מהו המרווח המומלץ בין לידות? איך הוא ישפיע על ההתפתחות והאינטליגנציה של העובר? מדוע כל זה קשור לדיכאון שאחרי לידה? והאם הורמונים משתוללים זו פיקציה או מציאות? ד"ר ברונו רוזן, מומחה לרפואת נשים, בריאיון שיעשה לכן סדר
אומרים שילדים הם שמחה, וכנראה שאם תשאלו את רוב ההורים, הם יגידו לכם שזה נכון. אלא שלפי נתוני האגודה האמריקאית לרופאים מיילדים וגניקולוגים, בין 14%-23% מהנשים חוות דווקא תסמיני דיכאון במהלך ההיריון ולאחר הלידה. בחצי מהמקרים, על-פי המחקר, החל הדיכאון עוד במהלך חודשי ההיריון. את האחוז הגבוה של נשים בהריון ולאחריו הסובלות מהתופעה, מקשרים המומחים לשינויים הפיזיולוגיים וההורמונליים המלווים את האישה בתקופת ההיריון והלידה. אך לאחרונה מחקרים רבים נוספים העמיקו בנושא והצביעו על סיבות נוספות הגורמות לדיכאון, הקשורות לסמיכות בין הלידות וכן לחוסרים הגופניים אצל האישה הנגרמים כתוצאה מכך.
"עם שנות הקריירה בהן אני עובד כרופא נשים, הבנתי את החשיבות שבמרווח נכון בין הלידות", מסביר ד"ר ברונו רוזן, רופא נשים מומחה להיסטרוסקופיה ולאמצעי מניעה. "ישנן הרבה משפחות שרוצות הרבה ילדים והנשים בהן הרות פעם אחר פעם, במרווחים קצרים בין הלידה לבין ההיריון שמגיע אחריה. לאורך השנים ראיתי נשים כאלה שעברו הריונות במרווחים קטנים, וניתן לראות את ההשפעה על אותן נשים המתמוטטות מהרצף הזה. אותה התמוטטות היא לא רק בצד הפיזי, אלא גם בצד הנפשי. ישנה אמנם מודעות לנושא בשנים האחרונות, אך הרופאים בהחלט צריכים להמליץ לנשים ולמשפחות על פרק זמן שבין שנה וחצי לשנתיים לפחות מרגע הלידה ועד להריון שלאחריו".
מהי המשמעות והחשיבות של מרווח בין היריון להיריון?
"למרווח הזה יש למעשה שתי השלכות משמעותיות. הראשונה קשורה לדיכאון שעלול להיגרם לאם במהלך ההיריון ולאחר הלידה. השנייה קשורה לעובר ולתינוק שנולד. צריך להבין שההיריון צורך מגוף האישה כל מיני חומרים המשמעותיים להתפתחות העובר. עם תהליך ההיריון, ישנן הרבה נשים שגופן מתרוקן מאותם חומרים הכוללים בין היתר ברזל, המוגלובין, ויטמינים, מגנזיום, אומגה שלוש ועוד. אפשר לדמות את האישה לאדמה שמצמיחה עץ. באותו הזמן העץ לוקח הרבה חומרים מהאדמה. אם האדמה מלאה ועשירה בחומרים, העץ יגדל להיות חזק וגדול. אם לא, הוא יגדל בצורה פחות טובה. אותו הדבר עם אישה שעדיין לא התאוששה מההיריון הקודם".
אז סמיכות קרובה מדי בין הריונות עלולה להזיק גם לעובר?
"רוב הזמן העובר צורך מהאישה את החומרים שהוא צריך להתפתחות. אך זה לא תמיד כך. יש מחקרים שהופיעו בז'ורנלים מדעיים נחשבים, שהוכיחו כי מרווח קטן משנה וחצי בין לידה להריון מייצר לידות מוקדמות מהצפוי, ילדים שנולדים עם משקל נמוך יותר וכן בעיות נוירולוגיות שעלולות גם הן להיווצר כתוצאה מכך. לכן, ההמתנה הזו היא מאוד משמעותית, מכיוון שאם לאישה יש מאגרים ריקים, לעובר לא יהיו החומרים שלהם הוא זקוק כדי להתפתח בצורה טובה".
האם לא ניתן להשלים את מאגרי האישה בעזרת תוספי מזון?
"ניתן בחלק מהמקרים, אך לחומרים בגוף האישה החיוניים ללידה יש ערכים רחבים שנחשבים בתוך הנורמה. לכן, הבדיקות של אישה במהלך הריון יכולות לצאת תקינות, והרופא יגיד לאישה שהכול בסדר למרות שזה לא תמיד כך. זה כמו שיכול להיות מישהו עם פלוס חמישים בחשבון בנק או פלוס מאה אלף בחשבון. זה לא אותו דבר. במהלך הריון מאגרי החומרים שהאישה והעובר זקוקים להם הם יותר משמעותיים. אם הרופא לא מאבחן את החוסרים ולא נותן לאישה את מה שהיא צריכה, הדבר עלול לפגוע באישה ובעובר".
ישנם מחקרים המדברים על החשיבות באומגה שלוש במהלך ההיריון. מדוע זה משמעותי?
"מדובר בחומר חיוני מאוד להתפתחות מוח העובר, מכיוון שהמוח נשען ברובו על הרבה שומן. לכן זה חומר שרצוי שיימצא בשפע בגוף האישה בעת הריון. מחקרים הוכיחו, שמחסור באומגה שלוש משפיע על תגובות אלרגיות גבוהות יותר אצל ילדים, וכמו כן – רמה קוגניטיבית ואינטליגנציה נמוכה יותר. לכן ניתן לומר ששפע באומגה שלוש משביח את הילד".
איך המחסור באותם חומרים משפיע גם על האישה מבחינת דיכאון במהלך ההיריון ולאחר הלידה?
"לגבי נושא הדיכאון צריך לעשות הבחנה בין דיכאון חמור עם תסמינים הדורשים התערבות של גורם מקצועי כמו פסיכיאטר, לבין דיכאון קל המתבטא גם בחרדות ויכול להיות טבעי במהלך הריון. טבעי שבהריון האישה תחוש מעט חרדות, תהיה מוטרדת קצת מהשינויים שהיא עוברת, תדאג לגבי הלידה ולגבי התינוק שייוולד. אם יש ניסיון עם לידות קודמות לא מוצלחות, גם עלולה להיות טראומה. לכן ההבחנה בין דיכאון קל למשהו רציני יותר, היא בעיקר בחומרת התסמינים".
איך היית מגדיר תסמינים שהם חמורים?
"אפשר להגדיר תסמינים כחמורים כשקיימות בעיות כמו חרדות חמורות, חוסר שינה, מחשבות מוזרות, פחד לא הגיוני, אדישות להריון ועוד. משמעותי מאוד מבחינת רופאי הנשים לדבר על הדברים האלה ולנסות להבין אם הם קיימים. בין 30% ועד 60% ממקרי הדיכאון שלאחר הלידה החלו עוד בעת ההיריון, כשכבר אז ניתן היה לראות תסמינים לכך. אמנם רופאי נשים הם לא מומחים בתחום, אך אם הם מאבחנים את העניין עוד בזמן ההיריון, הטיפול שיכולות הנשים לקבל יהיה אפקטיבי יותר".
מהו התהליך שקורה כשאתה מאבחן אישה בהריון עם תסמינים של דיכאון?
"מכיוון שטיפול בדיכאון הוא לא תחום המומחיות שלנו, אני מפנה את האישה לפסיכיאטר. בנושא הזה, כדאי לציין שהרבה נשים מתקשות לקבל את ההפניה לגורם מקצועי כמו פסיכיאטר ומתביישות בזה. לכן הרופאים חייבים להכין את הקרקע לזה, בצורה נכונה, ולהסביר שמרבית המקרים שבהם מטפלים פסיכיאטרים הם לא חמורים. אני מבקש מהאישה שתפנה לייעוץ כדי שאקבל את חוות הדעת מגורם מקצועי בתחום הנפשי ומסביר לה שאם היא צריכה איזה שהוא טיפול אז טוב שנדע מכך ואם לא, אז נהיה רגועים שבדקנו. כמו כן, צריך לעשות במקביל בדיקות שיעידו האם קיים מחסור בחומרים כלשהם בגוף האישה במהלך ההיריון, ואם כן אז צריך להשלים אותם".
קרדיט תמונה: ד"ר רוזן. צילום יח"צ