מפגשים מהסוג הפראי: איפה הכי כדאי לצפות בבעלי חיים בטבע הישראלי?

10 0

הטבע הישראלי משופע מקומות לצפייה בחיי הבר, היכן הכי כדאי לצפות בבעלי חיים בארץ?

שלומית דרור

ישראל משופעת במקומות בהן ניתן וכדאי לצאת ולתצפת על חיי הבר – ציפורים נודדות, צבים, שפנים ויעלים, נמיות וחולדים, צבועים, שועלים, דרבנים, וחזירי בר – את כל אלו ועוד תוכלו למצוא בין השבילים של המקומות שוקקי החיים בטבע הישראלי, אז למה אתם מחכים? ארגנו את כל הדרוש ליום תצפית מרגש שיכול להתחרות בכל תוכנית בערוצי הטבע ואל תשכחו להצטייד גם בשקית לאיסוף זבל, משקפת כובע ושתייה, נעליים סגורות, בגדים נוחים וביטוח חובה – ואתם מסודרים. הרכב חדש או שהביטוח פקע? ביטוח חובה אונליין מסדר אתכם בדקות.

ציפורי ישראל וגם ציפורים תיירות

ישראל יושבת על המפגש בין שלוש יבשות: אסיה, אירופה ואפריקה ומשמשת נקודה חשובה במסלולי ציפורים נודדות רבות. עונת הנדידה הגדולה אינה בשיאה אך חלק מאותן ציפורים נודדות בוחר להשתקע כאן בדרכו. דוגמה טובה לכך הם השקנאים הנודדים דרומה בסתיו וצפונה באביב. כמה מאות מהם בחרו להשאר כאן, בשמורות בהן תנאי הגידול טובים, המים והאוכל נמצאים בשפע והם אינם צריכים להוציא את האנרגיה הדרושה להשלמת המסע המפרך. מקום טוב לראות את אותם שקנאים הוא בשמורת החולה לצד מיני עופות רבים נוספים ששמחים על הדגיגים הגדלים עבורם בבריכות ההזנה ומינים חורפיים השוהים פה מהסתיו ועד האביב. אגם החולה ואגמון החולה הם שני מקומות בהם צפייה בציפורים היא לב הדבר, אך הם אינם היחידים, גם מקור החסידה שליד כפר רופין הוא אזור צפרות מובהק שבו מיני עופות רבים נצפים במשך השנה כולה. הציפורים אינן רק בצפון. באזור מעגן מיכאל ומרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע ניתן לראות עופות מים רבים – חסידות, ענפות, שחפים ואגמיות הם מראות שכיחים כאן. עופות מים נוספים אפשר וכדאי לראות גם בעין אפק שליד קריית ביאליק. מקומות טובים לצפייה בציפורים במרכז הם בפארק ראש ציפור  בפארק הירקון ובאגמון פולג שליד נתניה. הדרום גם הוא גן עדן לציפורים. מרכז הצפרות בקיבוץ לוטן פותח עולם לציפורים נודדות ומדבריות ובית ספר שדה חצבה יכיר לכם מקרוב את עולמם של הזנבנים, ובבריכות המלח מעט צפונית לאילת אפשר להתרשם בחורף מלהקת פלמינגו גדולה שהתמקמה שם. אתר צפרות מיוחד נמצא גם באילת וגם בו ניתן לצפות במיני עופות נודדים כמו גם עופות מים: כיסעורים, שחף קדוד-זנב, קנית אורז ובולבול לבן חיים.

יונקי הארץ

הארץ משופעת לא רק בציפורים. גם יונקים רבים שוכנים בשמורות הטבע – ולעתים גם מסתננים לערים. חזירי בר, לדוגמה, ניתן למצוא בכל אזור הצפון עד השפלה, אפילו בערים לא צפופות במיוחד ובערים גדולות כמו חיפה. יונקים רבים סיגלו התנהגות לילית בסביבת אנשים כך שניתן לרב לראותם רק בשעות הלילה, לאחר צאת המבקרים בשמורות. אגמון החולה ושמורת החולה הן מקומות טובים לא רק לצפייה בציפורים אלא גם ביונקים החיים כאן – כמו חזירי בר ונוטריות שרבים מבלבלים בינן לבין הלוטרות – שגם הן חיות באזור אך נדירות בהרבה.

מין נוסף נפוץ בארץ הם הצבאים השכיחים באזור ירושלים ובמיוחד ביערות ירושלים, באזור עמק הצבאים. יעל נבו, קרוב רחוק של הצבאים ושכיח באזורים מדבריים יותר כמצפה רמון ועין גדי – לצד הקרובים הרחוקים של הלוטרות הצפוניות – שפני הסלע.

זוחלים בארץ

ישראל מבורכת לא רק בציפורים ויונקים אלא גם בזוחלים מגוונים ורבים. מתגוררים כאן לא פחות מ-41 זני נחשים, 42 לטאות ו-10 צבים. תנינים כבר אין כאן, לפחות לא בטבע הפראי. רובנו מעדיף לצפות בנחשים, במיוחד הארסיים שבהם, בסביבה בטוחה, אבל נחל אלכסנדר מאפשר לנו להתקרב לצבים רכים, זוחלים שהיו נפוצים מאד בעבר והיום ניתן לראותם כמעט רק שם. מאמצים שנעשים בשנים האחרונות פועלים להחזיר את הצבים גם לנחלי הירקון ושורק שם נכחדו. מקומות מצוינים להיפגש עם צבים הם בחופי הארץ, בעיקר בעונות הבקיעה בחופים מסוימים שם מלווים את צבי הים הזעירים במסעם הראשון הגדול מהחוף לים – בניצנים, חוף אשקלון, מכמורת, זיקים ובצת.

יללות התנים מככבות בשירים רבים, אך בארץ ישנם מינים רבים של חיות נוספות ויום טיול וצפייה הוא חוויה מיוחדת וייחודית שחבל לפספס.

קרדיט תמונה FREEPIK

Related Post

כלי נגישות