בשבועיים הראשונים לשנת 2022 נהרגו 12 בני אדם – חמישה מהם, כמעט מחציתם – הם הולכי רגל
מאת יקיר ישראל
מנתוני עמותת אור ירוק המבוססים על נתוני הלמ"ס עולה כי בשנת 2021 (ינואר-נובמבר) נפגעו בתאונות דרכים 2,503 הולכי רגל, רובם המוחלט (2,350) נפגעו בתחומי הערים והישובים. 91 הולכי רגל נהרגו בעשרת חודשי השנה הראשונים של שנת 2021, מהם 59 נהרגו בתאונות בתחום העירוני – יותר מהולך רגל הרוג בכל שבוע בממוצע. בעשור האחרון נפגעו בתאונות דרכים בתחום העירוני למעלה מ- 30 אלף הולכי רגל, מהם 702 נהרגו ו-5,612 נפצעו באורח קשה.
התחום העירוני מוכר כזירת היפגעות ידועה של הולכי הרגל וכך מתוך כ- 32,017 הולכי הרגל שנפגעו בתאונות דרכים בעשור החולף (2012-נובמבר 2021), 31,445 נפגעו בזירה העירונית – בתחומי הערים והישובים.
הולכי הרגל הם אוכלוסייה חלשה ופגיעה מאחר ומערכת התחבורה בישראל, כמו במדינות אחרות, תוכננה ברובה מנקודת מבטו של המשתמש ברכב, ללא התחשבות ממשית בצרכים של ההולכים ברגל. ישראל היא מהמדינות שבהן שיעור הולכי הרגל מכלל ההרוגים הוא גבוה מאוד בהשוואה לממוצע במדינות אחרות, נתון הדורש התייחסות ממוקדת ופתרון לבעיה.

היפגעותם של הולכי הרגל עשויה להתגבר בשנים הקרובות בשל הריחוק החברתי הנובע מוירוס הקורונה וצמצום השימוש בתחבורה הציבורית. לכן, יש לפעול ביתר שאת לצמצום היפגעותם של הולכי הרגל בתאונות דרכים, כאשר במקביל יש לעודד יותר ויותר אנשים ללכת ברגל במקום לנסוע ברכב הפרטי.
ממצאים עיקריים מדו"ח שהפיקו באור ירוק בשנת 2021:
· האזרחים הוותיקים מהווים כ-11% מכלל האוכלוסייה אבל נהרגים כמעט פי ארבעה יותר כהולכי רגל.
· חודשי הקיץ וחגי תשרי מאופיינים בעליה במספר הולכי הרגל ההרוגים בהשוואה לחודשי החורף.
· ימי ראשון וחמישי הם הימים המסוכנים להולכי הרגל.
· 18:00-19:00 היא השעה המסוכנת ביותר להולכי הרגל.
· 70% מהולכי הרגל שנפגעו – בשל אי מתן זכות קדימה.
· אי מתן זכות קדימה להולך הרגל – הסיבה השנייה לתאונות דרכים קטלניות.
· תצפית מתנדבי עמותת אור ירוק –ב-59% ממעברי החציה שנבדקו אין פסי האטה.
· דו"ח של המועצה האירופית לבטיחות בדרכים: ישראל במקום הרביעי והגרוע בשיעור הולכי הרגל ההרוגים מתאונות דרכים.