עוד הרבה לפני כיתה א': תלמידי ישראל מתחילים להרכיב משקפיים בגיל צעיר יותר ביחס לעולם – כך עולה מסקר מקיף על מגפת קוצר הראייה. וכן, יש קשר להתמכרות למסכים ויותר שעות שהיה בבית
מאת ברק גולן
אם היה נדמה לכם שילדי ישראל מרכיבים משקפיים בכמויות גבוהות מאי פעם ובגילאים צעירים יותר ויותר, מגיע סקר חדש ומאשש את הנתונים. לפי הסקר, מגפת קוצר הראייה העולמית לא פוסחת על ישראל, כשהגיל שבו הילדים מתחילים להרכיב משקפיים רק הולך ונהיה צעיר יותר.
הסקר החדש, שנערך בקרב 833 הורים לילדים בגילאים 6-18, מעלה נתונים מדאיגים במיוחד. כמעט בכל בית שני בישראל (45% מבתי האב), לפחות אחד מהילדים מרכיב משקפיים כאשר 70% מהם מתחילים להרכיב משקפיים לפני גיל 14.

יתרה מזאת, 17% מהילדים שמרכיבים משקפיים מתחילים זאת עוד מתחת לגיל 6, 24% בגילאי 6-8. ככל שהגיל בו מתחילים להרכיב את המשקפיים מוקדם יותר כך הסיכוי שהילד יזדקק למשקפיים עם מספרים גבוהים גדל ובמקביל גדלים גם הסיכונים הבריאותיים.
הסקר הצביע גם באופן ברור על הקשר בין העובדה שבני בית אחרים מרכיבים משקפיים לסיכוי שגם הילד יזדקק לאמצעי תיקון ראייה בבוא העת: במשפחות בהן הילד הקטן מרכיב משקפיים, גם 59% מהאמהות זקוקות לתיקון ראייה, 37% מהאבות וכן 21% מהאחים הגדולים (18+).
לא מודעים
נתון מדאיג שעולה מהסקר הוא, כי פחות ממחצית ההורים (49%) מודעים לסיכונים העתידיים של קוצר ראייה וקרוב ל57% מההורים כלל לא מודעים לטיפולים לעיכוב קוצר ראייה. לעומת זאת נתון מעודד הוא כי 75% מהילדים רואים לפחות אחת לשנה רופא עיניים, ו-72% הולכים לאופטומטריסט אחת לשנה.
עניין חברתי
מגמה גוברת אצל ילדי ישראל היא מעבר לעדשות, כאשר המניע למעבר עבור הילדים הוא חברתי. 46% מהילדים לא אהבו את המראה שלהם עם משקפיים, 25% רוצים לבצע פעילות ספורטיבית בקלות, 17% מבצעים את המעבר לעדשות בשל חוסר נוחות עם המשקפיים ו-8% בשל קושי חברתי. יחד עם זאת 15% מההורים הצהירו כי לא ירכשו עדשות מגע בשל חשש כי הן מסוכנות לעיניים.
ומה עומד מאחורי ההחלטה איפה לקנות לילד משקפיים או עדשות? למרבה ההפתעה רק 18% הולכים לאופטיקה בעקבות המלצת רופא העיניים, 19% בעקבות היכרות אישית עם אנשי האופטיקה ו-16% בעקבות המלצה של משפחה/חברים. שכן הסיבה שהכי מניעה הורים ישראליות ללכת למקום מסוים היא דווקא המבצעים (40%).
הקשר למסכים
בנוסף מגלה הסקר כי 62% מהילדים שמרכיבים משקפיים צופים יותר משלוש שעות ביום בתכנים דיגיטליים וכי הורים לילדים שמרכיבים משקפיים ציינו שהילדים שלהם צופים בתדירות גבוהה יותר בתכנים דיגיטליים בהשוואה להורים לילדים שלא מרכיבים משקפיים.
כמו כו, 56% מהילדים נחשפים לאור יום עד שעתיים ביום בלבד, מה שמחקרים רבים הוכיחו כמשפיע על התפתחות קוצר ראייה.
"ניתן לצמצם את תופעת הידרדרות הראייה באמצעות מתן כלים חינוכיים להורים והגברת פעילויות מחוץ לבית תחת כיפת השמיים", מסבירה אורטל סבג אופטומטריסטית ומנהלת חטיבת מחקרים ב- Coopervision ישראל, חברת עדשות המגע שאחראית לסקר המקיף שנועד לבחון את היקף הידרדרות הראייה בקרב ילדי ישראל ואת מודעות ההורים לנושא.