מערכת החינוך בעיר, בהובלתה של טובה דולב, ראש מינהל החינוך, ערוכה לפעול בשנה"ל תשפ"א, ע"פ מתווה השם דגש על מניעת התפרצות הקורונה.
ראש העיר, מריים פירברג-איכר, מבינה ששנת הלימודים הקרובה שונה מכל קודמותיה. נגיף ושמו "קורונה" משנה את המציאות. בשיחה מפורטת היא מספרת לנו על ההיערכות מיוחדת .
כיצד נערכים לפתיחת השנה ?
במהלך הקיץ כל מובילי החינוך בעיר, התכוננו ללמידה משולבת בכיתה ובבית, תוך כדי ההתאמות הנדרשות לצרכים של כל גיל ואפיון. אין ספק שלפנינו שנה מאתגרת ושונה עם הזדמנויות לייצר שינויים, התאמות והתחדשות תוך כדי תנועה.
כראש עיר עקבתי מקרוב והייתי בקשר רציף עם ראש מינהל החינוך ומנהליה, לבחון, לספק ולתמוך בכל דרישה ומענה כך ששנה"ל תפתח בהצלחה. כמו כן הונחו כל אגפי הגיל במנהל החינוך להקדיש את הימים הראשונים לאיתור תלמידים הזקוקים למתן מענים רגשיים, שכן בעיניי חשוב מאוד לזהות תחילה מה מצבו הרגשי של כל תלמיד וכן מה מצבו החברתי והמשפחתי.
איך נרתם משרד החינוך לחזרה המיוחדת?
השר, המנכ"ל והצוותים שלהם הגיעו ערוכים ומוכנים עם מתווה ברור ומפורט הכולל גם סל משאבים לטובת התלמידים וסגלי ההוראה.
מחמם את הלב לראות איך דווקא בתקופה כל כך עמומה ושונה, הוגשה תכנית סדורה ובה אתר דיגיטלי בשם "לומדים בביטחון", המכיל תכנית פדגוגית הכוללת את כל המתווים התפעוליים לניהול מערכת החינוך בשגרת הקורונה.
מעבר לדגש על צמצום פערים לימודיים ותרגול של למידה דיגיטלית, ניתן דגש מיוחד לאופן קליטתם של כל התלמידים המתחילים מסגרות לימוד חדשות: ישנה התייחסות לקליטת גילאי 3 באופן הדרגתי, חלוקה לקבוצות והליך היפרדות הילדים מהוריהם, כך גם ניתנה התייחסות מיוחדת ונפרדת לקליטת תלמידי כיתה א'. לתלמידי כיתות ז' ו –י' – משרד החינוך סיפק למורים מגוון פעילויות להיכרות ופעילויות להגברת החוסן ואיתור קשיים.
מהם המכשולים שהיה צריך לפתור השנה?
קיים מחסור גדול בכוח אדם בעיקר בגיל הרך למילויי מקום.
כמו כן אנשי מינהל החינוך טרודים עדיין בהסדרת ציוד מחשבים ואמצעי קצה לתלמידי העיר וכן ברכישת ציוד מיגון מפני הידבקויות בקורונה.
גם בניית מערך ההיסעים, בשל המתווה החדש הרבה יותר מורכב וקשה. נראה שנתחיל את השנה רק בהסעות של ילדי החינוך המיוחד, כאשר מערך ההיסעים האחר יתאפשר רק לאחר החגים ובשלב זה נאפשר לתלמידים מימון כרטיסיות.
מינהל החינוך שם דגש חזק על פיתוח מיומנויות רגשיות-חברתיות בכל שכבות הגיל וברוח זו אף נקיים את הכנס השנתי אותו אנו נוהגים לקיים בכל פתיחת שנה. אנחנו נפעיל תכנית עירונית תלת שנתית בשיתוף עם "מרכז חוסן", שמטרתה להקנות לצוות החינוכי ולתלמידים מגיל טרום חובה ועד ביה"ס התיכון, כלים פסיכו-חינוכיים להתמודדות עם מצבי לחץ.
גם הפיתוח המקצועי של כל אנשי השטח: גננות, סייעות, מורים, מנהלה – יהיה בדגש על טכנו-פדגוגיה (הוראה ולמידה מרחוק) ועל מיומנויות של חוסן – נושאים שרלבנטיים לתקופה.
האם מורגש החשש בקרב ההורים ?
אני יודעת שצוות מינהל החינוך בקשר רציף עם ההורים. ראש מינהל החינוך קיימה מספר מפגשי זום עם נציגות הורים סביב נושאים שונים ונציגי ההורים גם מוזמנים לכנס השנתי של מינהל החינוך. יחד עם זאת, להורים ישנן שאלות רבות כיצד, איך והאם בכלל תפתח שנה"ל. מרבית השאלות הן של הורים לילדים המתחילים מסגרת חינוכית חדשה, כמו: ילדי הגיל הרך, כניסה לכתה א', המעברים לכתה ז' ו – י'.
ההורים מודאגים ובצדק מההחלטה שתלמידי כתות ה' – י"ב ילמדו רק יומיים בשבוע פנים אל פנים ובשאר הימים למידה מקוונת. אצלנו לשמחתי הרבה, מרבית המנהלים מצאו פתרונות לתת מענה לימודי בתוך כתלי ביה"ס מעבר ליומיים.
בואי נעבור לחצי הכוס המלאה, מהי ?
כל נושא הלמידה הדיגיטלית התפתח בצורה מדהימה. ישנה יותר שיתופיות בלמידה, כאשר מנהלים, מורים ותלמידים למדו מהר מאוד את השימוש בלמידה אחרת. והכי מרגש בעיניי לגלות שדווקא בתקופה של ריחוק חברתי, אנו עדים לסולידריות חברתית: נוצרו הרבה יוזמות מקומיות לדאגה לאוכלוסיות חלשות, התייחסות ומענים לדור השלישי, תרומות למעוטי יכולת, ביקורים אצל קשישים בודדים, ציון ימי הולדת ועוד.
ברכת ראש העיר לפותחים את שנת הלימודים
בשל התקופה בה אנו נמצאים, אתאים ברכתי למצב ולנושא המרכזי אותו בחרו אנשי החינוך: "חוסן בחינוך" – עבודת ההוראה נעשית בד"כ "מאחורי דלת סגורה". המורה סוגר את דלת הכיתה ואיש מהשותפים אינו יודע מה קורה שם.
ג'ון גודלר, אחד מחוקרי החינוך המובילים בארה"ב, כתב שהמורה הוא אדם בודד – מול כיתתו, מול עמיתיו המורים, מול ההנהלה, מול ההורים. בהוראה ממש יש מעט עבודת צוות ומעט שיתוף בידע ובתובנות. היום בעידן הקורונה, אני מרגישה שדווקא מתוך הסגירות נוצרה למרבה הפלא פתיחות.
אני רוצה לאחל לכל הצוותים החינוכיים, לתלמידים ולקהילת ההורים –
לפתוח יותר את הלב והרגשות, להביע חרדה, גאווה, שמחה, התעלות, כעס ועלבון.
איכות ההוראה תהיה הרבה יותר איכותית ובעלת השפעה אם תיעשה גם עבודה והתייחסות לעבודה הרגשית של הלמידה וההנעה.
"דלתות" הכיתה נפתחו ויחד איתן הלב !
בהצלחה לכולנו בכל האתגרים החדשים הרובצים לפתחנו.
קרדיט צילום תמונה ראשית: רן אליהו