כבר מזמן שהמטבח הביתי הפך, מעבר היותו פריט עיצובי, לאחד החללים החשובים יותר בבית. במיוחד עבור קוראי השבוע בנתניה, ריכזנו שש טעויות נפוצות בעיצוב מטבח; לגזור ולשמור.
כשמטבח מתוכנן בצורה נכונה, הוא יכול להיות החדר שהכי נעים להיות בו. יחד עם זאת, כשהתכנון שלו לקוי, הוא יכול להפוך לסיוט הכי גדול שלכם, שיגרום לכם לצמצם בו נוכחות למינימום האפשרי. אז למה צריך לשים לב כשמעצבים מטבח?
בעיית אחסון
אחת הבעיות העיקריות שנובעות מתכנון לקוי של המטבח, היא בעיית האחסון, שיכולה בקלות להפוך את המטבח שלנו לעמוס ומבולגן ואותנו למתוסכלים במיוחד. אנחנו שומרים בו הרבה דברים, החל מצלחות וסכו"ם, דרך מחבתות וסירים ועד למכשירי חשמל מסורבלים התופסים מקום כמו בלנדרים ומערבלי מזון. עם תכנון נכון, אפשר לייצר את כל המקום שדרוש, אפילו אם מדובר במטבחים קטנים. איך עושים את זה? דרך אחת היא לדאוג שהארונות יגיעו עד לתקרה ולא יסתיימו לפניה, דרך שניה היא לחלק כל ארון שכזה לשניים עד שלושה מדפים. חישבו על כל השטח הריק והלא מנוצל בחלק העליון. אופציה נוספת היא שימוש במחיצות בתוך המגירות עצמן, היוצרות אף הן חלוקה חכמה המאפשרת הכנסה של דברים רבים יותר.
תכנון נכון על-פי Teka. צילום יח"צ
פריסה שגויה
פריסה לא נכונה ופונקציונלית של המטבח, תגרום לכם לעבוד הרבה יותר קשה ולבזבז זמן יקר בכל הכנת ארוחה. כמובן, שהצרכים מהמטבח משתנים מאחד לשני, אך יש כמה כללי ברזל שמקלים ועוזרים לכולם. כך, לדוגמה, מומלץ שהתנור והכיריים יהיו ממוקמים ליד משטח נקי, שעליו אתם מבצעים את ההכנות. מעבר לנוחות, יש כאן גם עניין בטיחותי – אתם הרי לא רוצים להחזיק כלים רותחים, מבלי האפשרות להניח אותם במהירות על הדלפק. כמו כן, מאחר שהמקרר נמצא בשימוש קבוע במטבח, כדאי שהוא יהיה במרחק סביר מהכיור וממשטחי העבודה, כך שתוכלו להוציא את הירקות (למשל) ולשטוף אותם ישר בכיור, מבלי לטייל מקצה אחד לשני.
משטחי עבודה
חשוב שיהיה לכם משטח עבודה מספיק רחב עבור כלל ההכנות לארוחה, שזה אומר שצריך להיות מספיק מקום בשביל קרש חיתוך, מוצרי מזון ומכשירים חשמליים. אם המטבח שלכם מאפשר זאת, אפשר להשיג מקום נוסף בעזרת אי. במטבחים קטנים, מעבר לתכנון נכון של המשטח המרכזי, ניתן לקנות אי על גלגלים – שגודלו קטן יותר וניתן להזזה, כך שתוכלו תמיד להוציא אותו כאשר נדרש לכם מקום הכנה נוסף, ולהחביא אותו באחת הפינות כאשר אתם מעוניינים ביותר שטח תזוזה בו.
אוורור לקוי
המטבח הוא אחד החללים היקרים ביותר לאבזור ועיצוב בבית, והמחשבה על כך שחוסר הקפדה על פרט קטן עלולה לגרום לכל ההשקעה לרדת לטמיון, היא מלחיצה, בלשון המעטה. מה הכוונה? כשאין הקפדה על אוורור, האדים מהבישול עלולים לגרום לנזק ולכתמים לארונות המטבח הקרובים. כך שבין אם במטבח שלכם אין קולט אדים בכלל, ובין אם זה שקיים לא עובד מספיק טוב, מומלץ להשקיע בקולט איכותי שיחזיק מעמד ויעשה את העבודה. פרמטר נוסף שמומלץ לשים אליו לב הוא הרעש. אנחנו קונים מכשירי חשמל מהתצוגה מבלי לראות אותם באמת עובדים, ולא לוקחים בחשבון פרמטרים חשובים כמו זה. בדקו מראש וודאו שהקולט שבחרתם שקט יחסית, כך שתוכלו לבשל בסביבה נעימה ולא רועשת.
מה עם פח זבל
בלי שאנחנו שמים לב, פחי הזבל בבית מתמלאים בקצב מסחרר וזה אומר שאנחנו צריכים שהגישה אליהם תהיה נוחה לנו. מעבר לכך, מאחר שפחים לא ניחנו באסתטיקה מרשימה וגם לא בריחות טובים, מומלץ מאוד למקם אותם באזור מוסתר. דרך חכמה לעשות זאת היא להחביא אותם בתוך ארונות. כדאי שהארון הנבחר יהיה קרוב לכיור ולמשטח העבודה, ולא מתחת לתנור למשל, שגם יהיה מיקום מסוכן וגם מאוד לא נוח. בנוסף, מאחר שהפח מתמלא במהירות, חשוב שהוא יהיה מספיק גדול כדי שלא תאלצו לבזבז זמן על ריקונו לעיתים קרובות מדי.
בעיית תאורה
בשביל לעשות את כל הפעולות הכרוכות בבישול: לקלף, לקצוץ, לתבל, לטגן וכולי דרוש אור והרבה ממנו. במטבח, מסתבר, שמנורה אחת מרכזית לא מספיקה לבדה, אלא יש צורך בעוד מוקדי אור שיאירו באופן ספציפי את המשטח שעליו אתם עובדים – בין אם זה על האי, שם ניתן לתלות מספר מנורות ארוכות מהתקרה שגם יעניקו לחלל מראה מסוגנן יותר. על משטח העבודה ליד הכיור ניתן להתקין נורות מתחת לארונות העליונים, וכך הלאה. חשוב לציין, שלא מדובר רק בכמות הנורות, אלא גם בצבע של האור, שמומלץ שיהיה לבן ולא צהוב, כדי לאפשר לכם לראות טוב יותר ובהיר יותר.
תמונה ראשית: עיצוב נכון. האדריכלית עדי ארונוב. צילום עמית גירון