רבות דובר על המושג "אורח חיים בריא" או בשמו הסקסי: "וולנס" (wellness) , דווקא עכשיו – חול המועד – זמן חופש לשינוי מחשבה וקניית הרגלים בריאים
אז על מה כדאי לשים לב ?
מאת עינב בורשטיין – מדריכת כושר ויועצת תזונה טבעית לחברת הרבלייף
נולדנו לזוז! תאמינו או לא – זה מגובה מחקרית. על פי דניאל וולפרט, מדען מוח ומהנדס, המוח קיים והתפתח מסיבה אחת בלבד: ליצור ולשלוט בתנועה הסתגלותית ומורכבת. וולפרט מציג לדוגמא את הקואלה, שבשל העובדה שסיגלה את מערכת העיכול להשגת האנרגיה מעלי האקליפטוס ובכך צמצם את מידת התזוזה שלו, המוח מבחינה אבוציונלית התכווץ. מכך הסיק כי יש קשר בין מוח גדול וחיוני לבין הוצאה לפועל של תנועות מורכבות והגברת דופק. ממצא זה נתמך בשורת מחקרים מהשנים האחרונות שהעלו כי אימון גופני משפר את יכולת הלמידה, את מצב הרוח ומוריד את רמות הלחץ ואת רמות החרדה באופן דרסטי.
מה חשוב לדעת לפני שמתחילים לזוז?
- כשהמטרה היא הורדת משקל, כדאי להתאמן בבוקר על קיבה ריקה. מדוע? כיוון שלגוף יש 2 סוגי דלקים בהם הוא משתמש להפקת אנרגיה: גלוקוז (סוכר) ושומן. ברירת המחדל היא גלוקוז, הגוף כמכונה מטבולית חסכונית מבין שעל מנת "לשרוף" 100 גרם של גלוקוז הוא צריך פחות חמצן מאשר שריפה של 100 גרם שומן לכן תמיד יעדיף לשרוף גלוקוז.
כשאנו קמים בבוקר אחרי צום של כמה שעות, מאגרי הגליקוגן בגוף (שם מאוחסן הגלוקוז) מדוללים ולגוף לא תהיה ברירה אלא לשרוף שומן.
- רצוי לשלב פעילות אנאירובית (עבודה קצרה ומאומצת על השרירים) ואירובית (ריצה, הליכה, שחייה) יחד. הגוף הוא מכונה חכמה וכשהוא מבחין שלא נעשה שימוש בשרירים (כשבוחרים פעילות אירובית בלבד) הוא מתחיל לפרק אותם והתוצאה ירידת מסת הגוף הרזה.
- חשוב לאמץ ספורט שאוהבים ובכך להגדיל את סיכויי ההתמדה. מחקרים מצאו שההבדל בין אנשים שמצליחים לשמר "אורח חיים בריא" לבין כאלה שנוטשים אותו לאחר כמה חודשים טמון, בין היתר, בהתמדה בביצוע אימון גופני.
אוכל
קצרה היריעה מלהכיל את המורכבות, והיחסים הבלתי מאוזנים שלנו עם האוכל. כדי שיהיה קל יותר להחזיר את השליטה לידיים:
- אמצו לעצמכם חוק – כל מוצר שאתם אוספים מהמדף, לא נכנס לעגלה לפני שעבר בדיקת רכיבים. אתם התזונאים והיועצים של עצמכם. מוצרים שמכילים פחמימות ריקות (קמח לבן), סוכר או חומרים משמרים שנראים לכם חשודים – החזירו.
- החליפו ארוחה אחת של פחמימות ביום, בשייק פירות. זה כבר לא סוד, שהגורם העיקרי להשמנה הן הפחמימות הריקות – הכריך, או הקורנפלקס המעובד. שייק פירות/ירקות שמכיל את הרכיבים הנכונים: פירות/ירקות, עלים ירוקים, חלבון ושומן איכותי הוא תחליף מצוין לארוחת בוקר מזינה.
- אכלו רק כשאתם רעבים! הרמב"ם מכנה את זה "הרעב הצודק". כשאנו אוכלים יותר ממה שאנו צריכים, הגוף, יאגור את האוכל העודף כשומן. אם אתם מרגישים שאתם משועממים, עייפים או סתם מחפשים סיבה לקום מהכיסא נסו לעשות הליכה קצרה, אפילו מסביב לבניין של מקום העבודה, תתפלאו כמה זה עוזר.
- אכלו לאט. ככל שנאכל לאט יותר כך נהייה שבעים מהר יותר, זאת הודות להורמון הלפטין המכונה: "הורמון השובע" המופרש כ- 20 דקות לאחר תחילת הארוחה.
- שבעתם? יופי. אז זהו, שלא בדיוק. אם אתם מרגישים שבעים זה אומר שאכלתם יותר מדי. חישבו על מערכת העיכול כמכונת כביסה, שכשמעמיסים עליה יותר מדי – הבגדים לא יוצאים נקיים, ובמקרה שלנו האוכל לא מתעכל כראוי. אז מתי מומלץ להפסיק לאכול? כשאנו מרגישים שיש לנו מקום לעוד כ- 1/4 מהכמות שאכלנו.
שינוי מחשבה
הצלע השלישית והחשובה באורח החיים בריא. מה זו התודעה ולמה היא חשובה כל כך?
תודעה היא כל מה שקיים במחשבתו ו־ו"בראשו" של האדם. לביטויים וקלישאות כמו: "מחשבות מייצרות מציאות" ו – "למחשבות יש כוח" יש, מסתבר, גיבוי מחקרי. חוקרים מאוניברסיטת ייל בארה"ב מצאו כי מבוגרים, שאינם מאמצים מחשבות סטריאוטיפיות לגבי גילם הביולוגי והקשר בינו לבין יכולותיהם הפיסיולוגיות יכולים לחיות 7 שנים יותר! לא פחות ממדהים!
- מ-ד-י-ט-צ-י-ה –הוכח שהתמדה של 10 דקות ביום, עושה קסמים בכל תחומי החיים.
- שינויים גדולים מתרחשים בצעדים קטנים! הסיבה שקשה לנו לבצע שינוי למרות שאנו יודעים שיועיל לנו היא שהמוח אוהב שיגרה והרגלים. כל שינוי כרוך בפחד שמייצר במוח "מצב חירום" המפעיל תגובה: 'fight or flight' – “לחם או ברח", כדי שלא תופעל תגובת ה "ברח" מהשינוי מומלץ לעשותו בשלבים.
צילום יחצ הרבלייף