אחד הנושאים המרכזיים והחשובים ביותר בכל מקום עבודה, כזה שראוי לכל מידה של התייחסות ותשומת לב, הוא בטיחות בעבודה – בטיחותם האישית של העובדים במסגרת מקום עבודתם, כמו גם של עוברים ושבים או כל אדם אחר הנמצא באותו מקום. לכל מקום עבודה סכנות בטיחותיות שונות, בחלקן ייחודיות ובחלקם "סטנדרטיות", נפוצות ומשותפות למקומות עבוד רבים. מאחר ומדובר בנושא חשוב ומרכזי כל כך העוסק בחיי אדם ובבריאות העובדים, המדינה מחוקקת חוקים ותקנות שונות הנוגעות לבטיחות בעבודה. אחת מהן היא העסקתו של ממונה בטיחות בעבודה. מהו תפקיד זה, מהי חשיבותו ואילו מקומות עבודה מחויבים בהעסקתו?
ממונה בטיחות בעבודה – מה תפקידו ומדוע הוא חשוב כל כך?
ממונה בטיחות הוא בעל מקצוע אשר עבר הסמכות מסוימות בתחום הבטיחות בעבודה, ובהעסקתו מחויבים מקומות עבודה מסוימים על פי חוק (מיד נגיע לקריטריונים המגדירים אילו מקומות עבודה מחויבים בהעסקת בעל מקצוע זה).
תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה הוא לייעץ ולסייע למנהלים באותו מקום עבודה בכל הנוגע לתקנות, תקנים וחוקים שונים הנוגעים לשמירה על בטיחות בעבודה. במסגרת כך הוא מבצע בדיקות שונות בשטח, עובר על נהלי בטיחות ודואג לעדכנם לפי צורך, מייעץ ישירות מנהלי העסק בנוגע לשינויים ושיפורים שונים הנדרשים במערך הבטיחות בבית העסק שהם מנהלים, אחראי להכנתו של תיק שטח הנדרש עבור כוחות ההצלה במקרה של תאונות אפשריות שונות ועוד. כלומר, מדובר בבעל מקצוע אשר תפקידו הוא לוודא כי מקום העבודה בו הוא מועסק אכן עומד בסטנדרטים הגבוהים הנדרשים מכל מקום עבודה בישראל מבחינת בטיחות העובדים.
לאחר שמבינים את תפקידו הכללי של ממונה בטיחות בעבודה כבר ברור מאליו מדוע מדובר בתפקיד חשוב כל כך – זהו אחד מבעלי המקצוע היחידים אשר תחום התמחותם ועיסוקם הוא כל כולו מידת הבטיחות המאפיינת מקום עבודה מסוים, והוא מהווה את אחד הכלים המרכזיים באמצעותם יכולה המדינה לפקח על בתי עסק ומקומות עבודה פרטיים ולוודא כי יעמדו בדרישות בסיסיות מחמירות ורצויות על מנת להבטיח באמת ובתמים את הבטיחות האישית של עובדיהם.
מי מחויב בהעסקת ממונה בטיחות בעבודה?
בניגוד ליועצי בטיחות למיניהם, אשר מועסקים גם כן במקומות עבודה רבים אך העסקתם אינה נדרשת מבעל העסק על פי חוק, ממונה בטיחות הוא בעל מקצוע אשר בתי עסק רבים מחויבים להעסיקו על פי חוקי העבודה במדינת ישראל.
מיהם בתי עסק אלו המחויבים בהעסקתו? ובכן, בתי עסק המעסיקים מעל למספר מסוים של אנשים (מעל לחמישים עובדים בו זמנית בבית עסק חקלאי, מעל למאה עובדים בו זמנית באתר בנייה וכו'), כמו גם בתי עסק קטנים יותר אשר מפקח אזורי מטעם המדינה קובע כי עליהם להעסיק ממונה בטיחות.
בכל מקרה, חובתו של כל מנהל ובעל עסק להתעדכן ולהיות בקיא בקריטריונים שמכתיב משרד העבודה בהקשר זה, ולדאוג להעסיק ממונה בטיחות במידה ועסקו מחויב לכך על פי קריטריונים אלו.
*** היכנסו למידע נוסף אודות בטיחות בעבודה ובעלי מקצועי מומחים בתחום באתר א.ב בטיחות – יועצים לבטיחות בעבודה ובאש.