אדם שסיים תואר שני בפסיכולוגיה והוסמך לשם כך, הינו פסיכולוג תעסוקתי. לא בכדי זהו תחום שלם במסגרת תואר שני בפסיכולוגיה. הפסיכולוג התעסוקתי יכול לסייע לאנשים רבים במגוון תחומים הקשורים לאדם ועבודתו, לימודיו ויחסיו במקום העבודה. בעשורים האחרונים, יותר ויותר אנשים פונים לפסיכולוגיים תעסוקתיים, ובכתבה זו נסביר על תפקידם ומתי ניתן להיעזר בהם.
מיהו בכלל הפסיכולוג התעסוקתי?
תואר שני בפסיכולוגיה חובק בתוכו מספר תחומים. הפסיכולוגיה הקלינית שרובנו חושבים עליה, אם על סמך ניסיון ואם בגלל שנחשפנו אליה בסרטים וסדרות, מטפלת בסוגים שונים של בעיות נפשיות. הפסיכולוגיה החינוכית מתמקדת ברווחתם הנפשית של ילדים ובני נוער במרחבים שונים. הפסיכולוגיה התעסוקתית עוסקת בייעוץ, טיפול ואבחון של תהליכים שונים שבממשק בין הפרט, הקריירה והארגון, ומדובר בתחום מורכב ומפותל. אם כך, עולה השאלה באילו מצבים כדאי לפנות לפסיכולוג תעסוקתי?
ייעוץ ובחירת תחום לימודים או מקצוע
עד היום, אחת השאלות שכמעט כולנו מתמודדים איתה ולא אחת במהלך חיינו, הינה השאלה "מה נרצה לעשות כשנהיה גדולים?". אנשים רבים פוגשים את השאלה הזו בבחירת תחום הלימודים, במהלך מיונים למקומות עבודה שונים ועוד. בחירת מקצוע לימודים או קריירה הינה בחירה מאתגרת, אשר חוץ מתכונות וכישורים אישיים, מושפעת מדברים רבים אחרים כמו זמינות למקצוע, השתכרות ועוד. אנשים רבים מתחבטים עם שאלות רבות בנושא ולעיתים בוחרים לא נכון ומצטערים על כך בעתיד. ייעוץ תעסוקתי הינו תהליך שמסייע לאדם להתמודד עם שאלה זו ומכווין אותו לתחום הנכון ביותר עבורו. זוהי סיטואציה מאוד שכיחה שבגינה אנשים בוחרים ללכת לייעוץ תעסוקתי.
אבחון ומיון כוח אדם בחברות
התייעצות נוספת עם פסיכולוג תעסוקתי קשורה לאבחון ומיון כוח אדם. בשונה מייעוץ תעסוקתי, פה מדובר בזווית אחרת – מזווית המעסיק. במחלקות גיוס רבות בקרב חברות, בארגונים ומשרדי ממשלה בארץ ובעולם, עובדים פסיכולוגים תעסוקתיים, אשר משתלבים יחד עם גורמי המקצוע בתהליכי המיון. זאת על מנת להבטיח שבנוסף לפן המקצועי, המועמדים המתקבלים לעבודה מתאימים למרקם הארגוני. זהו מקרה נוסף שבו ניתן להתייעץ עם פסיכולוג תעסוקתי.
מחלקת משאבי אנוש בארגונים שונים
סוג נוסף של התייעצות יכול להתקיים לאחר שלב הקבלה לעבודה. בשנים האחרונות כמעט בכל חברה גדולה ומובילה במשק הישראלי ובעולם ישנו פסיכולוג ארגוני ותעסוקתי. עבודתו מגוונת ומשפיעה רבות על פעילות החברה, ויכולה לנוע מייעוץ פרטני לעובדים, עד לייעוץ והכוונה של החברה והמנכ"ל בכל מה שקשור לכוח האדם, ועוד.
לסיכום
ראינו שיש מספר רב של סיבות להתייעצות עם פסיכולוג תעסוקתי, בין אם מדובר באדם יחיד ובין אם מדובר בחברה או ארגון. יש כמובן נקודות נוספות במהלך החיים שבהם ניתן לפנות לפסיכולוג תעסוקתי, כמו במקרים של שינוי קריירה, שילוב בשוק העבודה לאחר חופשת לידה, עבודה כעצמאיים והכוונה ומקרים רבים נוספים. ניתן לומר שמדובר בתחום מעניין ומרתק שהינו בעל השפעה רבה הן על החיים של אינדיבידואלים והן על ארגונים וחברות.