מנפנפים בגאווה

12 0

בשר צלוי על המנגל הוא הכוכב האמיתי, לצידו ואפילו במקומו, ניתן לצלות ירקות ו… פירות; רויטל אדמוני, עושה סדר בעניין ומספקת גם כמה מתכונים במיוחד ליום העצמאות. 

לא רק עבור צמחונים או חובבי התזונה הבריאה, בקרב רבים מאתנו הפירות והירקות הם חלק בלתי נפרד מהמנגל המסורתי של יום העצמאות. נכון, לרוב הכוכב הוא הבשר, אך אותו מקשט בטעמו ובצבעיו עולם הירק והפרי. אז אילו ירקות הכי מתאימים? איך וכמה זמן צולים? במה מתבלים? איך מכינים סטייק מפטריות? איך שומרים על הטריות? ובמה מקנחים? טוב ששאלתם, רגע לפני שכולנו מתכנסים ומנפנפים, רויטל אדמוני מחברת תכנית הלימודים אוכלים בריא במשרד החינוך משיבה על שאלות אלה ואחרות.

mangal2

חציל על האש. צילום אייל קרן

איזה ירקות כדאי לנו לצלות על המנגל ואיך את מציעה לצלותן?

"בעיקרון, ניתן לצלות כל ירק. באופן כללי, צליית הירקות השונים משתנה מירק לירק מבחינת משך הצלייה, התיבול, אופן השיפוד וההכנה המקדימה. עגבניה, למשל, מומלץ להניחה שלמה על הרשת למספר דקות. חציל, בדומה לצליית העגבניות, מומלץ להניח על מנגל בעודו שלם ורק לאחר מכן לחצות לשניים. בתפוחי אדמה אני ממליצה לבשל חלקית בבית. ואז, לתבל לפי הטעם, לעטוף בנייר אלומיניום ולהניח על הרשת. גם קלחי תירס מצריכים בישול מוקדם בבית. בישול קצר יותיר אותם פריכים והשלמת הצלייה תעניק את הטעם הייחודי. גם שום מומלץ מאוד לצלייה. פשוט מניחים את ראשי השום שלמים על הרשת, והטעם של השום יהפוך למתקתק"

להכנת חציל מזרחי על האש יש לקחת חציל ולשטוף היטב. להניחו שלם על המנגל ומעת לעת להפוך צד כדי שלא יישרף. כשהחציל מוכן להוריד מהמנגל ולחצות לשניים. לפזר מעל טחינה ירוקה איכותית, לימון טרי, שמן זית,מלח ופלפל והמנה מוכנה. יש הנוהגים לפזר גם נגיעה של כמון.

מה עם פטריות, עד כמה הן מתאימות למנגל הישראלי ומה המתכון המוצע?

"לא מעט פטריות מתאימות לצלייה על האש, כתוספת לצד הבשר. פטריות מלך היער, פורטובלו ושמפיניון הן רק חלק מהן". לדבריה הוסיף רוני סופר מחברת "מרינה פטריות הגליל", שציין כי פטריות פורטבלו ניתן להניח בשלמותן על הרשת, עם תיבול קל. אחת המנות הפופולריות יותר במטבח הצמחוני היא מנת "סטייק פורטובלו".

להכנת סטייק פורטובלו יש לקחת פטריות פורטבלו לשטוף, לנקות היטב ולהניח בצד. להכנת מלית לקצוץ פטריות שמפיניון דק דק, לקצוץ פטרוזיליה דק דק,אגוזים קצוצים או זרעי חמנית ולערבב יחד עם שמן זית.למלא את פטריית הפורטבלו, להניח על הרשת לכמה דקות כשהמנגל מכוסה.

כיצד את מציעה להכין שיפודי ירקות ואיזה תחליף מקורי יש לשיפוד המסורתי?

"שיפודי ירקות יכולים לכלול בהתאם לדמיון והשמיים הם הגבול. אני ממליצה על שיפודים הכוללים עגבניות שרי, חצאי פלפלים, קוביות קישואים, שומר, בצל ופרחי כרובית. מושחים במעט שמן זית ומתבלים במלח גס ופלפל שחור וצולים לכמה דקות ספורות. במקום שיפוד קלאסי מבמבוק או ברזל, אני מציעה להשתמש בעשבי תיבול. זה נכון גם לירקות וגם לבשר: השתמשו בענפי תיבול כדוגמת רוזמרין, ענפי הדרים ואפילו נענע. לשיפור הארומה הניחו מעט קליפות תפוז או כוכבי אניס מתחת לרשת. מהלך זה יעניק לבשרים ולירקות ארומה מיוחדת".

האם ניתן לצלות גם פירות ומה מומלץ?

"פירות עשויים להוות מנה אחרונה בריאה ומזינה, ולכן כקינוח ניתן להכין סלט טרי עשיר בוויטמינים וסיביים תזונתיים מפירות העונה. ניתן, כמובן, גם לצלות את הפירות. כך, למשל, לצלות תפוחי עץ שנעטפו בנייר כסף יחד עם מקל קינמון. כך גם אגסים שניתן לחצות ולצלות לכמה דקות ועוד".

 

 

תמונה ראשית: סטייק פטריות פורטבלו.צילום יח"צ

 

Related Post

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות