סקר שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה עבור עמותת "מטב" בדק מה מצבם של בני הגיל השלישי בצל אירועי ה-7 באוק' ושנה של מלחמה בישראל. הסקר מגלה כי כ- 30.0% מבני ובנות הגיל השלישי מדווחים כי מצבם הכלכלי הורע בשנה האחרונה בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה, 63.6% אומרים כי חל שינוי לרעה במצבם הנפשי בשנה האחרונה, 69.3% מספרים כי בעקבות המלחמה יש הרעה בתחושת הביטחון האישי שלהם, 23.9% מעידים כי מצבם הבריאותי השתנה לרעה מאז המלחמה ו-24.7% מרגישים יותר בודדים מאז המלחמה.
בפילוח לפי איזור מגורים הנתונים מצביעים על כך כי מתוך אלה שהשיבו כי מצבם הכלכלי הורע בשנה האחרונה בעקבות המלחמה – 34.1% מתושבי המרכז ענו כך, 31.1% מתושבי איזור ירושלים, 29.1% מתושבי איזור השרון, 28.9% מתושבי הצפון ולבסוף 25.9% מתושבי הדרום שהשיבו כך.
המחקר נערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה, במסגרת סקר אינטרנטי ייעודי בקרב 568 בני הגיל השלישי – נשים בגילאי 62 ומעלה ו- גברים בגילאי 67 ומעלה. הסקר בדק מה מצבם הכלכלי, הנפשי והבריאותי לאור המלחמה בשנה האחרונה, האם יש הרעה בתחושת הביטחון שלהם והאם הם מרגישים בודדים יותר.
בישראל חיים כיום כ־1.2 מיליון אזרחים ותיקים שמהווים כ- 12.4% מכלל האוכלוסייה." אומר ליאור שטרסברג, מנכ"ל עמותת מטב, שיזם את הסקר. ל"השבוע בנתניה", " השנה האחרונה הייתה מורכבת וקשה במיוחד עבור האזרחים הוותיקים שלנו, שלא רק התמודדו עם אתגרי ההזדקנות המתמשכים אלא גם עם המציאות הקשה של המשבר הביטחוני הממושך בישראל. לאור המצב רבים מהאזרחים הותיקים חווים תחושת בדידות ופגיעות ובמיוחד אלה שפונו מבתיהם בצפון הארץ ומהעוטף והם מתגוררים כעת במלונות ובמגורים זמניים. הסקר שלנו חושף ירידה מטרידה הן ברווחתם הנפשית והן ביציבותם הכלכלית, כאשר רבים מביעים חרדה מוגברת ותחושת חוסר אונים. המלחמה שחקה משמעותית את תחושת הביטחון האישי שלהם, והותירה את חלקם בודדים ומוטרדים מתמיד. הממצאים הללו מדגישים את הדחיפות שלנו כמדינה וחברה להתגייס לטובת ציבור הוותיקים שקולם לא בהכרח נשמע. משרדי ממשלה, ארגוני חברה אזרחית, רשויות מקומיות חייבות להתגייס ויחד לפעול אל מול השבר שפוגע בכל אחד ואחת מאתנו, אבל ביתר שאת באזרחים הוותיקים, ולפתח מענים ושירותים ייחודים מותאמים כפי שידענו לעשות במשבר הקודם של שנות הקורונה.
האזרחים הוותיקים לימדו אותנו מהו חוסן ועוצמה לאורך השנה הקשה שעברנו. ולכן, חובה עלינו לוודא כי אף אוכלוסייה לא נשארת מאחור, על אחת כמה וכמה הדור שהקים ותרם כל חייו למדינת ישראל. "
נתונים נוספים שעולים מהסקר:
- פילוח לפי מיגדר – מצבן של נשים בנות הגיל השלישי הורע יותר בהשוואה לגברים. 33.4% מדווחות כי מצבן הכלכלי הורע לעומת 25.9% מהגברים . 71.4% מהנשים אומרות כי חל שינוי לרעה במצבן הרגשי, לעומת 54.2% מהגברים. יותר נשים מעידות כי חל שינוי לרעה בתחושת הבטחון שלהן בעקבות המלחמה 77.2% לעומת 59.6% מהגברים שהעידו כך.
· פילוח לפי גיל–מצבם של בני ה- 62-70 הורע יותר בגלל המלחמה לעומת בני ה-71+ . 32.9% מבני 62-70 מעידים כי מצבם הכלכלי הורע בשנה האחרונה, לעומת 26.7% מבני 71+ שהשיבו כך. 70.9% מבני 62-70 מעידים כי בעקבות המלחמה חל שינוי לרעה בתחושת הבטחון האישי שלהם, לעומת 67.5% מבני 71+ שהעידו כך.
· פילוח לפי רמת דתיות – מהסקר עולה כי מתוך אלה שהשיבו כי מצבם הכלכלי הורע, יותר חילוניים השיבו כך (33.5%), אחריהם הציבור המסורתי (31.4%) ולבסוף הציבור הדתי-חרדי (19.2%) שהשיבו כך. בנוסף, 78% מהחילוניים דיווחו כי חל שינוי לרעה בתחושת הבטחון האישי שלהם בשנה האחרונה לעומת 60.4% מהציבור המסורתי ו-50.7% מהציבור הדתי-חרדי שחשים כך.
אודות עמותת מטב
עמותת מטב הוקמה ב-1958 והיא הארגון הגדול והוותיק בישראל המתמחה בפיתוח ובמתן שירותים לאזרחים ותיקים. למטב מעל 50 סניפים ברחבי הארץ מקריית שמונה בצפון ועד אילת בדרום, והיא מעסיקה מעל 29,000 עובדים המעניקים שירות ליותר מ- 40,000 לקוחות.
תמונה: ליאור שטרסברג מנכל עמותת מטב 1 קרדיט שרית צרפתי