שירה נחושתן ביטון, דיאטנית קלינית במתחם הרפואה של הגליל מדיקל טופ עם מספר טיפים שיהפכו את צום יום הכיפורים לקל הרבה יותר. לדבריה: "לרבים מאיתנו יש נטייה להיערך גופנית לצום ביום הצום עצמו. אך הדרך הטובה והבריאה ביותר עבור הגוף שלנו היא להתכונן אליו כ-48 שעות לפני תחילתו"
לדבריה, כבר יום-יומיים לפני יום הצום מומלץ להפחית את כמות צריכת הקפאין הנמצאים בקפה, תה, שוקו קולה וכו'. כמו כן, מומלץ לאכול ארוחות קטנות תכופות ומאוזנות והקפידו על שתייה של לפחות 10 כוסות מים ביום והימנעו מצריכת ממשקאות ממותקים/ מוגזים/ אלכוהוליים.

בארוחה המפסקת:
- כדאי לאכול מזון עשיר בפחמימות מורכבות, אשר תורמות לתחושת שובע. הפחמימות ימלאו את מאגרי הגליקוגן שבכבד ויכינו אותנו ליום הצום עם מחסנים מלאים באנרגיה. כדוגמת: לחם מחיטה מלאה, בטטה, פסטה מלאה, אורז מלא, בורגול, כוסמת וכו'.
- מומלץ להימנע מאכילת קטניות וממזונות ממשפחת המצליבים (כרוב,כרובית,ברוקולי…),שעלולים ליצור נפיחות בבטן וגזים.
- חשוב ללעוס טוב את המזון ולאכול לאט כדי להימנע מתחושת שובע מהירה מידי ותחושות של אי נוחות וכאבי בטן לפני הצום.
- בסעודה מפסקת להפחית טעמים מלוחים, חריפים או מתובלים יתר על המידה.
- כדאי לשלב בארוחה מזון המכיל שומן כמו- שמן , טחינה , אבוקדו וכו' על מנת להאט את קצב התרוקנות הקיבה ולתרום לתחושת שובע.
- במהלך כל היום וגם בארוחה המפסקת מומלץ לשלב חלבון איכותי – דג, עוף, בקר, ביצה, טונה, גבינות לא מלוחות, טופו שעוזרים גם כן לתחושת השובע.
- לא כדאי לאכול כמויות גדולות מידי בארוחה כדי להימנע מתחושת נפיחות וכבדות.
ומה לגבי פתיחת הצום? "כדאי להתחיל עם שתייה בטמפ' החדר, לדוגמה- תה, כדאי לספק לגוף אנרגיה זמינה ולכן מומלץ להתחיל אכול פרי טרי או פרוסת לחם עם ריבה או דבש או פרוסת עוגה\עוגייה יבשה. לאחר כשעה מומלץ לאכול ארוחה קלה-המשלבת פחמימות, חלבונים כמו לחם, ביצה, גבינות, מרק וכמובן הוסיפו ירקות עשירים בסיבים תזונתיים. יש להימנע ממזון כבד או מטוגן שעלול לגרום לבחילות, צרבות".
זכרו : הצום אינו דרך להורדת משקל, אמנם במהלך הצום אנו מאבדים משקל, אך רובו נובע מאיבוד נוזלים. חשוב לחזור ולשמור על שגרת אכילה מאוזנת, מסודרת ובריאה.
גמר חתימה טובה!!!