המשלחת של מית"ר נירים חזרה ממסע שורשים באתיופיה, שנועד לחזק את הזהות הישראלית של בני נוער, תוך העצמת הגאווה בשורשיהם ומורשתם
מאת ברק גולן
בתום מסע של שמונה ימים שבה לארץ המשלחת של מית"ר נירים שיצאה למסע שורשים באתיופיה. המשלחת מנתה בני נוער בגילאי 15 עד 17, הורים ואנשי צוות, שיצאו למסע שמטרתו לאפשר לבני הנוער היכרות מעמיקה יותר עם מורשת הוריהם, העצמת הגאווה במורשת ובתרבות האתיופית, וחיזוק זהותם כיהודים וכישראלים.
במסגרת המסע ביקרו בכפרים שמהם או כמותם הגיעו הוריהם, הכירו את החיים הכפריים באתיופיה ואת המסע הקשה שעברו הוריהם או קרוביהם בהליכה דרך סודן במטרה להגיע לישראל. החוויה העניקה לבני הנוער תובנות חדשות לגבי מורשתם, תחושת גאווה במאות שנות היהדות באתיופיה, התייחסות מחדש למסעות הקשים של הוריהם ותחושת שייכות חדשה לא לעבר, אלא לישראל ולהווה.
המשלחת יצאה בליווי נציגי מחלקת הנוער של אגף הרווחה העירוני, ביניהם מנהלת המחלקה לטיפול בנוער וצעירים ורדה ביטון, מנהל מית"ר נירים שלומי פורקוש, מנהלת יחידה טיפולית לנוער חנה בריהון, וכן צוות המית"ר. בהמשך הצטרפו גם חבר הנהלת העיר טספאי אדרג'או ומנהלת אגף הרווחה זיוה היימברג.
המסע החל כחלום למסע שורשים והעצמת הזהות, והתאפשר אודות לתמיכת העירייה בראשות צביקה גנדלמן, שאף הביע נכונותו להפוך את מסע השורשים למסורת.
היוזמה למסע נבעה מההכרה בכך שבני נוער ממוצא אתיופי שחונכו וגדלו בישראל, נקלעים לעתים למשבר זהות. הם חצויים בין זהותם כישראליים וזהותם כאתיופיים, וכתוצאה מכך יש להם נטייה לדו ערכיות כלפי שתי התרבויות. העצמת תחושת השייכות והגאווה, הן בישראל והן במורשתם האתיופית, היא אחת הדרכים היעילות שנועדו לסייע להם לבנות ביטחון ולפתח מיומנויות של מנהיגות.
במסע השתתפו בני נוער הפעילים במית"ר נירים בגבעת אולגה. המית"ר, שאותו מנהל שלומי פורקוש, הוא חלק משירותי אגף הרווחה העירוני ומהווה מסגרת התערבות ייחודית, חמה ותומכת לבני נוער מרחבי העיר. המית"ר פועל כרשת ביטחון לבני נוער המנותקים מבית הספר וזקוקים למסגרת יום תומכת. במרכז מגוון רחב של הכשרות מקצועיות, שפע פעילויות חברתיות, וחיזוק בכל תחומי החיים על מנת לקדם את בני הנוער ולסייע להם להשתלב במסגרות חינוך, צבא ותעסוקה באופן הטוב ביותר.
מסע השורשים נועד לטפח מנהיגות, אהבת המולדת, ציונות ומורשת, ובד בבד לסייע לבני הנוער בהתמודדות עם משברי הזהות שלהם ולטפח בהם תחושת שייכות לישראל.