הסתיו בעיצומו ואיתו שינויי מזג האוויר המביאים עמם נזלת, שיעול, צינון, עור ושפתיים יבשות ועיניים דומעות. המומחית לנטורופתיה, נועה פרומן בטור על תזונה לסתיו + מתכון וגם תרופה טבעית
מאת נועה פרומן
הסתיו בעיצומו. שינויי מזג האוויר מורגשים. הרוחות הופכות נעימות וקרירות יותר, הלחות באוויר נמוכה הרבה יותר, הימים מתקצרים (ולא רק בגלל שעון החורף) ו… כולנו נערכות לתקופה שבין הסתיו לחורף עם סידורי ארון ולבישת שכבות סטייל בצל, כי בכל זאת, כשאנחנו יוצאות מהבית לא ממש ברור אם יהיה לנו חם או קר.
בואו של הסתיו משפיע עלינו גם מבחינה בריאותית. שינויי מזג האוויר בסתיו, בדיוק כמו באביב, גורמים לגוף שלנו להיות רגיש יותר. חלקנו נסבול מליחה, מנזלת או שיעול, חלקנו יסבול מהצטננות, מעור ומשפתיים יבשות ואפילו עיניים דומעות.
תזונת סתיו בריאה כוללת מספר המלצות. אני, אישית, כמי שמטפלת באמצעות נטורופתיה בקליניקה וכן קבוצות הרזיה לאורח חיים בריא, ממליצה על תזונה מאוזנת, נכונה ובריאה שתסייע לחזק את מערכת החיסון, תסייע לשמור על מערכת עיכול בריאה ועל הדרך גם תסייע בהליכי הרזייה (כמובן, שיש להתאים לכל אחת את תפריט התזונה האישי שלה).
מאכלים לסתיו
על-פי הרפואה הסינית הטעם המועדף בסתיו הוא חמוץ, ויש לתת עדיפות אכילת מזון חם יותר ומבושל. מאכלים שכדאי לשלב בעונת הסתיו באופן קבוע הם: לחם שאור, חומץ, חמוצים, שעועית אזוקי, לימונים, אשכוליות, זיתים, כרוב כבוש, כרישה, יוגורט עיזים, תפוחים חמוצים, שזיפים וכמובן ירקות שורש.
הפחתת ליחה
למזון שאנו אוכלים השפעה ישירה על תופעות בריאותיות שונות. מומלץ למשל להימנע ממזונות היוצרים ליחה כדוגמת מזונות מעובדים ומתועשים, מזונות המכילים סוכר, חלב ומוצריו – בדגש על חלב פרה ועוד. ככלל, כל אדם סובל מרגישות כזו או אחרת לסוגי מזון מסוימים. תופתעו לדעת, שמרבית האנשים כלל לא מודעים לכך שיש להם אי סבילות מזון לאחד מתוך 250 סוגי המזון המרכזיים והם גם לא מצליחים לקשר בין תופעות בריאותיות שונות לבעיה זו.
מערכת חיסונית
רבים נוהגים ליטול ויטמין סי רק לאחר שהם מפתחים מחלה. נכון יותר זה לצרוך מזונות המחזקים את מערכת החיסון על בסיס קבוע. מזונות עשירים ויטמין סי ונוגדי חימצון מצויים ברימונים, בקווי, בגמבה. ירקות כתומים עשירים בבטה קרוטן (ויטמיןA ) שחשוב מאוד לגוף. מומלץ לצרוך על בסיס קבוע גם שום – בדגש על שום טרי – המשמש כאנטיביוטיקה טבעית לגוף. הוא מגן מפני פולשים ומחזק את מערכת העיכול. עוד מומלץ לשלב בארוחות ג'ינג'ר טרי, שהוא בעל השפעה אנטי דלקתית ואנטי ויראלית חזקה. הסוד הוא לשמור על הגוף באמצעות תזונה נכונה ובריאה כל יום מחדש – מה שיפחית הסיכויים לחלות ויאפשר לגוף להתמודד עם מחלות טוב יותר.
שתייה חובה
כאשר מזג האוויר משתנה והופך לנעים יותר, רבים מאיתנו פשוט "שוכחים" לשתות. גוף האדם זקוק לשני ליטרים של מים בממוצע ליום. מבחינת הגוף זה שסתווי בחוץ, לא אומר שלא צריך לשתות. שתיית מים דווקא בעונה זו מסייעת לגוף להתמודד עם יובש בעור, בשפתיים ועוד. ריבוי נוזלים אף מסייעים לגוף להתמודד עם צינון ונזלת. אישית, למי שאינו חובב מים, אני ממליצה על שילוב של חליטות צמחים והגשה בטמפרטורת החדר או בהקשה חמימה.
בישול סתווי
בסתיו, דאמור, מומלץ להמעיט בשימוש במוצרים קרים בכלל ובמוצרי חלב בפרט. שיטת הבישול המומלצת היא בהקפצה או בבישול קצר – כך גם נשמור על הערכים התזונתיים של הירקות למשל.
אפרופו ירקות, רבות מהמטופלות שלי סיפרו לי שבסתיו ובחורף הן מעדיפות לאכול פחות ירקות כי זה קר. ההמלצה שלי היא אכילת ירקות כל יום בשנה. הפתרון שלי הוא להוציא את הירקות מהמקרר שעתיים שלוש לפני הכנת הסלט כדי שיחזרו לטמפרטורת החדר. פתרון נוסף הוא שילוב בין ירקות אפויים לסלט טרי עם הרבה עלים ירוקים.
תרופת סבתא
תרופה לאמיצים שמשתעלים וסובלים מליחה (שבאמת עובדת). גרדו לכוס בצל טרי, הוסיפו ג'ינג'ר, 1/2 לימון סחוט וקצת דבש ותאכלו עם כפית.
מתכון כתום
קחו 2 שיני שום כתוש, קצת שורש ג'ינג'יר מגורד, 2 כרישה, בצל, 2 בטטות, 2 גזרים, דלורית, ליטר של ציר ירקות או מים. 1/4 כפית כורכום טרי טחון, 1/4 כפית הל, צרור כוסברה + פטרוזיליה ונגיעה של חלב קוקוס לפי הטעם.
אופן ההכנה פשוט: חותכים את הירקות גס ומבשלים במים עד שיתרככו, מוסיפים את צרור הכוסברה, הכמון וההל לעוד 10 דקות בישול. טועמים ומתקנים באמצעות מלח ופלפל. מרסקים את הירקות עד לקבלת מרקם נוזלי חלק וקרמי. מוסיפים מעט חלב קוקוס ומערבבים, לחילופין מקשטים עם חלב קוקוס כשהמנה מוגשת. בתיאבון
הכותבת, נועה פרומן, מומחית לנטורופתיה והתאמת תזונה, בעלת קליניקה פרטית ומנחת קבוצות הרזיה ואורח חיים בריא בנתניה. לפרטים: 0544-666-016
צילום תמונה ראשית: יח"צ