פירות יבשים

8 0

ט"ו בשבט קרב ובא, ואיתו פוקדים את הסופרים שפע של פירות יבשים מסוגים ומינים שונים. מה ההבדל בין פרי יבש לפרי טרי? האם פירות יבשים בריאים? ואיך ניתן לשלבם בתפריט היומי:

מאת יובל גרטנלאוב דיין, דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, וטכנולוגית מזון בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא.

  1. פירות מיובשים הינם פירות טריים שיובשו באופן טבעי בשמש או בצורה מודרנית באמצעות מיכון והוספת חומרים משמרים. לפירות היבשים חיי מדף ארוכים מאוד לעומת פירות טריים ולכן מהווים חלופה לפירות מחוץ לעונה.

טכניקת ייבוש הפירות התפתחה כבר בעת העתיקה. בהיעדר אמצעי קירור זו הייתה הדרך היחידה בה יכלו הסוחרים להעביר את פלאי מרכולתם על פני יבשות וימים ולהציע פירות הגדלים בארצות מרוחקות.

  • בתהליך הייבוש הפירות מאבדים מים רבים ומצטמצמים עד כדי שביעית ממשקלם המקורי. בנוסף, בתהליך היבוש מוסיפים לפירות חומר משמר בשם גופרית דו חמצנית או תחמוצת גופרתית (בתווית המזון יסומנו כ- 220E  )  השומר על מראה וצבע הפרי. מחקרים מצאו כי חומר זה עלול לעורר אסתמה באנשים הרגישים לו. בנוסף בתהליך היבוש מוסיפים לפירות חומרי המתקה (סוכר מוסף)  להדגשת טעמו המתוק וחומרי זיגוג להברקת הפרי ושיפור מראהו.

חשוב לציין, שישנם פירות יבשים אורגנים אשר לא מכילים תחמוצת גופרתית ולכן צבעם כהה יותר וטעמם דומה יותר לזה של הפרי הטרי, ולכן נעדיף לבחור אותם על פני הפירות היבשים הרגילים.

  • עקב איבוד המים והוספת הסוכר, ריכוז הסוכר בפרי עולה, ותכולתם הקלורית עולה ויכולה להגיע אף ל 300 קלוריות ל100 גרם. בנוסף בתהליך הייבוש ישנו אובדן של ויטמינים מסיסי מים כגון ויטמין C.

אז מהם בכל זאת היתרונות של אכילת פירות יבשים?

  1. פירות יבשים מהווים מזון טבעי (בתנאי שיובשו ללא תוספת תחמוצת גופרתית ומזגגים) ומהווים מתן זריקת מרץ ועידוד בעת צורך בהעלאת ריכוז הסוכר בדם ולכן הם משמשים מקור אנרגיה מצוין במהלך ביצוע מאמץ ממושך (מסעות ארוכים, רכיבה על אופניים ועוד..) וגם לסובלים מתת משקל.
  2. מינרלים – לפירות היבשים תכולת מינרלים גבוהה והם מקור עשיר למגנזיום, אשלגן, ברזל, וסידן. המינרלים חיוניים לתפקוד מיטבי לכלל האוכלוסייה ובמיוחד לילדים ובני נוער בתהליך גדילה ולאנשים העוסקים בפעילות גופנית קבועה, כחלק מתהליכי התאוששות ובניית רקמות שריר ועוד. לדוגמא משמש מיובש עשיר בברזל וארבעה תמרים מספקים כשישית מהקצובה היומית של מגנזיום.
  3. סיבים תזונתיים- פירות יבשים עשירים בסיבים תזונתיים ולכן עשויים למנוע מצבי עצירות. לדוגמה, ארוחת בוקר שתכלול שזיף מיובש בשלוב עם יוגורט וגרנולה עשויה להסדיר "יציאות".
  4. נוגדי חמצון- פירות יבשים עשירים בנוגדי חמצון, משמש מיובש עשיר בבטא קרוטן, המקנה לו את צבעו הכתום. נוגדי החמצון מקבוצת הפוליפנולים מפחיתים את הסיכון למחלות לב, סוכרת ומספר סוגי סרטן. ממחקרים שנערכו ע"י פרופסור מיכאל אבירם מהפקולטה לרפואה בטכניון נמצא שנוגדי החימצון מסוג פוליפנולים מעכבים בתנאי מעבדה את חימצון הכולסטרול ה"רע" (LDL) ומזרזים משקעי כולסטרול מדפנות כלי הדם ובכך עשויים להגן מפני מחלות לב וכלי דם.
  5. מיתון התשוקה למתוקים – שילוב של פרי יבש בתבשיל עשויי לסייע בהפחתת התשוקה למתוק בסוף הארוחה.

ולאחר שדיברנו על יתרונות הפירות המיובשים נשאלת השאלה הגדולה- איך ניתן לשלבם בתפריט היומי?

אפשר לשלב את הפירות היבשים בתור ארוחת ביניים, מומלץ לשלבם עם מנת חלבון (כגון יוגורט) או מנת שומן (כגון אגוזים/שקדים) על מנת שיאטו את עליית הסוכר בדם ויקנו תחושת שובע לאורך זמן. בנוסף אפשר לאכול פרי מיובש במקום ממתק כאשר יש צורך במתוק. צריך לזכור שפירות יבשים מכילים כמות גדולה של סוכר ולכן יש לשלבם בצמצום ובמידה קטנה בתזונה.

צילום באדיבות סטודיו חלי ממן

Related Post

תלמידי מגמת הימאות

Posted by - 29 בפברואר 2024 0
כחלק מפיתוח מגמות ייחודיות במערכת החינוך בנתניה –  הושק בשבוע האחרון מחזור ג' של תלמידי ימאות של בית הספר, כאשר…

הצורך בביטוח מחלות קשות

Posted by - 11 ביולי 2021 0
מחלה קשה לעיתים יכולה להביא אותנו למצבים רעים אשר יכולים להקשות עלינו בסופו של דבר. מספיק במחלה אחת בפעם אחת…
כלי נגישות