על המקום ששומר על הכסף שלכם אתם צריכים לסמוך ולהרגיש בנוח כשאתם עובדים מולו. אם זה לא קורה – כנראה שהגיע הזמן לעבור בנק, והנה איך עושים את זה
זאב נחמנזון
בנקים כיום ערים מאד לתחרות ועושים המון כדי לשפר את השירות ללקוחותיהם הקיימים, כמו גם לחזר אחר לקוחות חדשים עם שלל של הטבות והנחות. מצאתם בנק שמציע עמלות יותר טובות, תנאים משופרים או שירות שיותר מותאם עבורכם – מעבר בין בנקים הוא אפשרות שבהחלט שווה לכם לבדוק.
זה נשמע מפחיד לפעמים, אולי קצת מסובך, אבל האמת היא שעם כל הרגולציה, השינויים והתמורות הרבה יותר קל לעבור בין בנקים במדינת ישראל. עם זאת, כדי שהמעבר יתבצע בצורה החלקה ביותר ללא בעיות וסיבוכים פוטנציאליים – כדאי לעשות את זה בשלבים. איך עוברים בנק? בואו תקראו.
שלב ראשון: פתיחת חשבון בנק חדש
חשוב לציין כי היום כבר ניתן לפתוח בקלות חשבון בנק באופן מקוון לחלוטין, אך כדאי לוודא שבכל מקרה יש סניף בנק פיזי קרוב או נגיש לכם, שאם תידרשו להגיע אליו – זו לא תהיה טרחה גדולה מדי עבורכם.
בשלב פתיחת החשבון הבנק ישאל אתכם כמה וכמה שאלות חשובות כמו מטרת החשבון, הכנסות, הוצאות, הלוואות, מינוס וכהנה, וכדי שהחשבון יאושר ואף ייתן לכם תנאים אופטימליים – רצוי מאד שתמסרו את הנתונים האלו בשקיפות מירבית.
שלב שני: עדכון הגופים הרלוונטיים בנוגע לפרטי החשבון החדשים
בהנחה וחשבון הבנק החדש שלכם הולך להיות החשבון הפעיל שלכם, כדאי להעביר אליו את הפעילות מהחשבון הישן. אם אתם מקבלים משכורת עדכנו את מי שצריך בחברה בה אתם עובדים על השינוי, וקחו בחשבון שלעתים העברת השכר לחשבון חדש עשויה לקחת מספר ימים.
בנוסף, הכנסות והוצאות גם הולכות לשנות מקום, ולכן ודאו כי יש לכם כרטיס אשראי או אמצעי משיכת מזומן מהחשבון החדש. הוראות קבע, בין אם בהעברה בנקאית ובין אם באשראי, חשוב גם להעביר על מנת לא ליצור חובות, פיגורים וניתוקים.
האחריות לעדכן את הספקים ונותני השירות שלכם היא עליכם. חשבונות מים, ארנונה, אינטרנט חשמל וכיו"ב צריך לעדכן כל אחד בנפרד או לוודא שהעברת הנתונים בוצעה.
אם יש לכם קרנות, פקדונות או חסכונות – בדקו אם נכון להעביר גם אותם, האם ניתן לקבל עליהם תנאים טובים יותר בבנק החדש והאם העברה או פתיחה שלהן לא כרוכה בקנס. במידה והעניין לא אפשרי או לא כדאי, ייתכן והאפשרות הנכונה היא להגדיר את החשבון הישן כלא פעיל, אך להשאיר בו קופות מניבות.
שלב שלישי: סגירת חשבון הבנק הישן
לאחר ששני השלבים הקודמים טופלו – הגיע השלב לסגור את החשבון הישן. את הסגירה חשוב מאד לבצע בסניף עצמו, גם אם לא נעים במיוחד, ולוודא ש"סוגרים חשבון" כולל כל הפרטים הקטנים. אם יש הלוואות שעליכם לסגור או יתרת חוב – דאגו לכך ואל תכנסו לפיגורים וריביות מיותרות. אם יש אי אילו פקדונות ישנים או כל מיני הוראות קבע שאינן בתוקף – ודאו כי גם הן נסגרות.
בנוסף יש להחזיר או להשמיד את כל אמצעי התשלום הקשורים לחשבון, כמו פנקסי צ’קים וכרטיסי אשראי, לאחר שתבדקו שוב שאין עוד חיובים עתידיים.
הרבה פעמים, סגירה של חשבון פעיל, במיוחד כזה שישבו הלוואות או פיקדונות, כרוכה בעמלות וחיובים שונים, לעתים זניחים ולעתים באחוזים גבוהים (כמו למשל עמלת פירעון מוקדם). לגיטימי להתמקח על גובה העמלות והתשלומים ומעבר לכך, אם מדובר בסכום שאינו זניח מבחינתכם – תוכלו לבקש מהבנק אליו אתם עוברים שיכסה עבורכם את הסכום הזה, או יגלם אותו בתנאים משופרים. אם אתם לקוחות טובים – סביר להניח שהוא יעשה זאת.
כמה עולה לעבור בנק?
כדי להקל את המעבר בין הבנקים ולעודד את התחרות, בנק ישראל הגביל את גובה העמלות הכולל שבנק יכול לגבות בעת מעבר בנק. התקרה הקיימת כיום מוגבלת ל- 40 ₪ על סגירת החשבון ועוד 40 ₪ עבור סגירת הפעילות בכרטיס האשראי. כך שהתשלום המקסימלי שניתן לגבות מגיע ל- 80 ₪. יש לציין שזה לא כולל עמלות פירעון מוקדם או תשלומים לצד שלישי אם יידרשו.
בשורה התחתונה, למרות חששות שיש לרבים מהתהליך, לעבור בנק כיום הוא ברובו תהליך פשוט, מהיר וזול.
תמונה: FREEPIK