כולנו חווים בימים טרופים אלו של מלחמה כאוס רגשי, עצב גדול, פחד קיומי ותחושות של לחץ וחרדה. האמרה נפש בריאה בגוף בריא תקפה גם בהיפוכה, כאשר הנפש נמצאת במצב מצוקתי, הגוף עלול להיות לא בריא כתוצאה משינויי הרגלי אכילה והתופעות עלולות להשפיע על תהליכים מטאבוליים שיגרמו להשמנה או ירידה במשקל בצורה חדה. כמו כן, סממנים פיזיים עלולים להיראות על עור הפנים, לגרום נדודי שינה, נשירת שיער וכן הלאה. אם כן, מה עושים בכדי להתגבר על רגשות אלו, להפחית מתחים ולדאוג לבריאות הנפש והגוף? התייעצנו עם מומחים מתחומים שונים בכדי לשפוך אור על התופעה ואספנו כמה דרכים שיעזרו לנו לנשום ולהירגע. לחץ וחרדה הם מצבים נפשיים אשר במצבים קיצוניים יכולים לקבל סממנים פיזיים. המושג לחץ הוצג לראשונה במאה ה- 14 במטרה לבטא קושי, מצוקה, צרה, סבל ומכאוב. לחץ הוא קשר דינמי בין האדם לסביבה והוא נובע כתוצאה מחוסר איזון בין דרישות הסביבה לצרכיו ומשאביו של האדם. חרדה היא מצב פסיכולוגי ופיזיולוגי שבו האדם חש פחד ואי שקט פיזי ונפשי, בשל מחשבה שמשהו רע עומד לקרות. כשאדם נמצא במצבי לחץ וחרדה ההשפעות כאמור לעיתים עוברות מהמישור הנפשי אל זה הפיזי. החיבור בין גוף ונפש בא לידי ביטוי בהשפעה של מצבים רגשיים על תפקוד פיזיולוגי. מתח לדוגמא יכול להתבטא באופן פיזי על ידי הופעתם של בעיות עור. החל מכאלו קטנות כמו יובש ופצעונים ועד מהותיות כמו פסוריאזיס ואקזמה. מומחים מכנים את התופעה psychodermatology ,שכבר הפכה לתחום מחקר נפוץ במחלקות דרמטולוגיות רבות בבתי חולים ברחבי העולם. "באם סימני הלחץ והחרדה כבר נתנו אותותיהם פיזית בעורנו, חשוב לזהות את הפגיעה ולהגיב בהתאם", מסביר דניאל ששון, כימאי במותג הקוסמטיקה והטיפוח ריבורן. ל"השבוע בנתניה": "כך למשל, לחץ עלול להגביר באופן דרמטי את הורמון הקורטיזול שפוגע בלחות העור ולכן פעמים רבות העור מגיב ביובש קיצוני. לעור יבש ניתן להתאים טיפול באמצעות מוצרים ייעודיים העשירים בלחות. במידה והעור מתכסה בפצעי אקנה ניתן להשתמש בג'ל טיפולי שמייבש פצעים שמייבש ומחטא ומזרז את תהליך הריפוי. במידה ובעיות העור משמעותיות יותר כדי להתייעץ עם רופא".
"עם זאת", מוסיף ששון, "אל לנו לחכות שהמתח והחרדה יתבטאו פיזית בגופנו ועלינו להקדים תרופה למכה. מעבר להיותם של מוצרי טיפוח טובים לעור, עצם המריחה, הריחות הטובים שעוטפים אותנו והעובדה שאנו לוקחים כמה דקות של פסק זמן משגרת היום הלחוצה, כבר יש בהם בכדי להרגיש טוב יותר ולהקנות לנו שקט נפשי שחשוב כל כך בתקופה זו ".
נוסף לכך קיימים כיום מוצרי קוסמטיקה עם רכיבים שתפקידם לשחרר מתח ולהפיץ תחושות של ניחוחות, רכות ורוגע בתווי הפנים. מוסיף אסף זעירא, דוקטור לחקר המוח וסמנכ"ל חברת הקוסמטיקה הישראלית- בינלאומית מעבדות היקארי. "כאלו הן למשל אצות השלג שמקורן בפסגות הקרח השוויצריות בהן מולקולות ייחודיות המפיגות מתח ומשיבות לעור את הזוהר הטבעי. דוגמא נוספת הוא צמח מרפא בשם ארניקה, הנמצא בשימוש רפואי מהמאה ה- 16, המכיל לקטון בעל תכונות אנטי דלקתיות ויעיל מאוד בהרגעת העור.
מעבר לעולמות הטיפוח ישנם הרגלים נוספים הנחשבים כמאזני מתח ומעודדי רוגע ושלוה שניתן לאמץ לשגרת היומיום. בין אלו למשל, פעילות ספורטיבית קבועה שמשחררת אנדורפינים, עיסויים על ידי מטפל אנושי או אפילו מכשירים טכנולוגיים ביתיים, טכניקות אלטרנטיביות שונות להרפיית הנפש כמו תרגול יוגה או מדיטציה ואפילו יציאה לסיבוב קטן מחוץ לבית. לאלו ניתן להוסיף גם הקפדה על שינה טובה ומספקת בשעות קבועות שחשובה מאוד, ריח טוב ואהוב בבית שביכולתו להרגיע ושימוש בפריטים מלטפים ומפנקים, במיוחד בעונת החורף. דרך נחמדה להעלות את מצב הרוח היא מידי פעם לפנק את עצמנו במתנה קטנה שלא חייבת להיות יקרה, אבל תגרום לנו לתחושה טובה.
עניין נוסף בו לחץ וחרדה עלולים לתת אותותיהם ברמה הפיזית נגרם כאשר התזונה לא מסודרת ולקויה. מתח עלול להוביל לבעיות בריאותיות שונות, כולל החלשת המערכת החיסונית, בעיות עיכול ועוד. כולנו, מפחיתים ביציאות החוצה, הריכוז פוחת וגם הסבלנות. התמקדות באכילה נכונה ובריאה היא לא רק מקיימת את הגוף אלא, גם מזינה את הנשמה. ד״ר איה בן שלום, מנחה בכירה בחלי ממן, מייסדת רשת המתמחה באורח חיים בריא מסבירה כי : "תזונה מאוזנת יכולה לעזור למתן את השפעות הלחץ על ידי שילוב מרכיבים תזונתיים חיוניים. לכן, ארוחה ביתית מאוזנת המבוססת על ירקות, פירות, דגנים מלאים ומזונות דלים בשומן תעזור לנו להרגיש טוב עם עצמינו בזמן המלחמה ומיד לאחריה."
תמונה ראשית: טיולים ופעילויות מהנות אחרות להסחת דעת- כלי רב תכליתי לדרמן מדגם סיגנל, 669 שח, להשיג בלעדית ברשת למטייל, יחצ חול