פוסט קורונה – טיפים להתנהלות משפחתית בכלכלת הבית

15 0

תקופה זו היא הזדמנות בשביל רבים מאתנו לבחון מה השתנה בשנה האחרונה בעקבות מגפת הקורונה ואלו הרגלים פיננסיים סייעו לנו לעבור את התקופה בצורה הטובה ביותר. מגפת הקורונה והסגרים שבאו בעקבותיה הובילו רבים מאתנו לשנות את ההתנהלות הכלכלית ואת תרבות הצריכה המשפחתית. כלים רבים יהיו שימושיים גם בעתיד.

מאת: קרין מאיר, מנהלת המרכז לצמיחה פיננסית של בנק הפועלים

קרין מאיר – צילום המרכז לצמיחה פיננסית

הירידה בהכנסות בשנה האחרונה הביאה משפחות רבות "להיות עם יד על הדופק" ולעקוב באדיקות אחר הוצאות הבית. משפחות רבות  שלא תמיד עקבו אחר תדפיסי עובר ושב, ריכוז ביטוחים, חשבונות, פירוט הוצאות בכרטיסי אשראי ועוד, עושות זאת היום באופן כמעט אוטומטי כדי להימנע מהוצאות מיותרות. מעקב תדיר אחר ההכנסות וההוצאות המשפחתיות הוא הרגל חיוני.

אז  מה כדאי לכם לשכלל?  את תכנון התקציב המשפחתי ויכולת מיפוי המצב הכלכלי המשפחתי: איסוף ניירת פיננסית שברשותכם וזיהוי הוצאות קבועות (למשל ארנונה, ביטוחים ותקשורת) ומשתנות (למשל דלק, טייק אווי ומתנות). בנוסף, ניהול כל ההוצאות (גם הוצאות בכרטיסי אשראי או בצ'קים וגם הוצאות במזומן) בתדירות שבועית והקצאת חצי שעה בשבוע לבדיקה. האם ישנן הוצאות מיותרות? או גבוהות מדי שניתן לוותר עליהן? שווה בדיקה.

תכנון תקציב משפחתי מותאם –  מסגרת התקציב המשפחתית מורכבת מסך כל ההכנסות נטו. בשנה החולפת, חוו משפחות רבות ירידה בהכנסות ונאלצו לתכנן את התקציב המשפחתי מחדש, באופן המותאם לתקופה. מומלץ לנצל הזדמנות זו וגם בחודשים הקרובים, להמשיך לבחון מהן ההכנסות הנוכחיות והצפויות. ביצוע חשיבה מחודשת על כלל הוצאות הבית. בהתאם לכך בניית מסגרת תקציבית ריאלית. במידת הצורך, מומלץ להשתמש בכלים שהבנק מאפשר כמו ריכוז חובות או הקפאת משכנתא. מומלץ תמיד להתייעץ עם איש מקצוע בנושא.

קניה חכמה- משבר הקורונה לימד את כולנו להיות צרכנים נבונים יותר בכל הקשור לקניות השבועיות בסופר. כבר לא קונים מכל הבא ליד ופחות מעמיסים את העגלה במוצרים מיותרים. צרו רשימת קניות המבוססת על הצריכה השבועית הביתית תוך הקפדה לא להוסיף מוצרים שאינם בשימוש רק "כדי שיהיה". ביצוע הקניות לפי הרשימה באופן מרוכז אחת לשבוע  תמנע השלמות במהלך השבוע. בנוסף, כדאי לאמץ קניות באונליין. הדבר מאפשר חיסכון בזמן ובעלויות הדלק ומסייע להיצמד לרשימת הקניות ולהימנע מפיתויים.

התנהלות פיננסית חכמה בשיתוף בני המשפחה- המציאות שחווינו בשנה האחרונה גרמה לכל משפחה להתרגל להיות ביחד, לאורך כל היום ולתקופות ארוכות. בני הבית כולם נחשפו לשמחות ולתסכולים וגם לפעולות יומיומיות כמו קניות, מעבר על חשבונות ושיחות על ניהול תקציב משפחתי. מומלץ לנצל את התקופה ללימוד הילדים שיעור בצרכנות נבונה, שיוכל ללוות אותם לעתיד. תנו לילדים לנהל תקציב קטן משל עצמם. הכינו קופת חיסכון והקפידו לתת לילדים את העודף הקטן מהקניות כדי שיחסכו בקופה. בנוסף, הקציבו להם דמי כיס איתם יוכלו לקנות מה שיבחרו במסגרת הקניות השבועיות בסופר וכך יתרגלו קבלת החלטות במסגרת תקציב נתונה. עודדו את הילדים להשוות מחירים במהלך הקניות, ולהרוויח את ההפרש שנחסך לקניית מוצר נוסף. יש לילדים מכשיר טלפון נייד? זאת הזדמנות נהדרת ללמוד לקרוא חשבונות. מדי חודש, עברו יחד על חשבון הטלפון הנייד, ובדקו האם הייתה חריגה מנפח הגלישה, באיזה אופן החשבון שולם ומתי.

משבר הקורונה הביא אתו אי וודאות כלכלית למשפחות רבות. לצד הקושי והחרדה נוכל ללמוד מתקופה זו ולשפר את ההתנהלות הכלכלית ואת הרגלי הצריכה המשפחתיים, גם שמסתמן שהשגרה חוזרת.

תמונה באדיבות pixabay

Related Post

לכל שירייך אני כינור

Posted by - 28 ביוני 2019 0
הקמפוס הפרנקופוני, בשיתוף פעולה עם אבי סלמה כנציג הקהילה הפרנקופונית במועצת העיר, הציגו מופע יוצא דופן מלא באקדמיה תיירות ובעיקר…
כלי נגישות