עור בכלל ועור הפנים בפרט חשוף בקיץ, יותר מתמיד, לנזקי השמש, הים, מזג האוויר והמזגנים. נועה פרומן, מומחית להליכי הרזיה ותזונה נכונה, מספקת טיפים לעור בריא.
תזונה ועור בריא קשורים זה לזה וכל מה שאנו מכניסים לגוף שלנו ישפיע, בסופו של דבר, על איך שאנחנו נראים. בעזרת תזונה נכונה אפשר להגן על העור ולשמור עליו צעיר ובריא יותר. שינויים באורח החיים יעזרו לשמור על מראה העור ויגנו עליו מפני נזקי הסביבה והזמן.
שימור עור. צילום bigstock
מה הקשר בין עור ובין תזונה בריאה?
"העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף שלנו, והוא מהווה מחיצה בין הסביבה החיצונית לסביבה הפנימית. מצד אחד הוא מושפע ממזג אוויר, מזיהום ומקרינה של שמש. מצד שני העור מושפע מהתזונה שלנו. העור הוא איבר דו כיווני – גם סופג מלמעלה וגם מפריש מלמטה. בעיות בעור נוצרות כשהוא נחסם מלמעלה או כשהוא לא מוזן מלמטה. העור מהווה סוג של מראה המשקפת את המצב הבריאותי שלנו. פצעונים, יובש, קמטים וגירויים מרמזים על בעיה עמוקה יותר. אחד התפקידים המרכזיים של העור הוא סילוק רעלים".
מדוע טיפול חיצוני בעור לא מספיק ומה צריך לעשות כדי שהעור שלנו יהיה במצב אופטימלי?
"לטפל בעור בצורה האופטימלית ביותר זה כמו פזל, שרק כאשר יש לו את כל החלקים (המרכיבים) נשיג הטבה מושלמת. לכן, יש לכלול שורה של כללים: תזונה טבעית ומאוזנת המכילה את כל אבות המזון, שתייה מרובה הכוללת כשני ליטר מים ביום בממוצע, תוספי תזונה מותאמים באופן אישי, שינה מסודרת המסייעת לגוף לפנות אנרגיה לחידוש ולשיקום העיר, טיפולים קוסמטיים, תכשירים לעור המותאמים אישית לעונה, ניקוי העור פעמיים ביום וכמובן חשיפה מבוקרת וחכמה לשמש. ישנם גורמים נוספים המשפיעים מאוד על מצב העור. לדוגמא: סטרס, איזון הורמונלי ופעילות גופנית המסייעת לבריאות העור באמצעות הגברת זרימת דם לעור, סילוק רעלים מוגבר וייצור קולגן".
מבחינת תזונה בריאה, מה יכול לסייע לשמירה על העור?
"לפני מה כן, אתחיל עם מה כדאי להפחית. מומלץ להימנע מאוכל מעובד ומתועש, משומן מקולקל או מחמצן, רצוי להפחית קפאין, סוכר, קמח לבן והמלצה שלי לכל אדם, לבצע בדיקת רגישות למזון, או בשפה המקצועית, בדיקת אי סבילות למזון, כיוון שכל אדם סובל מאי סבילות למזון כלשהו והסימפטומים עלולים להתבטא באין ספור צורות. לדוגמא, כאבי ראש ומיגרנות, רגישויות בעור ועוד".
מה כדאי מבחינה תזונתית להוסיף כדי לשפר את מצב העור שלנו?
"בכללי, ניתן לציין כמובן תוספת של ירקות ופירות. הרבה ומכל הסוגים. מזונות כתומים כגזר, כדלעת, כבטטה ופפאיה מספקים את הפרו ויטמין A – בטא קרוטן הנחשב לנוגד חמצון חזק החשוב לעור. עלים ירוקים כדוגמת בצל ירוק, חסה, כוסברה, נענע, רוקט ועוד עשירים במינרלים ומהווים מקור טוב לסיליקה שבשילוב עם ויטמין C בונה את הקולגן החשוב כל-כך לבריאות העור. עלים ירוקים חשובים לתפקוד של מערכת העיכול ומכילים כלורופיל המסייע לשפר את הובלת החמצן בדם וגם זה מסייע לשיקום העור. קולורבי וירקות ממשפחת המצליבים עשירים בנוגדי חימצון ובוויטמינים – כולל נוגד חימצון בשם לוטאין המאט הליכי הזדקנות. בהיבט של שמנים חיוניים, אגוזי מלך, שקדים, גרעינים, זרעונים בצורתם הטבעית, זרעי פשתן ועוד מכילים חומצות שומן המסייעות לשיפור מראה העור, שומרות על לחות וריכוך ואף תורמות ומסייעות לריפוי מחלות עור שונות. תות, פטל, דובדבן ואוכמניות: בזכות שפע של נוגדי חימצון. יש כמובן מעבר לאומגה 3, גם את אומגה 6 המסייעת מאוד לעור. זה, כמובן, כללי. החוכמה היא לדעת להתאים באופן אישי לכל אדם את התזונה המתאימה ביותר לו ולגוף שלו".
הכותבת, נועה פרומן, מומחית להליכי הרזיה, קבוצות הרזיה ולהתאמת תזונה בקליניקה. לפרטים צלצלו: 054-466-6016
תמונה ראשית: נועה פרומן. צילום יח"צ