מעברים והתחלות חדשות

39 0

החופש הגדול מסתיים עוד שבוע ושנת הלימודים ניצבת בפתח. הורים רבים מוטרדים מהמעבר ומהקליטה של ילדיהם במסגרות השונות; האם אנחנו ההורים נדע לנצל את השינוי לצמיחה ולהתפתחות? האם המעבר ייזכר אצל הילדים והמתבגרים כאירוע חיובי או כטראומה?

מאת אופירה רכטר, מאמנת להתפתחות אישית

חששות ממעברים ומהתחלות חדשות הם דבר נורמלי טבעי, זה חלק ממעגל החיים. התחלות חדשות הן מפחידות, כי הן דורשות לצאת מאזור הנוחות, לצאת מהמקום הבטוח. מה עושים עכשיו? מאיפה מתחילים?

מעברים והתחלות חדשות מעמידים את הילדים  מול העובדה שהם עוברים שלב בחיים: גן חדש, כיתה א׳, חטיבת ביניים. נדרשות מיומנויות שלא בטוח שיש לאותם ילדים ומתבגרים וזה מלחיץ.

איך מסייעים לילדים לצלוח את המעבר למסגרות השונות: גן, כיתה א', חטיבת ביניים או תיכון?

"נהלו שיח פתוח ומותאם לגיל הילדים. לשאול בתחילה מה הם יודע על המצב החדש. חשוב לאפשר לילדים לבטא את רגשותיהם בכל הנוגע לשינוי – ללא שיפוט. הכנה מוקדמת: שתפו את הילדים איך תראה התקופה החדשה, מה השלבים הצפויים. הראו להם את המקום החדש, אפשרו להם להכיר את המחנכת החדשה ועוד. אצל הגדולים, בכניסה לחטיבות הביניים, נוהגים התלמידים גם להיפגש במהלך החופש עם תלמידי הכיתה להיכרות בטרם נפתחה שנת הלימודים. כל אלה יקלו עליהם לקבל את השינוי בבטחה".

כיצד ניתן ליישם בהכנת הילדים לשינוי את המשפט "מחשבה יוצרת מציאות קיימת"?

"מחשבה אכן יוצרת מציאות קיימת. ככל שהילדים יבואו עם ציפייה שהדברים יסתדרו וככל שתסבירו להם שההתחלה הזו, תוביל לדברים טובים שיתרחשו, זה אכן יקרה.חשוב מאוד, שתאמינו בחוזקות של הילדים שלכם: הם מקסימים, מרתקים, יש שישמחו להכיר אותם, להתחבר אליהם ולהיות חלק מחייהם.תנו לילדים ללמוד את הסביבה החדשה, להבין את הכללים, את  המנהגים. הם נמצאים במקום חדש וזה בסדר לתת להם להתבונן בהתחלה מהצד וללמוד את הסביבה ואת עצמם בתוך הסביבה.שתפו את הילדים ברגשות שלכם ועל הדרך בה אתם התמודדתם עם מעברים והתחלות חדשות. הבעת רגשות מלמדת את הילדים להביע את רגשותיו גם ללא אשמה ומבוכה.חשובה מאוד בעיני היא האופטימיות – לילדים יש רדאר שיודע לזהות את הרגשות שלנו. כשאנחנו ההורים נהיה אופטימיים ונהיה מוכנים לקבל את השינוי, למרות החששות שלנו, הילדים ירגישו זאת ויהיו אופטימיים".

עזרו לילדים להסתגל, הדבר שהילדים הכי צריכים הוא בטחון. הקשיבו להם, תנו להם מקום לבטא את החששות שלהם, עזרו להם למצוא בתוכם את ״גיבור העל״ שיסייע להם להתמודד עם המעבר ולראות בו דברים חיוביים.

—–הכותבת, אופירה רכטר, הינה מאמנת להתפתחות אישית. נייד: 050-4602214. מייל: [email protected]

Related Post

עדכון חינוך

Posted by - 6 בדצמבר 2022 0
מבני חינוך בהקמה  – רחוב נחל שורק (אגמים) – מבנה דו קומתי בן שתי כיתות גן רחוק שמורק (נאות שקד)…

הכי טובים בחינוך

Posted by - 1 ביוני 2022 0
בית הספר חמ"ד ריגלר לאומנויות, בהנהלתו של אורי כהן – התבשר בימים אלה כי הוא הזוכה השנה בפרס חינוך ארצי,…

מה ומי בחינוך?

Posted by - 23 בדצמבר 2024 0
במוסדות החינוך בנתניה צוין יום ההוקרה לפצועי צה"ל בבי"ס אלדד ציינו את יום ההוקרה לפצועי צה”ל במעמד מרגש ומלא השראה.…

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *