ממעגל הזנות לתעשיית האופנה

10 0

 

שיתוף פעולה בין עמותת 'הופכות את היוצרות' לבין גילדת המעצבים, מסייע לנשים לצאת ממעגל הזנות; מאחורי הרעיון והמיזם המצליח עומדות לילך צור בן משה ועינת רוטפוס שעשו את החיבור. 

את הרעיון להוציא נשים ממעגל הזנות באמצעות אופנה הגתה לילך צור בן-משה לפני שמונה שנים, עת שימשה כעורכת מגזיני האופנה בעיתון מעריב. דווקא מתוך תחום האופנה, המקושר לרוב לחיי זוהר, הצליחה לילך להבחין באחת התופעות העכורות ביותר בתרבות האנושית, כשבדרכה לעבודה הייתה עוברת בכל יום על פני התחנה המרכזית בתל אביב, ונחשפת למעגל הזנות.

לאחר שפגשה באמת המרה לגבי מצב הזנות בארץ, ובתום מחקר מעמיק שערכה בנושא, נולד הרעיון לרתום את תחום האופנה שהיא כל כך אוהבת, כדי להוציא נשים מהמעגל הקשה.

לילך הקימה את עמותת 'הופכות את היוצרות', הפועלת כיום ברמה הארצית ומסייעת לנשים מכל הארץ המעוניינות להתחיל בחיים חדשים עבורן. היא עושה זאת בשיתוף פעולה מלא עם עינת רוטפוס, המייסדת של גילדת המעצבים בארץ, שמסייעת בקידום הפרויקט.

"עם השנים העמותה התפתחה לפעילות מאוד נרחבת", מספרת לילך ומוסיפה: "היום פרויקט הדגל של העמותה הוא הכשרה של נשים בתחום האופנה, כשעם הזמן התפתח עסק חברתי המעסיק את הבוגרות שלנו. העסק, בין היתר, כולל מתפרה ומייצר ליין של מוצרים המיועד גם לקדם את המודעות לתופעת הזנות ולמאבק שנעשה כנגדה. הוא מייצר פריטים אופנתיים ונהדרים, שאותן נשות העמותה יצרו. הם נמכרים לאחר מכן בירידי האופנה ובערוצי מכירה נוספים של גילדת המעצבים".

למה בחרת דווקא בתחום האופנה כמשהו שיכול לסייע לנשים לצאת ממעגל הזנות?

לילך: "אני, קודם כל, מגיעה ישירות מעולם האופנה. שנית, אני חושבת שאותן נשים צריכות משהו כייפי, משמח ומגרה כדי לשאוב ממנו את הכוחות להתחיל בחיים חדשים. יש הרבה אלמנטים באופנה, כמו יצירה וביטוי אישי, שלרוב הנשים הנמצאות בזנות לא קיימים. אנחנו רוצות לקדם את האפשרות לשינוי בחייהן, עם חיזוק הביטחון ביכולות שלהן, טיפוח הכישרונות שלהן, האמונה שאפשר לשנות, וכן למידה של משהו חדש ורכישת מקצוע. אנחנו מסייעות להן להתפרנס מתפירה, עיצוב ויצירה של כל מיני דברים. לא מדובר רק באופנה, אלא גם במוצרי טקסטיל לבית, בגדים לכלבים ועוד. עבור הנשים הפעילות העסקית הזאת היא אלטרנטיבה לזנות מבחינה כלכלית וכן שאיפה להשתלב בתחום הזה".

znut2

 קולקציה של YOTSROT הנמכרת בגילדת המעצבים. צילום דור ארזי

איך את מסייעת לפרויקט כמייסדת גילדת המעצבים?

עינת: "הקמתי את גילדת המעצבים הישראלית כדי לשים את האופנה שלנו על המפה. דרשתי שהמדינה תכיר בה והפכתי אותה למשהו יותר מוכר ונגיש בארץ ובעולם. במסגרת הפעילות הכללית של הגילדה, החלטתי לקחת את פרויקט 'הופכות את היוצרות' ולדחוף אותו באופן חזק כדי לסייע לנשים. אני מציגה את המיזם לעיתונאים וללקוחות כדי לתת להן את הפלטפורמה להציג את התוצרת שלהן, וכדי לספק להן תעסוקה. בין היתר, אני מוכרת את הפריטים של 'הופכות את היוצרות' בחנויות הגילדה ובאתר שלה, וכן מפנה מעצבים למתפרה של 'הופכות את היוצרות', כדי שתהיה יותר עבודה ויוכלו להעסיק שם יותר נשים".

איך מגיעות אליכן נשים העוסקות בזנות ומעוניינות לצאת מהמעגל?

לילך: "רוב הנשים מגיעות מפה לאוזן. אחת מספרת לשנייה אודות המיזם. ישנן פניות נוספות המגיעות מרשויות הרווחה, ארגונים אחרים וכן ביטוח לאומי המלווה את התכנית. במסגרת הפרויקט, ביטוח לאומי מספק קצבאות לנשים שמגיעות אלינו. הפעילות בתכנית היא ארצית ואנחנו מקבלות נשים מכל רחבי הארץ".

איך בפועל מסייעים לנשים לצאת ממעגל הזנות?

"יש, קודם כל, את הצד הכלכלי בעניין. הנשים שמגיעות אלינו ועובדות אצלנו, מקבלות משכורת מלאה והוגנת. בין אם מדובר בנשים שעובדות במתפרה, או נשים המוכרות פריטים שהן מעצבות. אנחנו מסייעות להן בפעילות העסקית. מעבר לפרנסה האלטרנטיבית, הרעיון הוא לתת לנשים כלים שיעניקו להן ביטחון, התלהבות ואופק. את כל אלה אנחנו משלימות עבורן עם סיוע סוציאלי שלם, כולל מתן זכויות המגיעות להן, סיוע עם חובות, עזרה בענייני בריאות, ענייני דיור וסיוע נפשי אם יש בכך צורך. הרעיון הוא שבשנה הראשונה שהן אצלנו, הן יקבלו את כל מה שהן צריכות כדי להתחזק נפשית ובריאותית. כמובן, שגם לאחר מכן אנחנו נמצאות בשבילן לכל דבר שהן צריכות".

איזו הכשרה מקצועית אתן מעניקות להן?

"ישנה הכשרה במספר תחומים של עיצוב, תדמיתנות, שיווק דיגיטלי, מסחר באינטרנט, קידום ברשתות חברתיות ועוד. יש כאלה שממשיכות בתחומי האופנה, ויש אחרות שעובדות לאחר מכן במשהו אחר ולומדות דברים אחרים. זה שהן למדו ועברו אצלנו, מעניק להן את מה שהן היו צריכות כדי לעשות את השינוי. המטרה היא, שזה ייתן להן את החשיבה האחרת שהן יכולות לייצר לעצמן עתיד אחר".

כמה אחוזי הצלחה יש לכן?

"מתוך הנשים שמגיעות אלינו כ-65% בממוצע לא חוזרות לזנות. אלה הם אחוזי ההצלחה, כשחלק מהנשים מגיעות אלינו כשהן עדיין במעגל הזנות. המטרה היא, שבמהלך השנה שהן נמצאות בתכנית שלנו, הן יתחילו לצאת מזה ויתחזקו – כך שיהיה מעבר הדרגתי שיאפשר את זה".

znut3

ממעגל הזנות לעולם האופנה. צילום חן ברקוביץ

מהו הקושי העיקרי שלהן ביציאה מהזנות? האם זהו רק הקושי הכלכלי?

"העניין הכלכלי הוא לא הקושי היחידי, אך זה לרוב החסם הראשוני עבור הנשים. המניעים בכניסה לזנות הם לא כלכליים, אלא עמוקים יותר, ולרוב מאופיינים ברקע של פגיעה. נשים המגיעות לזנות עוד כנערות לרוב. המימד הכלכלי הוא זה שבהרבה מהמקרים חוסם את המחשבה שלהן שאפשר לצאת מזה. יש קושי נפשי גדול בלהתנער מהמחשבה, שזה הדבר היחידי שהן יכולות לעשות. יש אצלן פחד להיכשל, ביטחון עצמי נמוך וערך עצמי נמוך. הן צריכות ללמוד על עצמן דברים חדשים בנוגע ליכולות שלהן. הרבה נשים אומרות שהן נשארות בזנות רק מהצורך להתפרנס, וזה כמובן לא מתקבל על הדעת שהן ימכרו את גופן כדי לשלם שכר דירה".

מהן התגובות שאתן מקבלות מנשים שהצליחו בתהליך?

"אנחנו רואות מול העיניים איך הן יוצאות לחיים חדשים ואיך הדברים משתנים עבורן. זאת זכות גדולה לראות את זה ולהיות בתהליך הזה. התגובות מדהימות בכל יום וההתרגשות מאוד גדולה. הן עושות מעבר למצב בו הן לא צריכות יותר להסתתר או להתבייש במה שהן עושות, ויכולות להרשות לעצמן להתגאות בתעסוקה שלהן ולהיות חלק מהעולם".

תמונה ראשית: מובילת המהפכה. לילך צור בן משה

Related Post

קרבה מסוכנת

Posted by - 28 בפברואר 2018 0
מפעל פלנטקס בנתניה עומד אומנם בפני סגירה ומעבר למזרח-הרחוק, אך הדבר לא מנע מן המשרד להגנת הסביבה להורות על סגירת…

נתניה מוכנה למצב חירום

Posted by - 9 ביולי 2019 0
עיריית נתניה קיימה תרגיל חירום עירוני במתווה של נפילת טילים וזכתה לציון לשבח מפקע"ר. בשבוע האחרון התקיים תרגיל עירוני במתווה…

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות