שומעים במפגשים לא זמינים במיוחד ביום יום. אז אם אדם מבוגר שומע איזה שהוא שיר מהילדות שלו לפתע, התגובה היא מאוד ספונטנית. הם מתחילים לרקוד, לשיר, לדמוע ולהעלות זיכרונות שלפעמים אפילו המשפחה הקרובה שלו לא ידעה מהם. כמות הזיכרונות שנאגרים במהלך המפגשים האלה היא מדהימה".

אתם מקיימים הרבה מפגשים כאלה?

"קיימנו כבר עשרות מפגשים כאלה ברחבי הארץ. כפי שציינתי, יש חברות שפונות אלינו לקיום מפגשים מהסוג הזה. בנוסף, יש לנו מספר פרויקטים עם עמותות, כמו למשל עמותת מתן, שמקיימת מפגשים של המתנדבים שלה עם ניצולי שואה בשיתוף איתנו, וכן עמותות נוספות".

קרדיט תמונות — צילום יח"צ

Related Post

אודותינו – על אתר interio

Posted by - 5 בפברואר 2018 0
כל מי שמחפש היום אדריכלים או מעצבי פנים יודע, שהדרך הקלה והנוחה לעשות זאת היא באמצעות האינטרנט. אך לא רק…

אוכל לשבת בגוש עציון

Posted by - 21 במרץ 2023 0
ישובי גוש עציון כוללים למעלה מעשרים וחמישה אלף תושבים יהודיים, זה אומר יותר מעשרים וחמש אלף מנות טעימות על אלפי…

היום הונף דגל שחור

Posted by - 10 בפברואר 2021 0
היום הונף דגל שחור לזכר דיאנה ז"ל ולזכר כל הנשים הנרצחות ללא עוול בכפן, בזעקה מרה לשינוי מדיניות המחשבה, ההרתעה…

הכל על רכישת קרקע חקלאית בישראל

Posted by - 10 בדצמבר 2020 0
בישראל ישנם סוגים שונים של קרקעות המחולקות לפי ייעודן הספציפי וסוג הבעלות עליהן. פרמטרים אלו נקבעים בתוכניות המתאר המקומיות והארציות,…

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות