מסקנה מפתיעה: סיוע שוטף ויומיומי מגבירה דאגות

10 0

מחקר חדש של פרופ' ליהוא זיסברג מהאקדמית גורדון המתמקד בתגובות רגשיות של אנשים בתקופת משבר הקורונה מצא בין היתר כי קבלת סיוע במטלות ופעולות יומיומיות, מגבירה את תחושת החרדה והדאגות, ועלולה לגרום לתחושת תלות. רוצים לעזור לסביבה שלכם ? הטו אוזן לקשיים.

מאת : חן כהן

משבר הקורונה הביא לתחושת עמימות לגבי חיי היומיום, וכניסתם של רבים לבידוד וריחוק חברתי, העלה את סף החרדה. בקרב חלקים ניכרים באוכלוסיה עלה גם הצורך להתמודד עם הלא נודע ולקבל עזרה.

פרופ' ליהוא זיסברג

מחקר שבוצע על ידי פרופ' ליהוא זיסברג מהאקדמית גורדון, ופרופ' אנה זיסברג מאוניברסיטת חיפה בדק מה מסייע להקל על החרדות והדאגות הללו, חשף, כי יכולות רגשיות (אינטליגנציה רגשית) המאפשרות ויסות אפקטיבי יותר של תגובות רגשיות ותמיכה חברתית קשורות למידת הדאגה שחווים אנשים בתקופה מורכבת זו. יתירה מזאת – החוקרים בדקו סוגים שונים של תמיכה חברתית ומצאו כי קבלת עזרה מעשית במטלות היומיום, קבלת ייעוץ, כסף ושירותים דווקא מגבירה את הדאגה ויוצרת תחושת תלות באחר. לעומתה תמיכה נפשית מקלה על העומס ותחושת הדאגה.

המחקר נערך בהשתתפות 275 תושבי ישראל, כאשר מרביתם הגדול היו נשים. המידע נאסף באמצעות שאלון דיווח עצמי מקוון, שפורסם ברשתות החברתיות ובקבוצות WhatsApp, והתבסס על מתנדבים שהסכימו לענות על השאלון בצורה אנונימית תוך מתן מאפיינים דמוגרפים כדוגמת מגדר, גיל, מעמד כלכלי ורמת השכלה.

במהלך המחקר בדקו החוקרים  את מידת הדאגות בנוגע לתקופה, רמת אינטליגנציה רגשית ותפיסות של אנשים לגבי תמיכה חברתית.

המחקר מצא  קשר בין אינטליגנציה רגשית לדאגה, כאשר הקשר עובר דרך התמיכה החברתית. הכוונה היא, כי נמצא קשר בין אינטליגנציה רגשית גבוהה, ליכולת לגייס תמיכה חברתית אשר תסייע לוויסות רגשות והפחתת דאגותיהם. יחד עם זאת נראה כי סוג התמיכה החברתית אותה מקבלים קשור בצורה הפוכה, כאמור, לתחושת החרדה והדאגה – תמיכה אינסטרומנטאלית, מעשית דווקא עלולה להגביר את הדרגות בעוד שתמיכה נפשית, פסיכולוגית (כגון הטיית אוזן קשבת, אמפתיה וכולי) מסייעת להפחתת הדאגות.

מה זה אומר ? אנחנו מנהלים לעצמנו , הכי טוב את הצרכים הטכניים שלנו. אתם מרגישים שמישהו בסביבה שלכם: שכנים, חברים , משפחה , קולגות וכו בחרדה ? נמצא בבלבול ריגשי ואתם רוצים לסייע לו ?  

אל תמהרו לעזור להם בפעולות הטכניות , זו לפי המאמר דווקא תגדיל את החשש והחרדה.

עזרה בפעולות היומיום –יומיות תצור תחושה של תלות אחד אצל השני  ומגדילה את הקושי של האדם שאתם דווקא רציתם לעזור לו. מרגיש שהוא לא יכול לבצע את הפעולות הפשוטות שביצע קודם בעצמו .

מה כן אפשר לעשות? רוצים לתמוך בבני המשפחה שלכם ?  תמכו בצורה חברתית , הקשיבו לקושי שלהם ולהתמודדות. כמובן שכל מקרה לגופו .

פרופסור ליהוא זיסברג, , מחזק את ממצאי המחקר באומרו: "אינטליגנציה רגשית גבוהה מאפשרת לגייס בקלות תמיכה חברתית ומסייעת לווסת הדאגות". ומוסיף: "אנחנו יכולים לנהל את עצמנו, ואנחנו כנראה גם מנהלים טוב יותר את המשאבים הזמינים לנו מסביבתנו החברתית".

המחקר עתיד לראות אור בכתב העת Journal of Health Psychology בשבועות הקרובים.

תמונה ראשית: באדיבות PIXABAY

Related Post

אליאנה תדהר בצילומים לקמפיין חדש, למעלה מ-150 נשים השתתפו בטקס "תשליכי וגם – זו הסיבה מדוע נפגש הנשיא עם דבוראים ונציגי מועצת הדבש

Posted by - 5 באוקטובר 2022 0
1. אליאנה תדהר שנבחרה לאחרונה כפרזנטורית  Lavido , עצרה ליום אחד את הלו״ז הצפוף שלה בין הצילומים לסדרת הטלוויזיה "בעלת החלומות"  וחזרות…

בסימן גידול

Posted by - 24 ביולי 2019 0
מרכז המדע, התרבות והחלל ע"ש מדראמה המהווה מרכז ידע והעשרה בתחום האסטרונומיה, הכפיל בשנה האחרונה את מספר מבקריו, כאשר בשנת…

למה צריך קורס תסרוקות

Posted by - 26 בדצמבר 2018 0
במבט מהצד, אין שום סיבה הגיונית לפיה אנחנו צריכים לעבור קורס תסרוקות בשביל להיות ספרים מקצועיים. כל מה שאנחנו צריכים…

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות