כשמזג האוויר מתחיל להתקרר, בעת שהעלים בחוץ הופכים כתומים וגשמים פזורים מתחילים לדפוק על החלונות, כל מה שמתחשק לנו לעשות זה להתכרבל מתחת לשמיכה עם כוס תה חמה בליווי עוגת סתיו מפנקת. כן כן, יש דבר כזה! עוגות סתיו הן מעדן אמיתי, המתבסס על כל הדברים הטובים שהעונה הכתומה מביאה אלינו בכנפיה – תפוחים, פקאנים, תפוזים, תמרים, תאנים, אפרסקים ועוד ועוד. עוגות הסתיו הן תמיד ביתיות, פירותיות ומנחמות מאוד. לפניכם מתכונים לשלוש עוגות סתוויות ומפנקות במיוחד שלא תרצו להיפרד מהן במשך כל השנה.
עוגת שיש תפוזית
תפוזים הם פירות הסתיו הקלסיים. לא רק שהם מבשילים בתקופה הזו בשנה, הם גם מתהדרים בצבע כתום בוהק ומפתה שהולם את גווני העונה באופן מושלם. עוגת התפוזים שבמתכון הבא היא לא רק פשוטה להכנה, היא גם חמימה וישראלית כל כך, שביס אחד ממנה יחזיר אתכם ישר לבית אמא.
נתחיל, כמובן, בסחיטת תפוזים. (אפשר גם להשתמש במיץ קנוי, אבל אין כמו הטעם של מיץ סחוט טרי). נפריד ביצים, נניח את החלמונים בצד בינתיים, ונקציף את החלבונים במיקסר. כשמתחילות להופיע בועות בבלילה נוסיף לה סוכר בהדרגה עד לקבלת תערובת תפוחה ורכה.
בקערה בינונית נטרוף את החלמונים עם סוכר עד שנקבל בלילה אחידה. נוסיף שמן צמחי ואת מיץ התפוזים שסחטנו קודם, ונמשיך בטריפה עוד שתיים עד שלוש דקות. נאחד תערובת החלמונים אל תוך תערובת החלבונים בתנועות קיפול עדינות, ולאחר מכן נוסיף קמח, תמצית וניל ואבקת אפייה.
נעביר שני שלישים מהבלילה שהתקבלה לתבנית. לשליש הבלילה שנותר בקערה נוסיף אבקת קקאו ונערבב היטב. ניצוק את הבלילה החומה אל תוך זו הלבנה, ונערבב אותה מעט בעדינות בתנועות מעגליות כדי ליצור המראה הקלסי של עוגת שיש. נכניס את העוגה לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-40 דקות. כשהעוגה מצטננת מעט, נפזר עליה אבקת סוכר ונגיש אותה ישר לשולחן.
עוגת תפוחים הפוכה
עונת הסתיו לא מבשרת רק על סופו של הקיץ, היא גם מביאה בכנפיה את התקופה המשפחתית ביותר בשנה – חגי תשרי. ואיזו עוגה מתאימה יותר כדי לחגוג את תחילתה של השנה היהודית מאשר עוגת תפוחים? לפניכם מתכון לעוגת תפוחים הפוכה שהיא לא רק חגיגית ומרשימה במיוחד – היא אפילו טבעונית.
להכנת העוגה, נצטייד תחילה במחבת רחבה וגבוהה. נניח בתחתיה מייפל, שמן קוקוס, קינמון ותמצית וניל. נבשל את התערובת תוך כדי ערבוב על אש קטנה למשך מספר דקות עד שנקבל סירופ סמיך. נטעם ונתקן את הטעמים לפי הצורך. נקלוף ונפרוס תפוחי גרני סמית לפרוסות דקות, נוסיף אותם למחבת ונערבב אותם כך שכל הפרוסות יתכסו היטב ברוטב. נמשיך בבישול למשך כשלוש דקות נוספות.
ניקח תבנית עגולה ונרפד אותה בנייר אפייה. ניצוק עליה את הסירופ ומעליו נסדר את התפוחים במעגלים קונצנרטיים יפים. נערבב בקערה רסק תפוחים עם סוכר, שמן וחלב קוקוס. נוסיף קמח, סודה לשתייה, אבקת אפייה וקינמון ונערבב עד לאיחוד בלבד. נוסיף מעט חומץ תפוחים, נערבב את התערובת וניצוק אותה על גבי התפוחים שבתבנית. נכניס לתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 170 מעלות למשך כ-40 דקות.
נוציא את העוגה מהתנור ונניח לה להצטנן לגמרי. נהפוך את התבנית בזהירות ובמהירות על גבי צלחת שטוחה ורחבה, נטפח עליה כמה פעמים ונסיר אותה. נגיש את העוגה לשולחן לצלילי ההשתאות של האורחים.
עוגת פקאן בחושה
אין כמו עוגות בחושות כדי לסגור פינה ביום סתווי קריר. הן קלות ומהירות להכנה, והכי כיף לאכול אותן חמות ישר מהתנור. וכדי לחגוג את הפקאנים המבשילים כעת על העצים, מצאנו לכם מתכון מושלם לעוגת פקאן מפנקת וסתווית במיוחד.
בקערה גדולה נערבב ביצים עם סוכר, שמן, קקאו, יוגורט וסוכר וניל. נוסיף קמח תופח ונערבב עד הטמעה. נוסיף פקאנים קצוצים ונערבב עוד מעט. ניצוק את הבלילה לתבנית משומנת, ונסדר מלמעלה אגוזי פקאן חצויים. נאפה את העוגה בטמפרטורה של 180 מעלות למשך כ-40 דקות, או עד שקיסם שננעץ בה יוצא יבש.
נוציא את העוגה מהתנור, נקרוץ בה חורים בעזרת קיסם וניצוק עליה סירופ מייפל. נגיש אותה חמה או קרה לצד כוס שתיה חמה.
תמונה: pixabay